Z jaką linią łączona jest brygada 54/738Frencher pisze:Wybrałem się dzisiaj na przejażdżkę linią 738.
Punktualnie 8:00 wsiadłem na przystanku Rejtana 02 i pojechałem do Radzymina. Po opuszczeniu granic Marek w pojeździe zostały 3 osoby + Ja. Pierwsza dojechała za cmentarz w Radzyminie, druga wysiadła na dworcu, a trzecia dojechała do samego osiedla Victoria.
W przeciwną stronę mijaliśmy kurs z 8:09 (os. VictoriaDw. Wschodni) który opuścił Radzymin z 3 osobami. Brygadą którą jechałem (54/738) wyjechało z Radzymina ponad 20 osób, następnych 10 dosiadło się zanim autobus dojechał do Marek - widać więc tendencję wzrostową pasażerów na kierunku do Warszawy, a w przeciwnym kierunku autobusy jadą praktycznie puste.
Infrastruktura: Pętla jaka jest przy os. Victoria to zwykłe rondo, które częściowo jest wyasfaltowane, a po części są to ułożone płyty betonowe a zasypane piachem![]()
Autobus staje za tym "rondem" bezpośrednio na pasie jezdni, a 100 metrów dalej jest przystanek warunkowy.
Re rondko jest chyba jednak za małe, bo kierowcy łapią środkowym i ostatnim kołem wewnętrznego trawnika. Ponadto ulica Korczaka taka trochę wąska jak na mijanie się 2 autobusów, i zarówno skręt w ul. Konstytucji 3 Maja, jak i skręt z Jana Pawła II w Konstytucji 3 Maja (kierunek os. Victoria) mają za mały promień, i kierowcy muszą trochę wycyrklować aby nie skosić np. znaku.
I taka ciekawostka: na premierze linii 738 oczywiście nie mogło zabraknąć "perełki" z R13 czyli wozu 5437
W związku z problemami technicznymi możliwe są utrudnienia w dostępie do forum w najbliższych dniach.
Marki, Radzymin, Wołomin
Moderator: Wiliam
marekb
-
Ikarus 5780
Ponadto niski MAN nie ma jednej bocznej dechy.
Jakby co to mam zdjęcia dech (z koralami i trasą), jak ktoś chce to niech wyśle mi cokolwiek na ik5780@gmail.com. (P.S : Nie pisać na PW swoich maili tylko bezpośrednio maila, żebym mógł od razu załączyć zdjęcia w odpowiedzi).
Jakby co to mam zdjęcia dech (z koralami i trasą), jak ktoś chce to niech wyśle mi cokolwiek na ik5780@gmail.com. (P.S : Nie pisać na PW swoich maili tylko bezpośrednio maila, żebym mógł od razu załączyć zdjęcia w odpowiedzi).
No to ja podam badanie frekwencji 738. (14:50 Wschodni, 16:09 Radzymin)
Do Radzymina zapełnienie duże od Wileńskiego. Połowa wozu wysiadła w Markach głównie na Rejtana, Wspólna i Pustelnik. Od Strugi autobus pojechał z 90% miejsc siedzących. Za przystankiem ks. Czartoryskiej tylko 5 osób, do pętli dojechały 3 osoby.
Autobus z powrotem zaczął się napełniać od Czartoryskiej (z pętli pojechało 5 osób). Autobus napakował się dopiero w Strudze, Pustelniku, Wspólnej i Rejtana.
Do Radzymina zapełnienie duże od Wileńskiego. Połowa wozu wysiadła w Markach głównie na Rejtana, Wspólna i Pustelnik. Od Strugi autobus pojechał z 90% miejsc siedzących. Za przystankiem ks. Czartoryskiej tylko 5 osób, do pętli dojechały 3 osoby.
Autobus z powrotem zaczął się napełniać od Czartoryskiej (z pętli pojechało 5 osób). Autobus napakował się dopiero w Strudze, Pustelniku, Wspólnej i Rejtana.
-
Ikarus 5780
A i jeszcze jedna rzecz, jeśli się nie mylę, to na Rejtana wisi nowy rozkład 738 i stary rozkład 718.
I jeszcze jedna uwaga, dzisiaj jechałem 732 o 11:58 z Rejtana, i wg starego rozkładu 718 jest 12:02, a wg nowego jest 738 o 11:55 i tak to wyglądało, że ludzie jeszcze nie ogarnęli się w nowym rozkładzie, bo 738 pojechało prawie puste, a o 12 ludzie zaczęli przychodzić na przystanek i jak wsiadłem w 732 to dużo osób zostało, więc widać czekali na coś w kierunku Wileniaka.
I ostatnia uwaga, nie rozumiem do końca dlaczego 718 miało w pojazdach wysyłanych na tą linię kartki z mało ważnymi informacjami o tym, że Graniczna staje się nż, a nie było żadnej wiadomości o zmianie rozkładu.
I jeszcze jedna uwaga, dzisiaj jechałem 732 o 11:58 z Rejtana, i wg starego rozkładu 718 jest 12:02, a wg nowego jest 738 o 11:55 i tak to wyglądało, że ludzie jeszcze nie ogarnęli się w nowym rozkładzie, bo 738 pojechało prawie puste, a o 12 ludzie zaczęli przychodzić na przystanek i jak wsiadłem w 732 to dużo osób zostało, więc widać czekali na coś w kierunku Wileniaka.
I ostatnia uwaga, nie rozumiem do końca dlaczego 718 miało w pojazdach wysyłanych na tą linię kartki z mało ważnymi informacjami o tym, że Graniczna staje się nż, a nie było żadnej wiadomości o zmianie rozkładu.
hehe, to jechaliśmy razem, to był Ikarus 5437, mam nadzieję, że mnie też policzyłeś, bo przejechałem kółko od pętli do pętli właśnie tym kursem. Z pętli na Radzyminie jechało 5 osób - dokładnie ja + mama z trójką rozwrzeszczanych dzieci. A poza tym ładnie ZTM obstawiło pomiary: na Wileńskim, w Markach i na pętli w Radzyminie stali swoimi charakterystycznymi czerwonymi Matiazami. 3/4 pasażerów chyba nie zaglądało na stronę ZTM, bo kolejka do tablicy informacyjnej linii 738 była jak nigdy, ale i tak tym kursem linia była nieźle wyładowana (oczywiście do granic Radzymina). W Radzyminie co po niektórzy mieszkańcy widząc autobus MZA z wrażenia nie dowierzali, że w ich mieście jeździ jakaś linia ZTM-u (miłe zaskoczenie)SławekM pisze:No to ja podam badanie frekwencji 738. (14:50 Wschodni, 16:09 Radzymin)
- Bastian
- Sułtan Maroka
Skoro były zetteemowskie matizy, to nie były to pomiary. Zresztą co można mierzyć pierwszego dnia? To się robi po co najmniej 10 dniach...kris126 pisze:A poza tym ładnie ZTM obstawiło pomiary: na Wileńskim, w Markach i na pętli w Radzyminie stali swoimi charakterystycznymi czerwonymi Matiazami.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- ZaciszaniN
- Kontakt:
Frencher pisze:Wybrałem się dzisiaj na przejażdżkę linią 738.
Mierzenie frekwencji w pierwszym dniu kursowania nie jest miarodajne, zwłaszcza jeśli jest to weekend. Dla równowagi dodam jedynie, że jadąc kursem o godzinie 16:02 ze "Wspólnej" 02 do samego Radzymina zaobserowowałem:SławekM pisze:No to ja podam badanie frekwencji 738.
Tak więc ta linia dobrze rokuje.
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.
Tak, liczyłem także gościa z planem miasta (pewnie to Tykris126 pisze:hehe, to jechaliśmy razem, to był Ikarus 5437, mam nadzieję, że mnie też policzyłeś, bo przejechałem kółko od pętli do pętli właśnie tym kursem
kris126 pisze:A poza tym ładnie ZTM obstawiło pomiary: na Wileńskim, w Markach i na pętli w Radzyminie stali swoimi charakterystycznymi czerwonymi Matiazami.
Z Radzyminem bym polemizował, bo potem sobie pojechał z pętli... (15 min przed odjazdem 738)
Głupim byłeś i głupim zostaniesz.ZaciszaniN pisze:Mierzenie frekwencji w pierwszym dniu kursowania nie jest miarodajne, zwłaszcza jeśli jest to weekend
- ZaciszaniN
- Kontakt:
Spójrz w lustro koczkodanie. Widać, że gówno wiesz na temat na który piszesz. Jak masz mi coś jeszcze do przekazania to możemy się ustawić w realu, tylko zdejmij cyngle internetowy napinaczuSławekM pisze:Głupim byłeś i głupim zostaniesz.ZaciszaniN pisze:Mierzenie frekwencji w pierwszym dniu kursowania nie jest miarodajne, zwłaszcza jeśli jest to weekend
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.
Możecie obaj choć raz przestać
A wracając do tematu: linia 740 dzięki temu że w kierunku Targówka jedzie minutę przed 738 przeżywa w Markach apogeum oblężenia
takiej frekwencji jak dzisiaj to ta linia nawet w godzinach szczytu DP nie ma.
A że nie było takiej linii poza 718 i 805 która jeździ przez Marki, a nią pierwszego dnia nie pojechałem to czułem się w obowiązku.
A wracając do tematu: linia 740 dzięki temu że w kierunku Targówka jedzie minutę przed 738 przeżywa w Markach apogeum oblężenia
Decha jest obok fotela. Dosłownie wystrzeliła ona z ramki jak jechałem rano tą brygadą, na pętli w Radzyminie Pani kierowca przeszła przez cały wóz, ale dechy już nie założyła. I wóz tak sobie jeździ i jeździ.Ikarus 5780 pisze:Ponadto niski MAN nie ma jednej bocznej dechy.
Sprawy osobiste pozwoliły wyrwać się tylko ranoJotPeCet pisze:Frencher, ja myślałem że będziesz wsiadał o 16:34 na przystanku WIEJSKA.
A że nie było takiej linii poza 718 i 805 która jeździ przez Marki, a nią pierwszego dnia nie pojechałem to czułem się w obowiązku.
Rozkład się zmienił, ale zapomnieli mu zmienić daty od kiedy jest ważny (tak samo jest w internetowej wersji na stronie ZTM-u).Ikarus 5780 pisze:A i jeszcze jedna rzecz, jeśli się nie mylę, to na Rejtana wisi nowy rozkład 738 i stary rozkład 718.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą
Nie sądzę. Stałem na Jórskiego w kierunku Targowej i wisiał stary, gdzie wg niego 718 kursuje co 30 minut w dni wolne...Frencher pisze:Rozkład się zmienił, ale zapomnieli mu zmienić daty od kiedy jest ważny (tak samo jest w internetowej wersji na stronie ZTM-u).Ikarus 5780 pisze:A i jeszcze jedna rzecz, jeśli się nie mylę, to na Rejtana wisi nowy rozkład 738 i stary rozkład 718.
Jutro sprawdzę. Już mi podpadli brakiem wymiany starej gabloty na słupku przystankowym (i zamierzam to zgłosić), więc i to przy okazji zgłoszę.SławekM pisze:Nie sądzę. Stałem na Jórskiego w kierunku Targowej i wisiał stary, gdzie wg niego 718 kursuje co 30 minut w dni wolne...Frencher pisze: Rozkład się zmienił, ale zapomnieli mu zmienić daty od kiedy jest ważny (tak samo jest w internetowej wersji na stronie ZTM-u).
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą