Marki, Radzymin, Wołomin

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 18 paź 2009, 20:41

Wracając do tematu :-?

Dzisiaj dowiedziałem się ciekawej rzeczy: wczoraj znajoma wracała z Ząbek do Radzymina - wsiadła do prywaciarza i daje mu jak zawsze 3,5zł, a kierowca że od dzisiaj bilet kosztuje już 4zł. Ciekawy sposób walki o pasażera :-k

Co do rozkładów na przystankach - faktycznie wiszą stare rozkłady linii 718. Zgłoszę to do ZTM.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Awatar użytkownika
chudzini7

Post autor: chudzini7 » 18 paź 2009, 22:26

marekb pisze: Skoro mieszkańców Warszawy ZTM zacheca do częstych przesiadek, to czemu mieszkańcy Radzymina maja być lepiej traktowani. I tak większośc będzie posiadała bilet sieciowy.
Ponadto z 740 powinno się "coś" zrobić: zastanowić się czy linia powinna istnieć w obecnym kształcie?
Skoro wszystko skracać to skróćmy 740 do CH Marki! Przecież tu jest często jeżdżące 190 do metra! A a Radzymińskiej przed buspasem też korki
R.I.P. 709 Bródno-Podgrodzie - Zielonka (Kopernika)
Obrazek

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 19 paź 2009, 1:27

chudzini7 pisze:
marekb pisze: Skoro mieszkańców Warszawy ZTM zacheca do częstych przesiadek, to czemu mieszkańcy Radzymina maja być lepiej traktowani. I tak większośc będzie posiadała bilet sieciowy.
Ponadto z 740 powinno się "coś" zrobić: zastanowić się czy linia powinna istnieć w obecnym kształcie?
Skoro wszystko skracać to skróćmy 740 do CH Marki! Przecież tu jest często jeżdżące 190 do metra! A a Radzymińskiej przed buspasem też korki
Co do jednego i drugiego komentarza, moim zdaniem nawet biorąc pod uwagę tendencję przesiadkową skracać 740, ponieważ :

1) Przy skróceniu do M1 pasażerowie chcący jechać do Warszawy muszą nadrobić podwójny odcinek od Radzymińskiej do pętli przy CH Marki.

2) Po skróceniu do Zacisza (skrócenie wbrew pozorom bardzo niewielkie) autobus nie jedzie na bazarek na Trockiej/Pratulińskiej, a często jest taka sytuacja, że widzę kilka osób wsiadających na Trockiej i wysiadających na Pratulińskiej.

3) Co z częstotliwością, kierowca po skróceniu linii (szczególnie do CH Marki) miałby moim zdaniem za długie przerwy.

IMHO jeśli skracać linię to moim zdaniem tylko do Zacisza, kiedy jest dobra przesiadka na Młodzieńczej, a poza tym nawet mimo mizernej częstotliwości mieszkańcy Zacisza mieliby dojazd do M1, co myślę, że mogłoby być wykorzystywane szczególnie w weekendy.
"Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać."

Marcovia Marki

Awatar użytkownika
Sindbad

Post autor: Sindbad » 19 paź 2009, 1:46

:idea: Do Piaseczna jeźdźił autobus 205. Kończył przy Szkolnej.
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec

marekb

Post autor: marekb » 19 paź 2009, 9:10

Ikarus 5780 pisze:
chudzini7 pisze: Skoro wszystko skracać to skróćmy 740 do CH Marki! Przecież tu jest często jeżdżące 190 do metra! A a Radzymińskiej przed buspasem też korki
Co do jednego i drugiego komentarza, moim zdaniem nawet biorąc pod uwagę tendencję przesiadkową skracać 740, ponieważ :

1) Przy skróceniu do M1 pasażerowie chcący jechać do Warszawy muszą nadrobić podwójny odcinek od Radzymińskiej do pętli przy CH Marki.

2) Po skróceniu do Zacisza (skrócenie wbrew pozorom bardzo niewielkie) autobus nie jedzie na bazarek na Trockiej/Pratulińskiej, a często jest taka sytuacja, że widzę kilka osób wsiadających na Trockiej i wysiadających na Pratulińskiej.

3) Co z częstotliwością, kierowca po skróceniu linii (szczególnie do CH Marki) miałby moim zdaniem za długie przerwy.

IMHO jeśli skracać linię to moim zdaniem tylko do Zacisza, kiedy jest dobra przesiadka na Młodzieńczej, a poza tym nawet mimo mizernej częstotliwości mieszkańcy Zacisza mieliby dojazd do M1, co myślę, że mogłoby być wykorzystywane szczególnie w weekendy.

To może:
740 NADMA -Radzymińska -Codzienna- Rolanda -Jórskiego -Radzymińska -Trocka -TARGÓWEK (90/120/120)
738 OS. VICTORIA -....-Trocka-TARGÓWEK (22/30/30)
:shock:
marekb

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 19 paź 2009, 10:38

Mamy pierwszy poranny szczyt linii 738 za sobą, więc pora na małe podsumowanie.
Muszę przyznać że jestem nieco zawiedziony ale do rzeczy...
Czekam sobie na kurs do Radzymina który ma być na moim przystanku o 7:00. W międzyczasie widzę jadący już przed 7 kurs linii 738 do Warszawy, a w nim komplet miejsc siedzących i kilka osób stojących. Jadąc do Radzymina mijamy w Słupnie inną brygadę - w Ikarusie nie wszystkie miejsca siedzące zajęte.
Brygada którą jechałem ledwo się wyrobiła na kurs powrotny gdyż jest planowo 2 minuty postoju, a kierowca jechał naprawdę dynamicznie - nie wyobrażam sobie takiej jazdy w zimę, a co za tym idzie trzymania się rozkładu jazdy.
Kurs którym jechałem tak naprawdę zapełnił się w największym stopniu bezpośrednio na samej pętli. Potem w Radzyminie i Słupnie wsiadały pojedyncze osoby, i tak granicę Marek przekroczyliśmy bez kompletu miejsc siedzących w MANie. Jazda do przystanku Piotra Skargi zajęła godzinę mimo że kierowca tam gdzie się dało jechał naprawdę sprawnie.
Podróż umordowała mnie niemiłosiernie (przypomniała mi się jazda kultowym dawnym 125 i jego tasiemcowa trasa niczym brazylijska telenowela).
Przyznam iż spodziewałem się lepszej frekwencji (szczególnie w porannym szczycie), ale jak sobie pomyślę że miałbym tyle jeździć z Radzymina co dzisiaj to zaczynam mieszkańców tej gminy rozumieć.

I jedna uwaga natury technicznej - kierowca jechał pierwszy raz i pytał się pasażerów jak ma zawrócić :arrow: jak mu ludzie wskazali te pseudo-rondo nie chciał uwierzyć że po tym czymś może jeździć komunikacja.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 19 paź 2009, 10:54

Ma ktoś zdjęcia?
ŁK

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 paź 2009, 10:58

A można było mieć dwutorową wąskotorówkę dojazdową, jak w Zurychu. Ale nie, autobusy lepsze są.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
florekf

Post autor: florekf » 19 paź 2009, 11:26

Frencher pisze: jak mu ludzie wskazali te pseudo-rondo nie chciał uwierzyć że po tym czymś może jeździć komunikacja.
No patrz, co kierowca to inne zdanie....
Obrazek

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 19 paź 2009, 13:24

Frencher pisze:Mamy pierwszy poranny szczyt linii 738 za sobą, więc pora na małe podsumowanie.
Ja dzisiaj jechałem 805 około 7:30 z Fabrycznej - napakowane po brzegi, za nim 738 zajęte miejsca siedzące, a za nim 718 prawie puste (stan na przystanek Piotra Skargi).
"Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać."

Marcovia Marki

marekb

Post autor: marekb » 19 paź 2009, 13:42

Jak jakiś "nowicjusz" przeczyta artykuł:
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,9519 ... zymin.html
i spojrzy na zdjęcie "stada" Ikarusów mniej i bardziej kompletnych to co zrobi? :-k

PS. dobór zdjęcia idealny :!: :D :D
marekb

Awatar użytkownika
Patryk2222

Post autor: Patryk2222 » 19 paź 2009, 13:48

marekb pisze:Jak jakiś "nowicjusz" przeczyta artykuł:
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,9519 ... zymin.html
i spojrzy na zdjęcie "stada" Ikarusów mniej i bardziej kompletnych to co zrobi? :-k

PS. dobór zdjęcia idealny :!: :D :D
Pod zdjęciem jest podpis "Autobusy w zajezdni"
Ty masz jakąś fobie do linii podmiejskich?
A415>>3911>>3916>>3905>>4796>>4938 :?: >>5457>>1804

D2156HM6UT POWER >> http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=xyaT6AMVrU0
Ehhh wspomnienia ostatnią jazdą 5202 https://www.youtube.com/watch?v=xdPpMuFIcAg

Awatar użytkownika
span

Post autor: span » 19 paź 2009, 13:49

Łukasz pisze:Ma ktoś zdjęcia?
Ma
Załączniki
Obraz 308.jpg
tablica
Obraz 309.jpg
os. Victoria
Obraz 312.jpg
5738/1/738 w oddali
Obraz 317.jpg
podjazd
KS Unibax Toruń - mój klub
503 - moja linia
208 - linia z przymusu

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 19 paź 2009, 14:10

Ikarus 5780 pisze:
Frencher pisze:Mamy pierwszy poranny szczyt linii 738 za sobą, więc pora na małe podsumowanie.
Ja dzisiaj jechałem 805 około 7:30 z Fabrycznej - napakowane po brzegi, za nim 738 zajęte miejsca siedzące, a za nim 718 prawie puste (stan na przystanek Piotra Skargi).
Analogiczną sytuację widziałem na przystanku Rejtana ok. 7 rano. Podjechało spóźnione 718 i odjechało nawalone ludźmi po dach, po ok. 4 minutach podjechało 738 zgarnęło pasażerów a z minute po nim 805 które odjechało prawie puste.

Niby sytuacja prosta, ale dla osoby postronnej która robi obserwacje w jednym punkcie i nie ma świadomości sytuacji (np. pracownik ZTM-u robiący pomiary) może to oznaczać że trzeba pociąć 718 czy 805 bo zdarzają się pustawe kursy. Ale tego że powodem takiej sytuacji jest 738 które prawie puste przekracza granice Marek i potem podbiera pasażerów liniom 718/805 może już nie wiedzieć.
Dlatego uważam że sytuacja jest na dłuższą metę niebezpieczna i należy pilnować aby komuś w ZTM nie przyszło do głowy ciąć kursy 718/805 :roll:

ITS A 218

Post autor: ITS A 218 » 19 paź 2009, 14:17

Też dzisiaj miałem okazję jechać 738. Z Warszawy w kierunku Radzymina frekwencja słaba. Od Wschodniego do Wileńskiego 3 osoby, przy Wileńskim trochę doszło, przy Stalowej też kilka osób które jechały do granicy Warszawy. Później już słabiej, 4-5 osób. 3 przystanki przed pętlą wysiedli wszyscy. Sama pętla w Radzyminie nie jest taka najgorsza. Ikarus (5239) spokojnie przez nią przejechał nie najeżdżając ani nawet blisko nie podjeżdżając do trawnika kołami. Jednak widać ślady autobusów na tym trawniku, nie wiem, może MAN ma problemy tam. W kierunku Warszawy już lepiej. Na pętli wsiadły 4 osoby. Ale już na kolejnych przystankach dochodzili kolejni. W markach był już mały tłok. Oczywiście, każdy wsiadający podchodził do kierowcy pytając czy może kupić bilet. Kierowca nie sprzedawał. Tak więc chyba byłem jedyną osobą która miała ważny bilet.

ODPOWIEDZ