Modernizacja trasy tramwajowej w ciągu trasy W-Z

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 31 sie 2009, 20:59

Sądzę że motorowi się póki co cykają jechać szybciej.

No i czas przejazdu jest taki sam, jak przed remontem (mimo zdjętej 30 - zasady tworzenia czasów odcinkowych w ZTM umykają mojemu zrozumieniu). Może po prostu zbyt luźny?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Walas

Post autor: Walas » 31 sie 2009, 21:11

m72 pisze:
Łukasz pisze:Na przystanku.
Którym?
Metro Ratusz-Arsenał->Kino Femina i Stare Miasto->DW.Wileński napewno. Na tych przystankach w gablotach gdzie są rozkłady jest tak napisane.
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1

Walas

Post autor: Walas » 31 sie 2009, 21:16

Maybach pisze:Hm, jak to jest, że tramwaje po moście jeżdżą z tą samą prędkością co przed remontem? Jechałem dzisiaj tramwajem trzy razy, i za każdym razem prędkość oscylowała w granicach 20-30 km/h. To ja mam pecha, czy jednak coś w tym jest?
Jechałem dziś 26 i jechał w granicach 50-60.
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1

Awatar użytkownika
chudzini7

Post autor: chudzini7 » 31 sie 2009, 21:23

ZaciszaniN pisze:
Glonojad pisze:Chyba z chęci do włączenia autobusów w miejscu, gdzie prędkości są już ograniczone przez obecność przystanku - pamiętajmy, że jest to rozwiązanie czasowe.
A jakie jest docelowe :?:
Z tego co pamiętam z projektu to podczas budowy stacji metra przy Wileńskim mają być zmienione lokalizacje przystanków - obojętnym tramwajem lub autobusem pojechalibyśmy w stronę mostu z jednego przystanku, a nie tak jak teraz z trzech różnych. Z powrotem byłoby na odwrót - przystanki za skrzyżowaniem.
To wszystko wymaga przebudowy rozjazdów i torów na całym skrzyżowaniu, dlatego teraz jest jak jest.
Wtedy też autobus wjedzie na PAT już na skrzyżowaniu i zatrzyma się zaraz na wspólnym przystanku.

Taka przynajmniej była koncepcja jakiś rok temu.
R.I.P. 709 Bródno-Podgrodzie - Zielonka (Kopernika)
Obrazek

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 31 sie 2009, 21:29

Nic się w tej sprawie nie zmieniło...

...no chyba, że się przetarg na II linię metra wypierdzieli, wtedy kto wie... chociaż czy miasto zdecyduje się na kosztowny remont węzła "na 2 lata"?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 31 sie 2009, 21:34

Glonojad pisze:(...)mimo zdjętej 30(...)
Na końcu mostu po praskiej stronie wisi znak "koniec ograniczenia", więc może i wszystkie znaki wprowadzające ograniczenie nie zostały zdjęte.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 31 sie 2009, 21:38

Hm, żadnego z początkiem ograniczenia nie widziałem, ale na te zdejmujące w sumie nie patrzyłem.

Awatar użytkownika
chudzini7

Post autor: chudzini7 » 31 sie 2009, 22:11

R.I.P. 709 Bródno-Podgrodzie - Zielonka (Kopernika)
Obrazek

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 31 sie 2009, 22:18

Taka ciekawostka znaleziona na SSC.
http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... tcount=319

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 31 sie 2009, 22:25

Można też sięgnąć do materiałów Tramwajów Warszawskich:

http://tw.waw.pl/zampubl/NZ-097-2009/Za ... o_SIWZ.pdf

To schemat trasy Zieleniecka - Targowa, uwzględniającej docelowy kształt węzłów Dw. Wileński, Kijowska i Zieleniecka.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 31 sie 2009, 22:25

Glonojad pisze:zasady tworzenia czasów odcinkowych w ZTM umykają mojemu zrozumieniu
Są proste. ZTM występuje z wnioskiem do TW, a potem to się mieli w TW przez związki zawodowe i bóg wie co jeszcze.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 31 sie 2009, 22:29

A gdy TW występuje z wnioskiem do ZTM to otrzymuje odpowiedź, że "Już dawno zostało uwzględnione" :p

Kra

Post autor: Kra » 31 sie 2009, 23:19

A ja się dziś po 17.30 przejechałem autem od Wileniaka do Bankowego i ... powiem tyle fuszerka w bardzo wielu miejcach. Najpierw wjeżdżając z Targowej jest fałszywy znak pionowy o trzech pasach ruchu, no i trafiłem na pas do skrętu w Jagiellońską (powinien znak pokazywać, iż lewy pas to są tory).
Przy Starym Mieście ewidentnie brakuje znaku pionowego wskazującego koniec przystanku tramów, jak stoi korek z poziomu auta osobowego trudno wypatrywać wszystkiego. W ogóle z tym przystankiem w kierunku Bankowego jest kłopot - sytuacja stoi 190 i 26, samochody czekają, zamykają się drzwi w obydwu pojazdach i wszyscy ruszają. Za tym 26 jest następne 26 i jakiś inny tram. Dojeżdżam razem z pierwszym 26 do przejścia dla pieszych i ludzie wychodzą mi przed maskę (chcą przejść na drugą stronę), tramy stoją jakby na przystanku ale drzwo zamknięte, patrzę jest OK, za mną szereg aut. Ludzie widząc stojące tramy wychodzą pomiędzy osobowe i ... zrobił się totalny kocioł (w tramach drzwi dalej zamknięte). Na całe szczęście byłem pierwszy w szeregu i odjechałem. Dalej przy Kapucyńskiej znowu znak pionowy o dwóch pasach ruchu dostępnych dla każdego, pojechałem lewym i ... trafiłem prawie na przystanek bus-tram. Czy do czorta nikt przed oddaniem do ruchu nie przyjrzał się oznakowaniu pionowemu :!: , na razie jest ono częściowo sprzeczne - jak się jedzie nawet te 40 km/h to trudno zobaczyć te dziesiątki powieszonych znaków drogowych. Z przerażeniem myślę, jak poradziłby sobie kierowca z innego miasta.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 01 wrz 2009, 0:24

Glonojad pisze:Można też sięgnąć do materiałów Tramwajów Warszawskich:

http://tw.waw.pl/zampubl/NZ-097-2009/Za ... o_SIWZ.pdf

To schemat trasy Zieleniecka - Targowa, uwzględniającej docelowy kształt węzłów Dw. Wileński, Kijowska i Zieleniecka.
Chyba docelowy wygląd wiaty przystankowej ;P :D
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 01 wrz 2009, 12:00

Już pojawiają się pierwsze niedoróbki. Może niektórzy z Was już zauważyli, że pas wjazdowy dla autobusów przed przystankiem Park Praski zaczyna się nieco wcześniej liniami tymczasowymi. Okazało się że wykonano zbyt ostry kąt wjazdu i zjazdu (możliwość kontaktu z pojazdem z naprzeciwka). Najlepiej byłoby gdyby PAT zaczynał się już od Jagielońskiej (od miejsca rozpoczęcia modernizacji torowiska).
Kolejny wjazd (tym razem od strony Jana Pawła) i jego sygnalizacja świetlana. Czujnik tak samo wykrywa tramwaj jadący w kierunku mostu jak i w przeciwnym. Efekt to blokowanie wjazdu autobusu mimo braku zbliżającego się tramwaju w tym samym kierunku.
Mam nadzieje, że szybko to zostanie usunięte.

ODPOWIEDZ