Wybrałem się dzisiaj na przejażdżkę linią 738.
Punktualnie 8:00 wsiadłem na przystanku Rejtana 02 i pojechałem do Radzymina. Po opuszczeniu granic Marek w pojeździe zostały 3 osoby + Ja. Pierwsza dojechała za cmentarz w Radzyminie, druga wysiadła na dworcu, a trzecia dojechała do samego osiedla Victoria.
W przeciwną stronę mijaliśmy kurs z 8:09 (os. Victoria

Dw. Wschodni) który opuścił Radzymin z 3 osobami. Brygadą którą jechałem (54/738) wyjechało z Radzymina ponad 20 osób, następnych 10 dosiadło się zanim autobus dojechał do Marek - widać więc tendencję wzrostową pasażerów na kierunku do Warszawy, a w przeciwnym kierunku autobusy jadą praktycznie puste.
Infrastruktura: Pętla jaka jest przy os. Victoria to zwykłe rondo, które częściowo jest wyasfaltowane, a po części są to ułożone płyty betonowe a zasypane piachem
Autobus staje za tym "rondem" bezpośrednio na pasie jezdni, a 100 metrów dalej jest przystanek warunkowy.
Re rondko jest chyba jednak za małe, bo kierowcy łapią środkowym i ostatnim kołem wewnętrznego trawnika. Ponadto ulica Korczaka taka trochę wąska jak na mijanie się 2 autobusów, i zarówno skręt w ul. Konstytucji 3 Maja, jak i skręt z Jana Pawła II w Konstytucji 3 Maja (kierunek os. Victoria) mają za mały promień, i kierowcy muszą trochę wycyrklować aby nie skosić np. znaku.
I taka ciekawostka: na premierze linii 738 oczywiście nie mogło zabraknąć "perełki" z R13 czyli wozu 5437