W związku z problemami technicznymi możliwe są utrudnienia w dostępie do forum w najbliższych dniach.

Remont Trasy W-Z - zmiany autobusowe

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 wrz 2009, 9:58

Misiek997 pisze:A 191 też jeździ do Pl. Narutowicza tylko powiedz mi czemu ludzie jak podjedzie 191 a za nim 517 idą do 517 i jadą do centrum?
Gdyby tylko na tej podstawie kształtować układ komunikacyjny, to cały plac Defilad trzeba by zająć na pętlę. Prywaciarze z Wyszkowa i Wołomina chcą zostać wpuszczeni na trambuspas na WZ-ce, bo "pasażerowie tak chcą jechać". I co?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Misiek997
Zbanowany

Post autor: Misiek997 » 10 wrz 2009, 10:02

Bastian ja dałem przykład tego że przesiadka na Pl. Narutowicza jest beznadziejna (pomijam już fakt że ciężko się wbić do zwalonego tramwaju który jedzie nabity z Okęcia. Ja uważam że kształtowanie coraz większej liczby przesiadek to nieporozumienie. Kiedyś przyjdź do mnie na 517 to zobaczysz jakie to wozi powietrze na odcinku szczególnie Berestecka - Centrum....

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 10 wrz 2009, 10:03

mariow pisze:
Co do Alej to ja podobnie jak ktoś już tu napisał dziwię się buspasowi. Autobusy nie powinny tu konkurować z tramwajami a niestety będą i będą wygrywać.
Powiem tak - buspas w alejach jest potrzebny (chociaż może nie do palmy - IMHO powinien być od patelni lub centralnego do pl. Zawiszy). Po prostu korzystajać z niego będą linie, które wiozą pasażerów w obszary nie obsługiwane przez tramwaj.
mariow pisze: Moja sytuacja z wczoraj. Jechałem ze Skoroszewskiej (start 10.00) do DWC. 187 + przesiadka w ZP Wawelska do tramu. Przejazd do DWZ zajął 23 min a drugie tyle odcinek do DWC. Tramwaj się wlókł, co chwila ma światła i przystaje. 517tką o tej porze byłbym o wiele szybciej. Pociągiem o tej porze mi sie nie opłaca.
Mój rekord w relacji Wawelska - DWC w podróży tramwajem (wliczając czas oczekiwania) to 27 minut :D
mariow pisze: co do linii przyspieszonych. sam kiedys założyłem temat dotyczący ich potencjalnej likwidacji. W wielu miejscach straciły sens. W samym Ursusie 517 zatrzymuje sie już wszedzie. Ale nadrabia i to naprawdę dużo omijając przystanki PKP WKD Aleje, Śmigłowca (zwłaszcza jak pojedzie estakadą) i ewidentnie RZS. Dlatego też jest bardzo popularne i poza godzinami szczytu naprawdę bezkonkurencyjne.
Prawda jest taka - myślę, że się zgodzisz - że tak naprawdę to w drodze z Ursusa np. do Blue City 517 omija 3 przystanki - śmiesznie mało szczególnie, że do Zachodniego już totalnie się nim nie opłaca jechać ponieważ pociąg kursuje tam wiele szybciej.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 10 wrz 2009, 10:07

Misiek997 pisze:Bastian ja dałem przykład tego że przesiadka na Pl. Narutowicza jest beznadziejna (pomijam już fakt że ciężko się wbić do zwalonego tramwaju który jedzie nabity z Okęcia. Ja uważam że kształtowanie coraz większej liczby przesiadek to nieporozumienie. Kiedyś przyjdź do mnie na 517 to zobaczysz jakie to wozi powietrze na odcinku szczególnie Berestecka - Centrum....
Tylko, że pasażerów 517 nikt do przesiadek na placu Narutowicza w zasadzie nie zmusza :roll: Berestecką z centrum łączyć powinno jedno silne 127 kursujące maksymalnie z P3K co 7,5 minuty (z efkami do Włoch)...
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

mariow

Post autor: mariow » 10 wrz 2009, 10:08

R-11 Kleszczowa pisze:Mój rekord w relacji Wawelska - DWC w podróży tramwajem (wliczając czas oczekiwania) to 27 minut
zatem mamy przykład jak jest to nieopłacalne. Dodam że głownie w tę stronę.

natomiast Misiek997 nie ma racji co do 191 i 517. Ja (i wiem że moi znajomi tez) wybierają w takiej sytuacji 191 - jest lepsze niż nabite 517.
R-11 Kleszczowa pisze:do Zachodniego już totalnie się nim nie opłaca jechać ponieważ pociąg kursuje tam wiele szybciej.
w godzinach szczytu nie ale poza jak najbardziej. Ode mnie naprawdę duzo szybciej jest jechac 517 niz do PKP Ursus i tam pociagiem, tym bardziej ze pociagi poza szczytem i w weekendy są rzadko
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 10 wrz 2009, 10:16

Gdyby kolej była lepsza to podejrzewam, że i Tobie by się opłaciło. Zdarza mi się odbierać ludzi z Zachodniego. Podróż powrotna do Włoch w momencie gdy akurat trafi się pociąg (co w normalnym kraju nie miało by miejsca bo pociąg trafiałby się zawsze) trwa wraz z przejściem na odpowiedni peron około 7,5 minuty. Droga przeciwna (tzn. na dworzec) też jest bardziej opłacalna koleją bo realny czas podróży (sprawdzam rozkład PKP w domu co w normalnym kraju nie miało by miejsca, bo pociąg trafiałby się zawsze) jest znacznie krótszy... Reasumując - przy odpowiednio częstych pociągach ludzie nawet nie pomyśleli by aby pójść na przystanek autobusów.
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 wrz 2009, 10:20

Misiek997 pisze:Bastian ja dałem przykład tego że przesiadka na Pl. Narutowicza jest beznadziejna (pomijam już fakt że ciężko się wbić do zwalonego tramwaju który jedzie nabity z Okęcia.
Zgoda! Dlatego coś, co kończy na Naruciaku, powinno doń jechać przez Bitwy (żeby tam jeszcze zrobić buspas...). Wtedy jest przesiadka przy Banacha - i można wsiąść do tramwajów ruszających stamtąd (25).
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 10 wrz 2009, 10:21

Bastian pisze:
Misiek997 pisze:Bastian ja dałem przykład tego że przesiadka na Pl. Narutowicza jest beznadziejna (pomijam już fakt że ciężko się wbić do zwalonego tramwaju który jedzie nabity z Okęcia.
Zgoda! Dlatego coś, co kończy na Naruciaku, powinno doń jechać przez Bitwy (żeby tam jeszcze zrobić buspas...). Wtedy jest przesiadka przy Banacha - i można wsiąść do tramwajów ruszających stamtąd (25).
Ale kto ma się tam przesiadać do tramwajów :?: :-k
Albert Camus-"Dżuma"

mariow

Post autor: mariow » 10 wrz 2009, 10:23

tak Maciek, ale jak wiesz ja sie musze ze Skoroszy cofac do stacji w Ursusie - stad nieopłacalność. no i oczywiscie czestotliwość pociągu, który o tej porze czestszy nie bedzie bo i popyt drastycznie spada.

jeszcze co do układu mozliwego nawet obecnie to ja bym widział, jezeli mielibyśmy sie pozbywac linii przyspieszonych:

127 z Włoch do PTK po obecnej trasie
191 po trasie obecnego 517 skrócone do PTK (podkecone do 5' w szczycie)
wówczas 187 przez Popularną, BW1920, Banacha, ZiW, TŁ
na Regulską mozna cos wysłać - w mojej opinii to niszowe - nawet 178 sie tam by zawinęło
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 10 wrz 2009, 10:31

mariow pisze:tak Maciek, ale jak wiesz ja sie musze ze Skoroszy cofac do stacji w Ursusie - stad nieopłacalność. no i oczywiscie czestotliwość pociągu, który o tej porze czestszy nie bedzie bo i popyt drastycznie spada.
Cały czas wszystko rozbija się o drastycznie złą częstotliwość pociągów. Myślę, że gdyby z eleganckiej stacji w Ursusie co 3 minuty jechał elegancki pociąg SKM do Zachodniego to też zacząłbyś się zastanawiać czy się nie skusić. Patrzę na Włochy - ostatnio nawet ludzie ze Starych Włoch (którzy w zasadzie do stacji też się cofają) coraz liczniej korzystają z pociągów...
mariow pisze: 127 z Włoch do PTK po obecnej trasie
191 po trasie obecnego 517 skrócone do PTK (podkecone do 5' w szczycie)
wówczas 187 przez Popularną, BW1920, Banacha, ZiW, TŁ
na Regulską mozna cos wysłać - w mojej opinii to niszowe - nawet 178 sie tam by zawinęło
178 na Regulskiej - nie widzi mi się zupełnie. To tak naprawdę jest strasznie słaba linia w Ursusie i we Włochach.
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 wrz 2009, 10:36

mariow pisze:na Regulską mozna cos wysłać - w mojej opinii to niszowe - nawet 178 sie tam by zawinęło
To już było. Zamiana dość regularnego i silnego 191 na słabe i nieprzewidywalne 178 to chyba kiepski interes.

mariow

Post autor: mariow » 10 wrz 2009, 10:39

R-11 Kleszczowa pisze:178 na Regulskiej - nie widzi mi się zupełnie. To tak naprawdę jest strasznie słaba linia w Ursusie i we Włochach.
jest jeszcze 207 jako dobra dowozówka a pamietaj ze tam naprawdę nie ma za wiele osób. na pewno nie widzi mi sie i 191 i 217 po tych samych niemal trasach. chyba ze podacie mi argumenty za - przekonujące :P. dlatego jeszcze bardziej wzmocnione 191 posłałbym na Niedzwiadek i PTK.

W tym przypadku Popularna miałaby dobrą linię razem z N.Włochami a Ursus najlepszą przez Kleszczową (tymczasowo - na 2 lata :D ewentualnie przez Popularną na czas budowy węzła)

[ Dodano: |10 Wrz 2009|, 2009 10:41 ]
Bastian pisze:
mariow pisze:na Regulską mozna cos wysłać - w mojej opinii to niszowe - nawet 178 sie tam by zawinęło
To już było. Zamiana dość regularnego i silnego 191 na słabe i nieprzewidywalne 178 to chyba kiepski interes.
ale czy Regulska potrzebuje tego co ma w tej chwili? moim zdaniem nie. wole to 191 dać na Niedzwiadek. a regularna linia tam jest - owszem - nazywa sie 207
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 10 wrz 2009, 10:44

mariow pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:178 na Regulskiej - nie widzi mi się zupełnie. To tak naprawdę jest strasznie słaba linia w Ursusie i we Włochach.
jest jeszcze 207 jako dobra dowozówka a pamietaj ze tam naprawdę nie ma za wiele osób. na pewno nie widzi mi sie i 191 i 217 po tych samych niemal trasach. chyba ze podacie mi argumenty za - przekonujące :P. dlatego jeszcze bardziej wzmocnione 191 posłałbym na Niedzwiadek i PTK.
Ależ ja już kilkanaście postów temu zanegowałem ideę Dęboszczaka aby istniały z Ursusa na Ochotę aż trzy linie (187, 191 oraz 217).
mariow pisze:
Bastian pisze: To już było. Zamiana dość regularnego i silnego 191 na słabe i nieprzewidywalne 178 to chyba kiepski interes.
ale czy Regulska potrzebuje tego co ma w tej chwili? moim zdaniem nie. wole to 191 dać na Niedzwiadek
Ja tam wolę 182 na Niedźwiadek co 5-6 minut + 191 na Regulską co 7,5 minuty ;)
Albert Camus-"Dżuma"

mariow

Post autor: mariow » 10 wrz 2009, 10:50

ok Kleszczu, ja bym to nawet kupił, ale ZTCNNW* ZTM nie chce łączyc silnej linii zwykłej jadącej buspasem po TŁ z Ursusem zeby nie tkwiła w korkach - i to uwzględniam

*z tego co napisano na Wawkomie ;)
PURA VIDA!

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 10 wrz 2009, 10:53

mariow pisze:
Dęboszczak pisze:217 pl. Narutowicza-Ursus-Niedź. 5/10/10 512,517 kasacja
Dęboszczak, powiem tak, jak dla mnie jesteś strasznym radykałem. Owszem myślisz przyszłościowo ale za bardzo wyprzedzasz rzeczywistość. Dodatkowo powiedz mi co w takiej sytuacji ze 191? jakoś nie widzę sensu dwóch takich linii z Ursusa na Naruciaka
Ja bym tego nie nazwał radykałem, tylko inaczej, ale oszczędzę, bo znowu dostanę punkty od Najwyższej Władzy. Naprawdę żal słuchać ludzi, którzy powinni coś wiedzieć a mają pojęcie bardzo ograniczone i teoretyczne. Może obliczymy zatem różnicę w czasie z Dw.Wileńskiego do Pl.Narutowicza.

25 staje
* przy Ząbkowskiej (517 nie)
* przy Kijowskiej (517 nie)
* 2 razy na światłach a potem na przystanku na Zielenieckiej (517 raz)
* na przystanku przed Rondem (517 nie)
* jedzie 30 km/h mostem a 517 60-70
* na przystanku na Moście (517 nie)
* przy Smyku (517 nie)
* przy Pl.Starynkiewicza (517 nie)
* przy Dalekiej (517 raz, na Pl.Zawiszy)
* na światłach przy Niemcewicza, a 517 trafia na zieloną falę

Dopóki będzie tak jak jest, żaden "radykał" mnie nie przekona.
ŁK

ODPOWIEDZ