Komunikacja miejska w Wawrze

Moderator: Wiliam

pawulon

Post autor: pawulon » 03 paź 2009, 12:38

rhemek pisze:Ale oczywiście Ale oczywiście Ciebie, jako korzystjacego z wału to nie interesuje.
A widziałeś wogóle co się dzieje na Wale (zarówno w Miedzeszynie przed Rondem jak i przed Kadetów)? Wał również jest drogą dojazdową do TŁ i TS! Zastanowiłeś się wogóle skąd ewentualne brygady na przewiezienie takiej masy ludzi? 8-(
A ciebie to obchodzi, że po takim ruchu całkowicie byś zablokował Starą Miłosne i Wesołe? 8-( Nie bo po co, prawda?
the best 147!!

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 03 paź 2009, 13:57

pawulon pisze:
rhemek pisze:Ale oczywiście Ale oczywiście Ciebie, jako korzystjacego z wału to nie interesuje.
A widziałeś wogóle co się dzieje na Wale (zarówno w Miedzeszynie przed Rondem jak i przed Kadetów)? Wał również jest drogą dojazdową do TŁ i TS! Zastanowiłeś się wogóle skąd ewentualne brygady na przewiezienie takiej masy ludzi? 8-(
A ciebie to obchodzi, że po takim ruchu całkowicie byś zablokował Starą Miłosne i Wesołe? 8-( Nie bo po co, prawda?
Wiem jak wygląda wał i akurat kłamiesz, bo korki są tam teraz o 90% mniejsze niż na Ostrobramskiej. Autobusy można dokupić. To koszt wprowadzania buspasów.
Obchodzi. Ale zrobienie bus-pasa przez 6 km lasu nie przejdzie, ponadto tam jeżdzą 4 autobusy na godzinę. SM i W powinny się nastawic na orzystanie z SKM-ki.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 03 paź 2009, 14:16

Wczoraj po pracy jechałem 213 na odcinku od Gocławia do Błot. Frekwencja w porywach do 5 osób, około 80% przystanków nż ominiętych, stracone z 15 minut na przejazdach. Na Zagórzańskiej frekwencja 1 (jeden). W Aleksandrowie wsiadło 8 sztuk młodziezy gimnazjalnej, która dyskutowała o przewadze linii 213 nad 115 polegającej na większej liczbie przystanków nż, w związku z czym przewagę tę zmniejszała wciskając przyciski i zmuszając autobus do zatrzymania bez potrzeby. Podsłuchałem jeszcze dyskusję jakiegoś młodzieńca z babcią, w której przekonywał ją, jakie to świetne połączenie ("w 20 minut do Gocławia a tam jest E-5").

Moja konkluzja jest taka: Powstał kolejny muchowóz i kolejna linia jeżdżaca z półgodzinną częstotliwoscią w dzielnicy, która z takich linii na skalę warszawską słynie. A ludziom to jak widać wystarcza, więc trzeba ewentualną poprawę komunikacji zaoferować w innych dzielnicach, mających wieksze aspiracje.

I mówię zupełnei serio. Z żadnej innej dzielnicy nie przychodza skargi, że "Linia 115 nie może kursować częściej niz co pół godziny, bo bedą wieksze podatki". :-$

pawulon

Post autor: pawulon » 03 paź 2009, 14:31

rhemek pisze:SM i W powinny się nastawic na orzystanie z SKM-ki.
To w takim razie, Międzylesie i Anin powienien się nastawić do korzystania z Kolei Mazowieckich. :D
Nie ma co porównywać TŁ i Wału - to oczywiste! Ale nie możesz powiedzieć, że rano przejazd Wałem należy do łatwych i szybkich!
A jesli autobusy tak łatwo można dokupić, to może coś zasponsorujesz? ;-)
the best 147!!

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 03 paź 2009, 14:35

Przegiąłeś i ja też to mówię serio . Po pierwsze był to drugi dzień po uruchomieniu. Po drugie wczoraj zapełnienie wahało się od 20 osób do 3 osób na Kadetów 13:32 - 15:32, obserwacja 2 godzina, a nie przejazd jednym kursem. Po trzecie niektórzy w Wawrze mają takie "wiejskie myślenie" np. jak opisane powyżej o podatku i co ja mam to poradzić?
Więcej już nic nie napiszę bo jestem wkurzony na obie strony. ](*,)

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 03 paź 2009, 14:44

Krzysiek_S pisze:Więcej już nic nie napiszę bo jestem wkurzony na obie strony.
Jasne, z czasem ludzie zaczna tym jeździć. Zwłaszcza, jeśli im linia podpasuje jako bezpośrednie połaczenie. I tym samym stanie się kolejnym dobrem bronionym za wszelka cenę. Bo na przesiadki to ona się, podobnie jak prawie cała reszta, średnio nadaje.
Ale spokojnie, nikt raczej nie będzie chciał jej zmieniać. Z węzłami łączy, szyny nie dubluje, niska frekwencja jest równomierna na całej trasie. Oczywiście to wstępna obserwacja, ale nie spodziewałbym sie na tej linii rewelacji.
Krzysiek_S pisze:Po trzecie niektórzy w Wawrze mają takie "wiejskie myślenie" np. jak opisane powyżej o podatku i co ja mam to poradzić?
No na przykład rozsądnie wybierać przy urnie.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 03 paź 2009, 14:54

Jarek pisze:Jasne, z czasem ludzie zaczna tym jeździć. Zwłaszcza, jeśli im linia podpasuje jako bezpośrednie połaczenie. I tym samym stanie się kolejnym dobrem bronionym za wszelka cenę. Bo na przesiadki to ona się, podobnie jak prawie cała reszta, średnio nadaje.
Ale spokojnie, nikt raczej nie będzie chciał jej zmieniać. Z węzłami łączy, szyny nie dubluje, niska frekwencja jest równomierna na całej trasie. Oczywiście to wstępna obserwacja, ale nie spodziewałbym sie na tej linii rewelacji.
No to się odezwę jednak...
Ja bym tam chętnie zostawił ją , a linie 119 wysiudał. Wtedy 213 co 10/15/10/15.
Większe wozy na Lucerny i Kadetów na tę chwilę nie są potrzebne, tylko potrzeba lepszej regularności i częstotliwości. Tak samo 147 co 10/15/10/15 połączone z 123.
119 out. W zamian na Bobrowieckiej 168 podbite i trasą skróconą od strony praskiej.
Jakie to proste, ale ile problemów , żeby to wprowadzić. ](*,)
A jeszcze 113 na Trakcie Lubelskim i Przewodowej , a 142 out.

[ Dodano: |3 Paź 2009|, 2009 14:55 ]
Jarek pisze:No na przykład rozsądnie wybierać przy urnie.
Sam się zastanawiam, czy nie zagłosować na siebie, czyli czy nie startować do RD Wawer.
Bo jakiś mądrze myślących kandydatów jakoś nie widzę, co nie znaczy że ja jestem jakiś super.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 03 paź 2009, 14:59

Jakie to proste, ale ile problemów , żeby to wprowadzić.
Zwolennicy reformy nie są wystarczająco zmobilizowani i zdeterminowani, jak choćby taka Zawada z Targówka. Przeciwnicy umieli pod kościołem nawet podpisy zbierać, a zwolennicy?
Zmiany ustala ZTM i on jest za nie zawsze odpowiedzialny. Ale druga strona medalu jest taka, że bardziej zmobilizowana społecznyść umiałaby przechylić szalę na swoją korzyść. W tym przypadku zmian. Mamy jednak nowy muchowóz (213) i całą mase starych muchowozów oraz kilka dobrych, acz neiwzmocnionych linii (146, 147). I te linie do czasu reformy wzmocnione nie zostaną, bo nie ma z czego, a do nieoptymalnej sieci połączeń nikt przy zdrowych zmysłach taboru nie dołoży.

Wiemy, o co chodzi. EOT z mojej strony.

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 03 paź 2009, 15:09

Krzysiek_S pisze:Przegiąłeś i ja też to mówię serio . Po pierwsze był to drugi dzień po uruchomieniu. Po drugie wczoraj zapełnienie wahało się od 20 osób do 3 osób na Kadetów 13:32 - 15:32, obserwacja 2 godzina, a nie przejazd jednym kursem. Po trzecie niektórzy w Wawrze mają takie "wiejskie myślenie" np. jak opisane powyżej o podatku i co ja mam to poradzić?
Więcej już nic nie napiszę bo jestem wkurzony na obie strony. ](*,)
Jechalem wczoraj 213 po 19. Z Wału. W autobusie byly 3 osoby. Tyle mniej wiecej utrzymało sie przez cały czas jazdy. Po 20 minutach jazdy, na PKP Miedzylesie, gdzie wysiadałem wsiadło 9 osób. Tyle z moich obserwacji dotyczących tej linii. Choc frefencja na moj rozum nie jest oszałamiająca.

[ Dodano: |3 Paź 2009|, 2009 15:12 ]
Jarek pisze:
Jakie to proste, ale ile problemów , żeby to wprowadzić.
Zwolennicy reformy nie są wystarczająco zmobilizowani i zdeterminowani, jak choćby taka Zawada z Targówka. Przeciwnicy umieli pod kościołem nawet podpisy zbierać, a zwolennicy?
Zmiany ustala ZTM i on jest za nie zawsze odpowiedzialny. Ale druga strona medalu jest taka, że bardziej zmobilizowana społecznyść umiałaby przechylić szalę na swoją korzyść. W tym przypadku zmian. Mamy jednak nowy muchowóz (213) i całą mase starych muchowozów oraz kilka dobrych, acz neiwzmocnionych linii (146, 147). I te linie do czasu reformy wzmocnione nie zostaną, bo nie ma z czego, a do nieoptymalnej sieci połączeń nikt przy zdrowych zmysłach taboru nie dołoży.

Wiemy, o co chodzi. EOT z mojej strony.
O czym tu mówić , skoro ZTM od 2 lat ignoruje wręcz błagania mieszkańców o rozdzielenie kursów 525 i 125...
Jak mówiłem ZTM robi dobre projekty, tylko gorzej z ich reklamą. I dlatego oszołomy maja pole do popisu.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 03 paź 2009, 15:14

Jarek pisze:Zwolennicy reformy nie są wystarczająco zmobilizowani i zdeterminowani
Bo mamy również inne obowiązki i zadania oprócz reformy komunikacji, a takie osoby jak pani Zawada mają już więcej czasu i mogą wypisywać bzdury.
Jarek pisze:Ale druga strona medalu jest taka, że bardziej zmobilizowana społecznyść umiałaby przechylić szalę na swoją korzyść
Próbowałem zmobilizować, ale argumenty upadały po tym jak okazywało się, że zabiera się linie z centrum, chociaż inne zmiany się podobały. A argumenty że będzie się można przesiąść upadały , po pytaniu a czy będzie gwarancja że przesiadki będą szybkie i wygodne. Nie mogłem dać im takiej gwarancji, więc oni nie mogli poprzeć mojego stanowiska.
Jarek pisze:Mamy jednak nowy muchowóz (213) i całą mase starych muchowozów oraz kilka dobrych, acz neiwzmocnionych linii (146, 147)
Z tym 213 to bym zaczekał, ludzie marzyli o linii prosto Kadetów, więc z czasem się przyzwyczają i frekwencja wzrośnie do odpowiedniego poziomu.
Jarek pisze:I te linie do czasu reformy wzmocnione nie zostaną, bo nie ma z czego, a do nieoptymalnej sieci połączeń nikt przy zdrowych zmysłach taboru nie dołoży.
Nawet jak linia 147 będzie nie zabieralna ?

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 03 paź 2009, 15:14

Krzysiek_S pisze: Sam się zastanawiam, czy nie zagłosować na siebie, czyli czy nie startować do RD Wawer.
Bo jakiś mądrze myślących kandydatów jakoś nie widzę, co nie znaczy że ja jestem jakiś super.
Wiesz, sam cie do tego namawiam, i chętnie poprę
ale jak będziesz pisał tego rodzaju teksty... to ... :D
Bo to juz trąci narcyzmem. :D :D :D

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 03 paź 2009, 17:55

A ja się jeszcze zapytam, co ostatecznie udupiło ideę połączenie 119 ze 130? Bo chyba wawerskie piekiełko nie miało tutaj kluczowego wpływu...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 paź 2009, 18:00

Jak to nie?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 03 paź 2009, 18:39

całego Wawra w ten sposób nie uzdrowimy, ale może pokusić się o coś takiego:
w nawiasach - liczba brygad do dołożenia/odjęcia
147 - podbijamy do 15/20/20 (+2)
130 - CH Blue City - ... Kadetów - Lucerny - Międzylesie (+2)
172 - wycofujemy z Sadyby i po trasie 130 do Wilanowa (+1)
119 - likwidacja (-5/-7 w szczycie)
Wychodzi chyba na zero?

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 03 paź 2009, 18:48

A taki TGM (i nie tylko on) okopuje się na swojej pozycji i stwierdza, że bez wzmocnienia 172 (które z resztą w świetle wycofania z Racławickej 186 nie byłoby takie głupie) 130 z Wilanowa zabrać nie da, więc bilans raczej się nie zamknie...
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Zablokowany