Komunikacja w Rembertowie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 wrz 2009, 23:23

ncc2000 pisze:A ja bym tylko chciał aby w zaciszu gabinetów ZTM nie kierowano się wyłącznie kreślonymi na ekranach komputerów symulacjami a... Rzeczywistością.
No dobra, ale co to jest rzeczywistość? ZTM ma się opierać na doniesieniach twoich i innych anonimowych ludzi nie wiadomo skąd?

Analitycy i rozkładowcy siedzą w biurze i analizują oraz rozkładają ;) Gdyby cały czas jeździli po mieście, nie mogliby w tym czasie analizować i rozkładać, więc trzeba by było zatrudnić kogoś, kto by za nich analizował i rozkładał. Ale tego, coby nie był oderwany od rzeczywistości, trzeba by też wysłać na miasto, itd. itp.

Oczywiście sprowadziłem rzecz do absurdu. Tym niemniej lepszego kontaktu z rzeczywistością komunikacyjną, niż wszelkiej maści pomiary, póki co nie wymyślono. W sporej mierze używa się do ich dokonywania ludzi - konkretnych ludzi, określonych z imienia i nazwiska i tymże imieniem i nazwiskiem (oraz służbową pieczątką) firmujących owoce swej pracy, zatrudnionych - więc możliwych do ukarania lub nawet zwolnienia, gdyby się wykryła ich nierzetelność.

Do tego oczywiście dochodzą - i na pewno stopniowo będą pełnić rolę coraz większą - elektroniczne metody zbierania danych. Choćby kamery - i niech mi nikt nie wmawia, że z Rembertowa nie można się zabrać do Płowieckiej, bo nagrania ze 168 widziałem na własne oczy :twisted:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Andrzej

Post autor: Andrzej » 24 wrz 2009, 12:05

ncc2000 pisze:
Jarek pisze:Po ruszeniu z Kordiana w porywach to może z 50 osób by się zebrało w pojeździe. W Marysinie tyle masz niekiedy na drugim przystanku.
Zastanawiam się skąd ZTM bierze tak rażąco niezgodne z rzeczywistością informacje. Na pewno nie z rzetelnego pomiaru - bo taki nigdy nie mógłby wykazać aż tak fikcyjnych informacji. Jak długo mieszkam w Rembertowie nie widziałem w żadnym kursie z Marysina nawet i tych 50 osób. Najczęściej autobus 520 do przystanku Okularowa dowozi 10-15 osób, może w szczycie ze 30-40 (w pojedyńczych kursach), ale są też takie kursy w których jedzie zaledwie 5-10 osób albo i mniej. W 401 są już kompletne pustki. Standard to 5-6 osób. Jeśli chwilę wcześniej jedzie 520, to zdarza się że w pojeździe są 1-2 osoby, a widziałem i takie kursy gdzie nie było nikogo. Sporo osób jeździ za to 173, który ma zdecydowanie lepszą frekwencję niż np. 183 jadące z Nowego Rembertowa - to muszę przyznać.
Tymczasem w pozostałych autobusach z Rembertowa zapełnienie jest zdecydowanie wyższe. Nawet 168, które stoi na przejeździe do Rembertowa dojeżdża z większą ilością osób na pokładzie niż 401 do Marysina. 515 w kierunku przeciwnym do tego w którym jadą pasażerowie w godzinach szczytu ma zapełnienie większe niż także analogiczne linie jadące z Marysina i na Marysin. Dobra frekwencja wbrew wszystkiemu jest także w 514 (które ością w gardle stoi ZTM).
Generalnie jest w tym sporo racji. Też prawie codziennie jeżdżę przez Płowiecką i wiadukt Marsa, obserwując podobne rzeczy.
Z tym, że należy sprostować. Według mnie potok na Marysin jest większy, bo ludzie nie mają tam jeszcze dobrego dostępu do kolei, i SKM.
Ponadto 514 i 515 jeżdżą już tak rzadko, że w pół godzinnym odstępie przeważnie zbiorą ten komplet miejsc siedzących na kurs. Natomiast Marysin ma do dyspozycji znacznie więcej kursów, dlatego 520, a zwłaszcza 401 jadą tam często luźne, nawet bardzo luźne.. Oczywiście bywają też kursy przyzwoicie zapełnione (520). 401 czasem też uzbiera dostateczną ilość ludzi z Marysina, ale sporo wysiada już przy Okularowej.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 24 wrz 2009, 23:09

Andrzej pisze:Według mnie potok na Marysin jest większy, bo ludzie nie mają tam jeszcze dobrego dostępu do kolei, i SKM.
Nic dodać, nic ująć. Jak pojawi się linia S1 + przyzwoita oferta KM oraz jak umożliwi się dojazd do PKP Gocławeek, to komunikacja w Marysinie się bardzo zmieni.

Rosa

Post autor: Rosa » 25 wrz 2009, 0:15

Jarek pisze: Jak pojawi się linia S1 + przyzwoita oferta KM oraz jak umożliwi się dojazd do PKP Gocławeek, to komunikacja w Marysinie się bardzo zmieni.
Oj nie sądze:)
Po prostu nie ma nigdzie bliżej żadnych petli więc choćby nie wiem jak stawac na glowie to z Marysina nie da się za wiele wywalić.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 wrz 2009, 1:10

emyl pisze:
ncc2000 pisze:Prawda jest też taka, że jak przyjdzie do władzy w stolicy nowa ekipa (a kiedyś przyjdzie), to porządki zacznie właśnie od ZTM. Czego Państwu i sobie życzę.
AMEN (-o<
A żebyście tylko nie płakali, jak Wam się to spelni.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 25 wrz 2009, 10:43

Będziecie tęsknić za tym ZTM jak wam zetną 9 do 10 minut, bo brygady będą potrzebne na setkę bazarkowych połączeń. Ku chwale warszawiaków rzecz jasna. =;
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 26 wrz 2009, 1:24

Bastian pisze:Mam wrażenie, że Emdegger codziennie widzi coś innego ;)
Skoro jest jeden nieprzejednany adwokat sprawy rembertowskiej, to ja będę dla równowagi sprawy marysińskiej, która znałem i znam od podszewki :P
ncc2000 pisze:Zastanawiam się skąd ZTM bierze tak rażąco niezgodne z rzeczywistością informacje. Na pewno nie z rzetelnego pomiaru - bo taki nigdy nie mógłby wykazać aż tak fikcyjnych informacji.
Mam właśnie pomiar ze szczytu A z Marysina przed sobą w rękach przekazany mi przez ZTM na potrzeby reformy w Wawrze, jak również kilkanaście lat mieszkania na Marysinie, do którego nadal jeżdże regularnie. Nie będę streszczał treści wszystkicyh tabelek, acz:
- z Marysina wyjeżdżało rano razem w autobusach 401 i 520 (bo te tak bardzo bolą Rembertów, zwłaszcza ta druga, której sam nie chciał :P) bez koordynacji, tj zamiast odstępów 5-minutowych, 2-3 minutowe razem średnio od 80 do prawie 100 osób (ale były i, choć zdecydowanie rzadziej przypadki, gdzie wyjeżdżało ledwie sześćdziedziesiąt, wierzę zatem, że ktoś może zobaczyć 520 z 20-30 osobami, no ale przy 408 z 5 to i tak nieco więcej, prawda? :P). Uśrednijmy więc, powiedzmy, do 90 luda. Średnie obłożenie przystanku na Marysinie wynosi więc dla 2 rzekomych muchowozów w takim wypadku 22.5 osoby na przystanek, co wziąwszy pod uwagę:
a)nieduże rozmiary osiedla
b)wydłużone strefy dojścia dla jego północnej części
c)obejmujące Marysin przystanki w liczbie AŻ 4, z których 2 dla 401 są na żądanie (Łysakowska nie wiadomo dlaczego)

jest wskaźnikiem bardzo dobrym. Co kto widzi na Okularowej jego sprawa, ja jeżdząc z Marysina w drodze do szkoły, a potem na studia żadnego muchowoza rano nie widziałem nigdy. KORDIANA jest przystankiem dla 515 siódmym, liczba pasażerów nie osiąga 50 osób, za to w 408 rano na wysokości Okularowej nie widziałem nigdy więcej niż jakieś 20 osób z hakiem od momentu wprowadzenia do Rembertowa 515
ncc2000 pisze:20 osób razy osiem kursów z Marysina daje 160 osób/h. 80 osób razy 2 kursy z Rembertowa daje też 160 osób i tak to właśnie teraz wygląda.
Chyba w którejś z 4 klinik psychiatrycznych Instytutu Psychiatrii i Neurologii przy Sobieskiego.
ncc2000 pisze:Nawet 168, które stoi na przejeździe do Rembertowa dojeżdża z większą ilością osób na pokładzie niż 401 do Marysina.
To ja pragnę oświadczyć, że Jarosław Kaczyński przebrany za pióro Lecha Wałęsy podpisał poruzumienia sierpniowe :rotfl2: Masz prawo do wykładania swoich racji, ale sam zobacz co napisałeś. Chcesz, by Twój głos był brany pod uwagę czy ma być przyczynkiem do kpin?
Rosa pisze:Akurat cos na Ostrobramska byłoby bardziej przydatne jako dojazd do szkół i nowych buspasów czyli metra południe.
Teoretycznie tak, zgoda, nie zabierałbym mieszkańcom Rembertowa linii na Ostrobramską. Jest jednak pewien problem - pierwszym przystankiem, na którym do 408 wsiada więcej niż 5 osób jest PŁOWIECKA... Natomiast dojazdu na TŁ nie zabierałbym absolutnie, 515 powinno jeździć co 15/20/20 lub jako 143, nieważne, do Politechniki.

I w ogóle dziwię się zaślepieniu koledze ncc2000 - dogląda z monstrualną pedanterią innych podwórek, zaś swoje opuścił i z wypiętą piersią ruszył na wieżyczkę obserwacyjną przy Marsa, by tam nieść kaganek oświaty biednym inżynierom i specjalistom, co w śpiączce się pogrążyli szpalerem w czasie studiów, praktyk i pracy zawodowej. Muchowóz 168 to pierwszy fakt, muchowóz 408, do zawieszenia po południu pełniący rolę zapłowieckich zielonych płuc drugi, spadająca frekwencja w 514 i 515 to trzeci, większy potok autobusowy na Wiatraczną w liniach marysińskich (prócz 115, trzeba być uczciwym) niż rembertowskich (183 + 515 mimo braku separacji potoków R. - Wiatraczna, R. - TŁ) jest faktem nr 4, odrzucenie 401 to piąty (jakkolwiek podkreślam, oferta ZTM dla Rembertowa była niekorzystna, a i tak 401 nadal docelowo chce się zakrańcować w Rembertowie).

Będąc jednak sprawiedliwym i mając rzetelne rozeznanie sytuacji, Marysin z powodu 401 ma nadpodaż, szczególnie po południu i jeśli mam być szczery, to wyciąłbym je stamtąd bez rekompensaty dla Marysina. Rano jest dobrze, w międzyszczycie też (na korzyść 520), po południu dobrze nie jest, w DS Marysin nareszcie dostał jakąkolwiek podaż, która została mu dramatycznie obniżona przed dwoma laty. Układ Marysina powinien wyglądać 173 co 15/15//15, 520 5/10/10//10 plus solówki/minibusy przez Potockich do Wawra, czyli tak jak w modelowo co do potrzeb Marysina opracowanej reformie wawerskiej. A że betonowi samorządowemu nie dalo się przetłumaczyć, nie moja wina, próbowałem z całych sił.

Do wiadomości ncc2000 - na spotkaniu z radnymi Marysina jakiś czas temu, gdzie pojawiłem się jako gość specjalny na osobiste zaproszenie przewodniczącego Rady Osiedla mający podstawy jakiejkolwiek wiedzy nt. komunikacji i reformy wawerskiej, były poruszane także sprawy linii z Rembertowa. Na uwagi, że Rembertów ma za dużo (co akurat jest prawdą), zdecydowanie i krótko zreplikowałem, że Rembertów ma owszem za dużo, ale najważniejsza dla tej dzielnicy linia została drastycznie pocięta, choć cięcia powinny przebiegać gdzie indziej (168, 408), broniłem otwarcie 515. Motłoch złożony z babć, dziadków, dresiarzy oraz ludzi w liczbie nieco ponad 10, których na salę przyprowadził jeden z radnych przebrany za beton zbrojony rumiano przyprawiany burakami, odwdzięczył mi się werbalnym gradobiciem. Relacja na forum jest, pomiary na 408 po południu też są, poszukaj, przeczytaj i zdejmij klapki z oczu.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Andrzej

Post autor: Andrzej » 26 wrz 2009, 10:55

Emdegger pisze:Układ Marysina powinien wyglądać 173 co 15/15//15, 520 5/10/10//10 plus solówki/minibusy przez Potockich do Wawra, czyli tak jak w modelowo co do potrzeb Marysina opracowanej reformie wawerskiej. (...)
W reformie wawerskiej było odnowione 137 10/15/15, czyli połączenie obecnego 115 + 173 + 315. Dzięki temu Marysin nie straciłby żadnego kursu na Grochów, a Zielona na Marysin (173 + 196 + 315), z poprawą na Grochów.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 26 wrz 2009, 14:54

Emdegger pisze:(Łysakowska nie wiadomo dlaczego)
Już nie.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 26 wrz 2009, 21:21

Andrzej pisze:W reformie wawerskiej było odnowione 137 10/15/15
Na pewno? Dałbym głowę, że było jedynie 137 15/15//15 :-k
fik pisze:Już nie.
Sprawdziłem, fakt ;) No i kolejny argument do ręki =P~
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 wrz 2009, 21:51

Emdegger pisze:
Andrzej pisze:W reformie wawerskiej było odnowione 137 10/15/15
Na pewno? Dałbym głowę, że było jedynie 137 15/15//15 :-k
O to się nie ma co spierać, to się zmieniało (w zależności od 183, 514 itp.). Ja sam już nie pamiętam, która wersja gdzie była publikowana ;)

[ Dodano: Sob 26 Wrz, 2009 21:52 ]
Emdegger pisze:
Bastian pisze:Mam wrażenie, że Emdegger codziennie widzi coś innego ;)
Skoro jest jeden nieprzejednany adwokat sprawy rembertowskiej, to ja będę dla równowagi sprawy marysińskiej
WOW... to działa :P :D
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 26 wrz 2009, 21:53

Bastian pisze:O to się nie ma co spierać, to się zmieniało (w zależności od 183, 514 itp.). Ja sam już nie pamiętam, która wersja gdzie była publikowana ;)
W konsultacjach na pewno było 10/15/15.

Rosa

Post autor: Rosa » 27 wrz 2009, 18:24

Zgadzam się w tym że rano w autobusach z Marysina na pewno jest większe zapełnienie. Wiąże się to z tym że Marysin nie ma wyboru, i musi stać w porannych korkach na Marsa i Ostrobramskiej, pasażerowie z Rembertowa wybierają kolej.
W szczycie b sytuacja jest nieco inna. Po pierwsze po pracy czy szkole ludzie nie zawsze wracają od razu do domu ale czasem robią zakupy, czasem cos innego i w rezultacie częściej potem wracają łatwiej dostępnymi autobusami, szczególnie biorac pod uwage to ze obecnie popołudniami na trasie DO Rembertowa czy Marysina praktycznie nie ma korków (jak na warunki warszawskie). Popołudniami autobusy do Rembertowa naprawde mają lepsze zapełnienie, może nie od 520 ale z pewnoscia od 401 które przez most nie jeździ szczególnie przepełnione a na Gocławiu i Płowieckiej wręcz się wyludnia.

A co do 168 to po wakacjach, przy skasowanym 408 na pewno nie jest już muchowozem.

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 27 wrz 2009, 18:32

Rosa pisze:401 które przez most nie jeździ szczególnie przepełnione a na Gocławiu i Płowieckiej wręcz się wyludnia]
I tak właśnie powinno być, jakkolwiek do Marysina dojeżdząją też kursy z 60 osobami w szczycie B (tak, znacznie rzadziej niż te z kilkunastoma, dlatego piszę, że jest nadpodaż)
Rosa pisze:A co do 168 to po wakacjach, przy skasowanym 408 na pewno nie jest już muchowozem.
Ja nadal nie widzę tych pasażerów, natomiast niezależnie od tego, czy 168 zyskało na frekwencji, czy nie, jedyną linią dla Zapłowiecza na TS powinno być 401.

I nie łudź się, że po skierowaniu 401 do Nowego Rembertowa sytuacja po południu uległaby zmianie (a już na pewno nie przy pozostaniu 514). 168 powinno zostać stamtąd wycięte, 515 podkręcone i wprowadzone 401. Nowy Rembertów generuje o wiele mniejsze potoki niż Marysin.

Rosa

Post autor: Rosa » 27 wrz 2009, 19:11

Na razie mamy sytuację gdzie Marysin ma w szczycie B 2x115, 6x520, 2x315 i 2x 173(specjalnie pomijam 401 jako autobus donikąd i zakarańcowany tam na siłę) czyli 6 autobusów na Ostrobramską i Politechnike oraz 6 autobusów na Grochów
Nowy Rembertów 4x183 i 2x 514 - 3xgorsze połączenie z Ostrobramską i Politechniką
Stary Rembertów 4x168 i 3x515 - 2x gorsze połączenie z Politechniką i Grochowem, połaczenie z Ostrobramską tylko przez jeżdżacy objazdem przez Wygode i TYLKO do Centrum Optyki 168
Tak, Marysin ma więcej blokow, ma potencjalnie więcej pasażerów ale róznica w obsłudze jest zbyt znaczna.

ODPOWIEDZ