Służewiec i jego problemy

Moderator: Wiliam

wojtor

Post autor: wojtor » 25 gru 2009, 7:53

:ot: Troszkę dyskusja odbiegła od Służewca

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 gru 2009, 11:49

Przyjdzie moderator, to się pobawi. Albo i nie. :D
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 25 gru 2009, 18:59

wojtor pisze::ot: Troszkę dyskusja odbiegła od Służewca
W moim przekonaniu to Służewiec odbiegł od dyskusji :p

BP, NMSP
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 25 gru 2009, 22:35

Jestem ciekaw kto wpadł żeby zostawić 218 na Święta a np. zawiesić 165 które mogło kogoś wozić. Za to w 218 muchy dzisiaj miały pełen wybór.

ness

Post autor: ness » 26 gru 2009, 1:56

Ta, wybitnie przebiegle posuniecie z 218.

Glonie, tak to jest pakowanie wszystkiego w jeden kierunek :P
Ile poszloby w -> wileniak?
100% czyli wszystko.

Na dzien dziesiejszy i tak tram stalowa jest nierealny.
Jest pare inwestycji z wyzszym priorytetem, papierami analizami etc.
Kiedy realnie patrzac, nawet zakladajac spora poprawe w finansach miasta i sypanie groszem na infre mozna by sie bylo tego spodziewac?
2018-2020? Raczej niewczesniej.
W tym czasie metro powinno juz dojezdzac gdzies na jelonki.

Najpierw budowlana-glebocka.
Potem albo wincentego-zaba albo ten obwod.

Co do jego sensownosci jeszcze to stawiam ze po dociagnieciu obwodnicy pragi przynajmniej do radzyminskiej targowek przemyslowy dostanie gigantycznego kopa.
Gdyby jeszcze obwodnice ekspresowa dopieli to juz w ogole. Chyba ze 3-4 km bedzie miedzy nimi na tamtym obszarze.
Taki praski sluzewiec czy cos.
Teren dosc podobny post-industrial do tego bez specjalnej konkurencji, bo sie zadne porzadne zaglebie biurowe po praskiej stronie nie szykuje.
Chcac niechcac urban sprawl postepuje i nie kazdemu z obszaru aglo bedzie pasowalo sie wozic na sluzewiec czy jakies wlochy/wilanow.

W 160 to stawiam na mocne eFkowanie.
Popyt za wileniak w 160 sie zmniejszy, a do wileniaka zwiekszy, bo pozegna nas pewnie 517. Jeszcze niewiadomo jak to sie skonczy dla 162.
Zresztą mam nadzieję, że powstanie opracowanie które rzetelnie zbada, czy jest sens przed metrem tramwaj ze Stalowej ciągnąć.
Szczerze to wolalbym jakas globalna analize dla warszawy.
Co za pomoca czego oblslugiwac, w jakich korytarzach etc.
W co pakowac najpierw kase (fakt ze tutaj zawsze beda roszady wyborcze zeby sie ktos mocniej poszkodowany nie czul).
Potem sobie mozna to szlifowac jakimis szczegolowymi analizami.
Nawet PLK zlecila taka dla calego wezla warszawskiego, a nie jakistam konkretnych linii.
Poki co jest to postawione na glowie.
Robi sie szczegolowe, potem zbiera to do kupy w jakiejs ogolnej strategii rozwoju i na podstawie metnych kryteriow przydziela im priorytety.
Dlaczego najpierw zeran-nowodwory, a nie miedzynarodowa-goclaw? Albo zamiast trama BRT czy inna kolejka gondolowa :F
Tego juz zadna analiza nie okresla.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 gru 2009, 4:58

Realnie? 3-4 lata od decyzji, że tak. To nie są jakieś duże pieniądze ani nie jest skomplikowana inwestycja. Budowa to max dwa sezony, papiery wcześniej też dwa.

A Targówkowi po prostu szyna na tym kierunku jest jak najszybciej potrzebna, a nie dywagacje o jakichś tramwajach obwodowych. Te to na pewno przed 2020 nie zaczną powstawać, a boję się, że i przed 2030 nie. To jest właśnie złe postawienie prioryetetów na podstawie mętnych kryteriów :p - tu jest sprawa ewidentna: pustawe 23 wyjeżdżające z Czynszowej i bezsensowne 160 ograniczające przepustowość TTA - każdy kurs autobusu zamiast tramwaju to nawet 100 osób mniej przewiezionych komunikacją. Skoro Targówek już został wepchnięty na trasę W-Z, to powinien być tam wepchnięty w tramwaju. Dużo zdrowszy byłby układ z 23 i 46 na Targówek, nawet obie co 5 minut, niż dodatkowy kundel nr 160, co 15 minut w DS, metrobus rwa nać.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

NR
(tygrys)

Post autor: NR » 28 sie 2010, 13:05

Mam pytanie do Służewian, czy linia 331 jest aż tak niezbędna, czy linia 165 jest niewystarczająca ?

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 28 sie 2010, 13:43

Tu chodzi o dowóz do tego molocha Poczty Polskiej.
Mam nadzieję, że godziny kursowania będą jakoś ładnie ułożone, bo poza godzinami dowozów i odwozów pracowników, to nikt tym nie będzie jeździł.

Grzesiek
Kontakt:

Post autor: Grzesiek » 28 sie 2010, 16:29

NR pisze:Mam pytanie do Służewian, czy linia 331 jest aż tak niezbędna, czy linia 165 jest niewystarczająca ?
Przed puszczeniem przez Obrzeżną 165 było bardzo dobrze wykorzystywane, potem przyszła zmiana trasy i taboru (z deskorolek i przegubów na solówki), a teraz zatkanie Służewca budową ronda na zbiegu Postępu i Cybernetyki, w związku z czym czas przejazdu z Wyczółek wydłużył się znacznie. Może więc w tym szaleństwie jest metoda...?
Obrazek

ITS A 218

Post autor: ITS A 218 » 28 sie 2010, 17:02

Wydaję mi się, że wystarczyłoby puścić przez Wyczółki linię 148. A linia 331 tylko utknie w korku na Poleczki i przed koszmarnym lewoskrętem z Poleczki w Puławską. A takie 148 też dowoziłoby ludzi i do Puławskiej i do Metra. Można by jeszcze wyprostować 306 dając na trasę: INSTALATORÓW- ...- Wyczółki- Poleczki- Pileckiego- Ciszewskiego- ...- OS. KABATY. Wówczas dać 306 częściej trochę i ludzie by tym jeździli do Metra. A teraz przez ten oberek Puławską i przez Ursynów Zach. gdzie wykorzystanie jest marne ludzie nie jadą tym do Metra tylko potrzebują takiego 331. Takie moje zdanie.
MZA R-4 "STALOWA"
"Stalowym autobusem po Warszawie" - Facebook

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 28 sie 2010, 19:05

Jeżdżę 165 codziennie z Wyczółek do GM .Zarówno przy trasie poprzedniej przez Gotarda ,jak też po zmianie Obrzeżna -Cybernetyki -Postępu ,dojazd zajmował mi max 12 minut .Aktualnie standardem jest min 20 minut .Po zamknięciu Cybernetyki/Postępu JEDYNY wyjazd ze Służewca jest przez Gotarda .Wjechać można przez Cybernetyki . Przed przebudową Rzymowskiego był wyjazd z Cybernetyki w lewo , niestety został zlikwidowany .
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 sie 2010, 19:07

Tam w ogóle układ uliczny się sukcesywnie knoci :evil:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 28 sie 2010, 19:27

Gdzieś czytałem, że 165 po wybudowaniu Cybernetyki/ 17 Stycznia ma jechać z MW na Okęcie. Wtedy 331 ma sens , tylko co z historycznym połączeniem Wyczółek z cywilizacją przez Służewiec ? Do Poczty dołącza zespół nowych biurowców na Poleczki ( między Osmańską i Hołubcową ) . Będzie kogo wozić . Może 138 , które już na Wyczółkach było ?
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

ness

Post autor: ness » 28 sie 2010, 19:35

Biurowe Poleczki trzeba wozic na Ursynow do M. Stoklosy najlepiej.

Imho wariantowo przedluzyc 193 gdzies na osmanska i szafa gra.
Rano w strone osmanskiej popoludniu w strone metra.
PT boskerska-osmanska to 3 min.

bartoni722

Post autor: bartoni722 » 28 sie 2010, 21:03

ness pisze:PT boskerska-osmanska to 3 min.
Napewno nie.
I już nie stały pasażer świetnej linii 527. :(

ODPOWIEDZ