Komunikacja miejska w Wawrze

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 11 paź 2009, 14:03

Emdegger pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Widzisz - połączenie Żeromskiego do metra nie powinno się opierać na linii z miasta
Ja to wiem, i Ty to wiesz, ale niestety nie wszyscy są tego świadomi.
Wreszcie się w czymś zgadzamy :D
Emdegger pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Stwierdzam jednakże, że te linie są nieobliczalne i właśnie nieobliczalną linię chcesz posłać na Bernardyńską przeciw czemu stanowczo protestuję Protestuję bo to byłaby tam jedyna linia...
I starczy, więcej Bernardyńska nie potrzebuję, a ludzie nie garną się jakoś do jazdy 159, tylko przesiadają się w 131 i 422. Robię linię silną, tak by uniezależnić ją częściowo od natężenia ruchu kołowego, a która na swojej trasie ma buspasy. Dla tej garstki, co jedzie z Bernardyńskiej 159, 105 też by miało PLK w koralach. Poza tym wydatnie poprawiam połączenie z WAT-em i to w skali makro.
Fajnie - 3 osoby z Bernardyńskiej dostaną bezpośredni dojazd na WAT :roll: Trzeba sobie zadać pytanie dokąd jadą Ci ludzie tym 131 i 422... Nadal uważam, że na EC 187 co 10 minut przez cały tydzień z Zachodniego - linia częsta, regularna dzięki buspasowi, zapewnia dojazd do metra, do przesiadek i nawet na dworzec kolejowy :pis: Do tego 119 Politechnika - Kierbedzia z kryterium dookoła ex. R9.
Emdegger pisze:
Lipa pisze:regularne i pewne 168.
Sądzę, że tego żartu nie powstydziłby się sam Karol Strasburger.

Fakt, z tym Rondem ONZ to wyskoczyłem jak kawaleria na dywizję pancerną SS przebraną za drzewa, niemniej po jego odcięciu, to Daszyniak będzie pełnił gros jego funkcji.
Oczywiście - Twoje 105 będzie bardziej punktualne niż np. moje 119 :hahaha:

Jeśli uważasz, że Rondo Daszyńskiego jest w stanie zastąpić Rondo ONZ jako węzeł przesiadkowy to jesteś w gigantycznym błędzie. Nie ma na to szans =; Dziś przystanki w rejonie tego ronda nawet w szczycie świecą pustkami - nawet te tramwajowe.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 11 paź 2009, 14:10

R-11 Kleszczowa pisze: Dziś przystanki w rejonie tego ronda nawet w szczycie świecą pustkami - nawet te tramwajowe.
Co takiego?!
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Lipa

Post autor: Lipa » 11 paź 2009, 14:12

Emdegger pisze:Cudu myśli polskiej myśli architektoniczej
Trochę ludzi tam mieszka, o architekturze czy o komunikacji ta dyskusja :?:
Emdegger pisze:
Lipa pisze:regularne i pewne 168
Sądzę, że tego żartu nie powstydziłby się sam Karol Strasburger.
Na skróconej trasie 168 byłoby o niebo bardziej regularne niż Twoje 105.
Ogólnie co do merytoryki: od rzetelnych argumentów więcej można znaleźć w Twoich wypowiedziach epitetów i porównań. Dla mnie EOT.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 paź 2009, 14:13

R-11 Kleszczowa pisze:połączenie Żeromskiego do metra nie powinno się opierać na linii z miasta
116 WILANÓW - PL. WILSONA, 210 CHOMICZÓWKA - METRO MARYMONT? :>
R-11 Kleszczowa pisze:ludzie nie garną się jakoś do jazdy 159, tylko przesiadają się w 131 i 422
Dzięki (m.in.) czemu 131 jest silne. Zabierz z niego pasażerów, potem potnij, świetnie. Można każdemu z Dolnego Mokotowa dać linię do metra, albo i patelni. Ale wtedy zapomnij o częstotliwości.
R-11 Kleszczowa pisze:Poza tym wydatnie poprawiam połączenie z WAT-em
Połączenie z WAT-em? Na razie poprawione 523, w przyszłym (być może) roku 20/13... Wciąż mało? :-k
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 11 paź 2009, 14:20

R-11 Kleszczowa pisze:Dziś przystanki w rejonie tego ronda nawet w szczycie świecą pustkami - nawet te tramwajowe.
:shock:

To dynamicznie rozwijający się region biurowy; za 2-3 lata będzie generował podobne ilości pasażerów, co obecnie PDBS. I może doczekamy się komunikacji na ciągu Kolejowa - Prądzyńskiego - Bema, ale to bardzo nie jest Wawer.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 11 paź 2009, 14:39

Bastian pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:połączenie Żeromskiego do metra nie powinno się opierać na linii z miasta
116 WILANÓW - PL. WILSONA, 210 CHOMICZÓWKA - METRO MARYMONT? :>
Raczej Marymont, a nie Wilson =;
Bastian pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:ludzie nie garną się jakoś do jazdy 159, tylko przesiadają się w 131 i 422
Dzięki (m.in.) czemu 131 jest silne. Zabierz z niego pasażerów, potem potnij, świetnie. Można każdemu z Dolnego Mokotowa dać linię do metra, albo i patelni. Ale wtedy zapomnij o częstotliwości.
To powiedział Emdegger - nie moja skromna osoba...

Póki co Gołkowska tak naprawdę ma 2 linie i obie jadą donikąd i obie nie koniecznie są przewidywalne. Ja chcę im dać silną, stabilną i regularną linię - 187 na DWZ. Emdegger marne, niepunktualne, zwiedzające zakamarki Kierbedzia i tonę korków 105. Co Ty wybierzesz :> :?:
Bastian pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Poza tym wydatnie poprawiam połączenie z WAT-em
Połączenie z WAT-em? Na razie poprawione 523, w przyszłym (być może) roku 20/13... Wciąż mało? :-k
O bardzo przepraszam - nie ja to powiedziałem =;
fik pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Dziś przystanki w rejonie tego ronda nawet w szczycie świecą pustkami - nawet te tramwajowe.
:shock:

To dynamicznie rozwijający się region biurowy; za 2-3 lata będzie generował podobne ilości pasażerów, co obecnie PDBS. I może doczekamy się komunikacji na ciągu Kolejowa - Prądzyńskiego - Bema, ale to bardzo nie jest Wawer.
Za 2-3 lata, a potem ludzi zbierze metro. Zresztą nie w tym rzecz - Emdegger twierdzi, że dla jego 105 Daszyniak przejmie rolę ONZtu co jest awykonalne =;
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
rubeus
Kontakt:

Post autor: rubeus » 12 paź 2009, 0:08

man1956 pisze: Swoją drogą ten odcinek Zagórzańskiej to bardzo piękne miejsce. Zwłaszcza o tej porze roku.
Wybrałem się dziś tam na przejażdżkę busowo-rowerowo-kolejową
Faktycznie ładne widoki :-)
Dojechałem sobie 213 z Mostu Siekierkowskiego (dobrze, że 148 było punktualne, bo bym się nie wyrobił - busik był na przystanku +2 do rozkładu ). Oprócz mnie jechało kilka osób, ale były odcinki trasy, że tylko ja byłem w środku.
Część osób podjeżdzało po 2-3 przystanki, niektórzy tylko do kolejki.

Wyładowałem się koło cmentarza i go obejrzawszy podjechałem do 'widoków' rowerem.
W drodze powrotnej miałem 2 razy farta. Udało mi się złapać 161 i podjechałem do przystanku PKP (akurat zaczęło mocniej padać i nie miałem ochoty moknąć). Na stacji byłem tuż przed wjazdem pociągu (bus podjechał na przystanek w tej samej chwili co opadły szlabany ).

Rosa

Post autor: Rosa » 13 paź 2009, 17:12

Tak się zastanawiam czy w ramach przybliżania zbiorkomu i czynienia go bardziej przyjaznym nie dałby się zrobić czegoś takiego co funkcjonuje w wielu krajach i czy linie mikrobusowe jeżdżace peryferiami nie mogłyby się po prostu zatrzymywać na żądanie. Nie chodzi mi o przystanki, bo te mogłyby byc np co kilometr ale o to że człowiek stoi sobie przy drodze widzi busik macha na niego a on po prostu staje i go wpusza. Potem pasazer może sobie wysiąść w dowolnie wybranym miejscu. Wiem że u nas nie wolno nikogo wypuszaczać poza przystankami (nie dotyczy to najwyraźniej kierowców) ale wiadomo że ten przepis jest wzięty z powietrza, wystarczy trochę dobrej woli i braku niedasizmu aby to zmienić. Oczywiście nie mówię o liniach w Centrum ale takie 213 czy 305 idealnie by się do czegoś takiego nadawały.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 13 paź 2009, 17:14

Rosa pisze:Nie chodzi mi o przystanki, bo te mogłyby byc np co kilometr ale o to że człowiek stoi sobie przy drodze widzi busik macha na niego a on po prostu staje i go wpusza.
Busik zatrzymujący się co 100 metrów byłby rzeczywiście świetny...
Rosa pisze:Wiem że u nas nie wolno nikogo wypuszaczać poza przystankami (nie dotyczy to najwyraźniej kierowców) ale wiadomo że ten przepis jest wzięty z powietrza, wystarczy trochę dobrej woli i braku niedasizmu aby to zmienić.
Przepchnij to przez Sejm...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Rosa

Post autor: Rosa » 13 paź 2009, 17:19

Wolfchen pisze:
Rosa pisze:Nie chodzi mi o przystanki, bo te mogłyby byc np co kilometr ale o to że człowiek stoi sobie przy drodze widzi busik macha na niego a on po prostu staje i go wpusza.
Busik zatrzymujący się co 100 metrów byłby rzeczywiście świetny...
Gdyby te linie miały tyle pasażerów żeby zatrzymywać się co 100m to rzeczywiście byłyby świetne :)

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 13 paź 2009, 17:27

Rosa pisze:Gdyby te linie miały tyle pasażerów żeby zatrzymywać się co 100m to rzeczywiście byłyby świetne :)
Wiesz, we Lwowie istnieją marszrutki. W gruncie rzeczy na takiej samej zasadzie kursują. I niezbyt wygodne to jest :P
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 15 paź 2009, 22:43

R-11 Kleszczowa pisze:Fajnie - 3 osoby z Bernardyńskiej dostaną bezpośredni dojazd na WAT
To tyle samo mniej więcej ile jeździ obecnie 159, traktując ją jako dowozówkę :D Nie zrozumieliśmy się, Kleszczu (bo o demagogię Cię nie podejrzewam). Nie chodziło mnie o dojazd do WAT-u z Bernardyńskiej (ale na pewno przy AL. WITOSA czy DOLNEJ poprawiłoby to połączenie z Dolnego Mokotowa :-$ ), ale o dojazd do tegóż w skali makrodzięki dużej ilości węzłów przesiadkowych, w tym tych w ścisłym Centrum. Z Polibudy czy PLK, bo przecież DWC i Patelnie 105 zalicza. Co w tym złego?
R-11 Kleszczowa pisze:Trzeba sobie zadać pytanie dokąd jadą Ci ludzie tym 131 i 422...
Do Politechniki, gdyż jest to krótsze niż pałętającym się po Powiślu 159. Zresztą chyba wiesz gdzie, skoro proponujesz 187, nieprawdaż? :>
R-11 Kleszczowa pisze:Nadal uważam, że na EC 187 co 10 minut przez cały tydzień z Zachodniego - linia częsta, regularna dzięki buspasowi
Twoja trasa absolutnie nie jest na częstotliwość co 10, zobacz sobie jak 187 zapełnieniem ustępuje liniom na Czerniakowskiej =; Ten potok spokojnie mógłby pojechać 162 ze Stegien lub MW!
R-11 Kleszczowa pisze:Oczywiście - Twoje 105 będzie bardziej punktualne niż np. moje 119 :hahaha:
Wybacz, ale po kiego komu taki kikut jak to 119? :?: Mało ich zrobił ZTM? :> Jeśli już coś takiego miałoby powstać, to lepiej naprawdę wozić Chełmską do <MPM> =; (oczywiście nie 168 :P)

Co do przesiadek, już o tym kiedyś dyskutowaliśmy i mamy przesiadki na dokładnie na te same ciągi, z tym że Ty masz lepsze w rejon Ostrobramskiej, a ja na Służew i Służewiec, OIDP :-k
R-11 Kleszczowa pisze:Jeśli uważasz, że Rondo Daszyńskiego jest w stanie zastąpić Rondo ONZ jako węzeł przesiadkowy to jesteś w gigantycznym błędzie.
Owszem przejmie, w relacjach W=>E, nie N=>S. Wypisz wymaluj Twoja własna propozycja na 506 :P
Bastian pisze:Dzięki (m.in.) czemu 131 jest silne. Zabierz z niego pasażerów, potem potnij, świetnie. Można każdemu z Dolnego Mokotowa dać linię do metra, albo i patelni. Ale wtedy zapomnij o częstotliwości.
Zatem linia do Centrum dla jednego z krańców jest silna, gdyż druga z innego jest beznadziejna. Pięknie, róbcie tak dalej komunikację. Naprawdę nie uważasz, że to absolutnie nie powinno mieć miejsca? W takim razie ja nie wiem po co budują pętle autobusowe, tramwajowe etc. na danym osiedlu lub w jego pobliżu, skoro ludzie tam mieszkający mają z nich nie korzystać. Absurd, przesiadać to oni się mogą do metra z linii na własnym osiedlu, a nie na pl. Bernardyńskim, przecież to paranoja! Jeśli szkieletyzowanie linii ma polegać na przesiadkach do metra, tramwajów nie w punktach węzłowych, ale na drugim przystanku po wyjeździe z osiedla, to ja dziękuję za takie "dzięki temu możemy mieć inne linie".
Bastian pisze:Zabierz z niego pasażerów, potem potnij, świetnie. Można każdemu z Dolnego Mokotowa dać linię do metra, albo i patelni.
A czy ja wrzucam jakąś dodatkową linię na Patelnię, czy raczej reanimuję ogryzka? I zdaje się, że to nie centrofil Czapla wrzucił 105 do Centrum, tylko ktoś inny.
Bastian pisze:Połączenie z WAT-em? Na razie poprawione 523
No i co z tego? A dlaczego nie można poprawić 105, które także w tej relacji mogłoby zebrać wielu pasażerów?
Lipa pisze:Na skróconej trasie 168 byłoby o niebo bardziej regularne niż Twoje 105.
O tak, co kwadrans to niesłychany luksus.
Lipa pisze:A Twoje 105 na Bernardyńską to tamtędy by przefrunęło :?:
Nie kompromituj się.
Lipa pisze:Ogólnie co do merytorykiNo, nie pochlebiaj sobie.
Lipa pisze:Do tego z dalszej dyskusji dyskwalifikuje Cię kompromitacja z tą Polną... ](*,)
Dobrze, zaprzeczam więc, jakoby z Goworka nie można było wykonać skrętu w prawo przy systemie ruchu prawostronnego, temu, że 138 jeździ Polną w kierunku północnym oraz temu, że na Polną wjeżdzą z pl. Unii Lubelskiej.
Lipa pisze:Gratuluję polotu
Z całych pleców dziękuję.
Lipa pisze:więcej można znaleźć w Twoich wypowiedziach epitetów i porównań.
Argumenty vs. Zgryźliwości 11>3.
Lipa pisze:zrobiłbyś karierę w Samoobronie tymi swoimi wypowiedziami.
Uniwersytet Warszawski jak na razie spełnia moje oczekiwania ;-)
Lipa pisze:Dla mnie EOT.
Dzięki, bo plotłeś niemiłosierne bzdury.

I prośba do Krzyśka: wybacz offtopy, prooooooooszęęęęęęę :D

PS. Nie muszę mówić w tym kontekście chyba, jak bardzo ucieszyła mnie wizja kolejnych buspasów na Prostej i w Alejach.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 15 paź 2009, 23:32

Emdegger pisze:zaprzeczam więc, jakoby (...) 138 jeździ Polną w kierunku północnym oraz temu, że na Polną wjeżdzą z pl. Unii Lubelskiej.
To jeszcze zaprzecz temu, że na Polnej nie ma progów i że da się z niej wyjechać na Waryńskiego inaczej, niż przez parking Riviery - i wtedy przyjmiemy twoją samokrytykę :P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 16 paź 2009, 3:04

Uups :-$ Że progi są, to wiem, natomiast kompletnie zapomniałem o Rivierze - Mea Culpa! Oczywiście Waryńskiego można przejechać dwukierunkowo, ale mnie chodziło o 130, 167 i 168 przy Rakowieckiej i Europlexie, by dać dobry wylot na Górny Mokotów. Mimo że przystanek przy pl. Unii jest dalej niż ten przy Waryńskiego dla 501, 505, 519. etc. obok d. Supersamu, to jednak czas dojścia z niego na 167 i resztę Rakowieckiej jest krótszy, dlatego że jest z tego punktu jest po prostu jedna zebra mniej do pokonania i tyle. Gdyby chodziło mi o samo 167, to bym przecież pisał o jednoperonowej przesiadce przy SPACEROWEJ, zaś jeśli chodzi o tramy na Puławskiej to lokalizacja przystanku na Waryńskiego jest z punktu widzenia pasażera gorsza, bo nie bardzo wiadomo, gdzie ma iść - czy do nominalnego pl. Unii już na Marszałkowskiej, czy gnać pod Rakowiecką.

Popełniłem błąd, lecz ze szlachetnych pobudek (-( Daję sobie niniejszym autorozgrzeszenie :D A samokrytyki nie będzie, bo willa w Miedzeszynie jeszcze stoi ;)
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 16 paź 2009, 8:53

Hmmm... a ty naprawdę uważasz, że 138 jeździ Polną? Bo już przestałem być pewien... :-s ;)

Zablokowany