W związku z problemami technicznymi możliwe są utrudnienia w dostępie do forum w najbliższych dniach.

Modernizacja trasy tramwajowej w ciągu trasy W-Z

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 07 wrz 2009, 16:09

Kra pisze:A artykuł jest marny - u św. Anny nie ma proboszcza - to nie jest zwykła parafia tylko parafia personalna.
Ksiądz rektor jest jednoznacznie proboszczem dla kościoła.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Kra

Post autor: Kra » 08 wrz 2009, 9:18

MisiekK pisze:
Kra pisze:A artykuł jest marny - u św. Anny nie ma proboszcza - to nie jest zwykła parafia tylko parafia personalna.
Ksiądz rektor jest jednoznacznie proboszczem dla kościoła.
Nie :smile: albo się coś zmieniło i moja wiedza jest przestarzała, tytuł proboszcza jest związany z parafią diecezjalną, w innych są rektorzy.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 08 wrz 2009, 9:19

A co to jest parafia diecezjalna?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 09 wrz 2009, 12:59

MisiekK pisze:Ksiądz rektor jest jednoznacznie proboszczem dla kościoła.
Nie jest, rektor jest jedynie opiekunem kościoła
Kan. 556 - Przez rektorów kościołów rozumie się tutaj kapłanów, którym powierzono troskę o jakiś kościół, który nie jest ani parafialny, ani kapitulny, ani złączony z domem wspólnoty zakonnej lub stowarzyszenia życia wspólnego, którzy sprawują w nim święte czynności.
Kan. 558 - Zachowując przepis kan. 262, rektor w powierzonym sobie kościele nie może sprawować czynności parafialnych, o których w kan. 530, nn. 1-6, bez zgody, a w razie potrzeby także delegacji proboszcza.

Czyli rektor < proboszcz ;)
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 09 wrz 2009, 13:07

Paweł_K pisze:Czyli rektor < proboszcz ;)
Tyle, ze z rektorem załatwiasz wszystko dotyczące spraw danego kościoła.

A dla ciekawych kościoły na Starym i Nowym Mieście (oprócz tego na skarpie przy ul. Kościelnej) należą do Parafii Archikatedralnej św. Jana. Parafia ta ma swojego proboszcza (jak się nie mylę jest nim ks. Bartołd) i podlega bezpośrednio pod ks. abp. Nycza.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 10 wrz 2009, 18:38

Czy ktoś się orientuje czy jest jakiś zakaz spychania uszkodzonego wozu przez most Śląsko-Dąbrowski? Uboot spychany z Marszałkowskiej pojechał przez most Gdański.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 wrz 2009, 18:57

Jest zakaz prowadzenia kursów zjazdowych i technicznych przez most. możźe to o to chodzi.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 10 wrz 2009, 19:11

Pewnie o to. Dzięki.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 10 wrz 2009, 22:26

Glonojad pisze:Jest zakaz prowadzenia kursów zjazdowych i technicznych przez most. możźe to o to chodzi.
Zakaz obowiązuje tylko tramwaje czy autobusy również? I obowiązuje w jakichś godzinach czy całodobowo?
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 wrz 2009, 22:34

Chyba tylko szczytowo, tramwaje, na czwórkoskręcie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Pingwin
(2525)

Post autor: Pingwin » 11 wrz 2009, 0:04

Glonojad pisze:Jest zakaz prowadzenia kursów zjazdowych i technicznych przez most.
a czemu nikt nie poinformował motorniczych o tym fakcie

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 wrz 2009, 0:09

Jak to nie? :>
Zresztą jak to, to motorniczy decyduje, dokąd pojedzie? :shock:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Pingwin
(2525)

Post autor: Pingwin » 11 wrz 2009, 0:28

Jak to nie? :>
No właśnie tak to :) o podciąganiu wozu na przystanku Metro Ratusz Arsenał jest :) ( co prawda nie wiem co to podciągniecie pod światła ma dać :) ale ok. Natomiast o tym słyszę pierwszy raz ( i nietylko ja , pytałem kilku znajomych motorniczych)
Zresztą jak to, to motorniczy decyduje, dokąd pojedzie? :shock:
a kto inny ma decydować ??
To do nas należy wybranie najkrótszej drogi podczas zjazdu awaryjnego.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 wrz 2009, 0:33

Pingwin pisze:co prawda nie wiem co to podciągniecie pod światła ma dać
To, że za tobą robi się miejsce na przystanku.

ZTM zadeklarował nieprowadzenie tym skrętem przejazdów zjazdowych (te są w kartach) i technicznych (tu już można dyskutować, co to za kategoria). Czy awaryjne są technicznymi, czy też może - jako te, za trasowanie których, jak wynika, ZTM nie odpowiada - nie zaliczają się do nich? Przyznam, że nie wiem :-k

Awatar użytkownika
Pingwin
(2525)

Post autor: Pingwin » 11 wrz 2009, 0:40

Bastian pisze:To, że za tobą robi się miejsce na przystanku.
ok, przeanalizowałem ta sytuacje na spokojnie i oddaje honor
Bastian pisze:Czy awaryjne są technicznymi, czy też może - jako te, za trasowanie których, jak wynika, ZTM nie odpowiada - nie zaliczają się do nich? Przyznam, że nie wiem :-k
Fajnie było by to jakoś ustalić, żeby nie powstawały "sytuacje konfliktowe" na linni pracownik-pracodawca (TW) - ZTM.

ODPOWIEDZ