Nowe trasy tramwajowe
Moderator: Wiliam
Czyli szybki tramwaj to delikatnie ujmując podobne do WKD mieści się jako tako w temacie tramwaju ale inaczej.
Myślisz ze dało by się podłaczyc "lepszy szybki tramwaj" w Al. Krakowskiej robiąc pętlę gdzieś w okolicy pasa startowego przy przystanku Lipowiczana? albo przy Szyszkowej? Bo chodzi mi po głowie Tramwaj do Janek (a nawet dalej). Z tym że Tramwaj do Janek powinien zostać wybudowany własnie jako szybki tramwaj.
Myślisz ze dało by się podłaczyc "lepszy szybki tramwaj" w Al. Krakowskiej robiąc pętlę gdzieś w okolicy pasa startowego przy przystanku Lipowiczana? albo przy Szyszkowej? Bo chodzi mi po głowie Tramwaj do Janek (a nawet dalej). Z tym że Tramwaj do Janek powinien zostać wybudowany własnie jako szybki tramwaj.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Czy przeczytałeś, co napisałem? Szybki tramwaj można wybudować zachowując pełną kompatybilność z istniejącym systemem, ba, w oparciu o te same tramwaje nawet.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No to zależy od częstotliwości i gdzie byś chciał ludzi z Janek przesadzić.
Przy pociągu co 15, max 10 minut, długi tramwaj mógłby sobie jechać mniej więcej do Banacha - tam jest już zbyt dużo tramwajów miejskich.
W Wiedniu tramwaj podmiejski (regionalny) jedzie aż do samego centrum miasta, dzieląc torowiska (chociaż nie na całej trasie) z tramwajami klasycznymi.
Przy pociągu co 15, max 10 minut, długi tramwaj mógłby sobie jechać mniej więcej do Banacha - tam jest już zbyt dużo tramwajów miejskich.
W Wiedniu tramwaj podmiejski (regionalny) jedzie aż do samego centrum miasta, dzieląc torowiska (chociaż nie na całej trasie) z tramwajami klasycznymi.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
A ja bym się zastanowił nad tym, czy przypadkiem nie będzie lepiej, żeby zamiast długiego składu co kwadrans, jechał "zwykły" co 10 minut... 

Hm - i tak i nie. Tramwaj "zwykły" pozwoliłby na wycofanie autobusów z Raszyna, a "szybki" (z założeniem co 2 przystanek autobusowy) już nie bardzo... Kwestia priorytetów w tym przypadku, zwłaszcza, że róznica w czasie przejazdu z Okęcia do Janek "zwykłym" tramwajem, w odniesieniu do "szybkiego" nie musiałaby być wiele większa.Teokryt pisze:Bo chodzi mi po głowie Tramwaj do Janek (a nawet dalej). Z tym że Tramwaj do Janek powinien zostać wybudowany własnie jako szybki tramwaj
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- fik
- Naczelne Chamidło
Oj tam.Wolfchen pisze:Hm - i tak i nie. Tramwaj "zwykły" pozwoliłby na wycofanie autobusów z Raszyna, a "szybki" (z założeniem co 2 przystanek autobusowy) już nie bardzo...
Przystanki tramwaju: Okęcie, Młyn, Sportowa, Kościół, Janki, CH Janki. Ewentualnie jeszcze Szyszkowa, jako dojazd do CH.
Przystanki w Warszawie obsłuży 124, Falenty i Puchały - 706+715 jako jedna linia Janki-Falenty-Podolszyn-Ursynów.
Reszta do skrócenia do Janek.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie. Będzie trzeba zwężać i przekształcać.
Od Wolicy ma być na południe Ska, więc wiele miejsca, to tam nie będzie...Teokryt pisze:Ew. po rezerwie do. Nadarzyna i Mszczonowa
No i nie wiem, czy Nadarzyn potrzebuje linii tramwajowej - silna linia autobusowa do Janek raczej wystarczy.
Dwa i pół metra na pas ruchu? Przecież zwykła śmieciarka wtedy zablokuje dwa pasy...Teokryt pisze:tramaj w pasie dzielącym i układ 2x2(2,5+,5) i wystarczy.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Tfu, literówka! 2,5 + 3,5
na prawym pasie śmieciarki i ciężarówki na lewym osobówki, przystanki za skrzyżowaniem w cieniu lewoskrętu.
w każdym razie problemu do Samego węzła Janki nie ma żadnego węzeł sie przeciskamy i jedziemy po stronie zachodniej trasy (jest miejsce) - przejeżdżamy jakoś węzeł Paszków ( wykop?), dalej jedziemy po zachodniej stronie S8. Problem zaczyna sie robić w Nadarzynie - teoretycznie można pchnąć jakoś po zachodniej stronie w newralgicznym miejscu przejść na stronę wschodnią. Wzdłuż ciągu ulic w Nadarzynie "Mszczonowska - Warszawska" pojawia się wskie gardło przy kościele i skrzyżowaniu z DW721. Za kościołem już problemu żadnego nie ma. miejsc na pętlę jest sporo. Z zasilaniem kłopotów - żadnych. z Gruytami - wszystko we władaniu GDDKiA.
Jest. O dziwo nawet w projekcie węzła Janki jest szczelina która można się prześlizgnąć.Wolfchen pisze:Od Wolicy ma być na południe Ska, więc wiele miejsca, to tam nie będzie...
w każdym razie problemu do Samego węzła Janki nie ma żadnego węzeł sie przeciskamy i jedziemy po stronie zachodniej trasy (jest miejsce) - przejeżdżamy jakoś węzeł Paszków ( wykop?), dalej jedziemy po zachodniej stronie S8. Problem zaczyna sie robić w Nadarzynie - teoretycznie można pchnąć jakoś po zachodniej stronie w newralgicznym miejscu przejść na stronę wschodnią. Wzdłuż ciągu ulic w Nadarzynie "Mszczonowska - Warszawska" pojawia się wskie gardło przy kościele i skrzyżowaniu z DW721. Za kościołem już problemu żadnego nie ma. miejsc na pętlę jest sporo. Z zasilaniem kłopotów - żadnych. z Gruytami - wszystko we władaniu GDDKiA.
Do czasu. Rezerwę trzymać i niech będzie, wpierw do Janek z opcją przedłużenia dalej.No i nie wiem, czy Nadarzyn potrzebuje linii tramwajowej - silna linia autobusowa do Janek raczej wystarczy.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
To i tak jest nielegalne. Najwęziej, co możesz uzyskać to (na skrzyżowaniu) 2x3,25 i lewoskręt 3,0.Teokryt pisze:Tfu, literówka! 2,5 + 3,5![]()
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Dlatego tramwaje 60-metrowe - jeden tor i mijanki tam, gdzie miejsce.