Problemy z Pałacem Saskim...

Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 27 kwie 2006, 13:17

I co. Będzie przetarg, a potem- będą go setki razy unieważniać #-o
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 28 kwie 2006, 9:51

:arrow: W Kurierze Borowski mówił, że skoro miasto znalazło na odbudowę 160 milionów złotych, to jeszcze 40 też się pewnie znajdzie. Optymista jeden! #-o

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 28 kwie 2006, 11:30

Ja mam lepszy pomysł - niech powiedzą że tam kościół będzie, to się pieniądze znajdą w budżecie, i to państwa (kosztem np. podwyżek dla służby zdrowia) ;)
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
przemo

Post autor: przemo » 30 maja 2006, 14:30

Ciekawe czy będzie to coś w stylu sądów na pl. Krasińskich albo ewentualnie ratusza na pl. Teatralnym mozliwa jest tez hybryda taka jak na pl. Zbawiciela. moim zdaniem mozna sie spodziewać jednej z tych tszech wersji. Cóż ylko tak dzisiaj rozumie sie pojęcia odbudowy a moż być tak pięknie... :-k
:-#
następna stacja: "Chrzanów"

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 30 maja 2006, 14:50

:arrow: Wszystko wskazuje na to, że chyba jednak nie widziałeś projektów odbudowy Pałacu Saskiego. Przecież budynek ma nawiązywać wyglądem do tego, który stał w tym miejscu przed jego zburzeniem.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 30 maja 2006, 14:53

MZ pisze:budynek ma nawiązywać wyglądem do tego, który stał w tym miejscu przed jego zburzeniem.
przemo pisze:ewentualnie ratusza na pl. Teatralnym
On nawiązuje, ale nic więcej...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Dennis

Post autor: Dennis » 30 maja 2006, 14:55

Bastian pisze:
pk45 pisze:No ale trepy też "błysnęły" intelektem - "nie pytali to nie mówiliśmy" :D. Ale nie od dziś wiadomo że w wojsku bez symbolicznego 3/4 na ryj to nic nie załatwisz :D
Nie rozumiem. A jak masz księgę wieczystą w sądzie, to twój interes z nią coś robić, czy też to sąd ma cię śledzić, czy czegoś nie zmieniasz w stanie faktycznym? Archiwum jest od archiwizowania dokumentów, a nie od szperania, komu te dokumenty i do czego mogą być potrzebne...
Przewrotnyś jak zwykle. Tyle tylko, iż "milczymy niepytani" może równie dobrze oznaczać, iż oni byli doskonale świadomi co się dzieje, tylko nie mieli ochoty zabierać głosu. Bo nie! Trepom i tak każdy może skoczyć :mrgreen:
A wracając do Twojej analogii: gdybym ja miał świadomość, iż sąd, który zajmuje się moim sprawami (choć oczywiście trepy mogą powiedzieć, że jakiś tam pałac saski przecież ich nie dotyczy #-o ), ma kompetencje na poziomie Borowskiego, Galasa i Kochalskiego, to bym z pewnością interesował się co w sądowej trawie piszczy :wink:

Awatar użytkownika
przemo

Post autor: przemo » 05 cze 2006, 9:29

Ok. nawiązuje. Wiele obiektów nawiązuje tak jak juz mówiłem. Zwieżchu przedwojenny pałac a wsrodku "super" biurowiec #-o

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 05 cze 2006, 13:49

a co ma być w środku? Archaiczny układ wnętrz? Przecież odbudowany pałac - poza wyznaczonymi muzeami - nie będzie przeznaczony do zwiedzania...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
przemo

Post autor: przemo » 06 cze 2006, 10:06

a dlaczego nie? Chyba o to chodzi w odbudowie(w pełnym znaczeniu tego słowa ,które teraz jest mylone ze stylizacją)

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 06 cze 2006, 10:21

przemo pisze:Zwieżchu
:arrow: Gdybym nie znał kontekstu całego zdania, to chyba szybko nie domyśliłbym się, że to chodziło o określenie "z wierzchu" #-o.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 06 cze 2006, 10:22

przemo pisze:a dlaczego nie? Chyba o to chodzi w odbudowie(w pełnym znaczeniu tego słowa ,które teraz jest mylone ze stylizacją)

Podejrzewam, że gdyby pałac odbudowano zaraz po wojnie to wnętrza miałyby ogryginalne wnętrza. A teraz- cóz. W sumie to szkoda. Zresztą tak czy siak jestem przeciwny tej inwestycji.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Dennis

Post autor: Dennis » 06 cze 2006, 10:25

R-11 Kleszczowa pisze:
przemo pisze:a dlaczego nie? Chyba o to chodzi w odbudowie(w pełnym znaczeniu tego słowa ,które teraz jest mylone ze stylizacją)

Podejrzewam, że gdyby pałac odbudowano zaraz po wojnie to wnętrza miałyby ogryginalne wnętrza. A teraz- cóz. W sumie to szkoda. Zresztą tak czy siak jestem przeciwny tej inwestycji.
Bo pałac będzie "się kłócił" z Metropolitanem? ;)

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 06 cze 2006, 10:29

dennis pisze:Bo pałac będzie "się kłócił" z Metropolitanem?
:arrow: Raczej odwrotnie, co nie zmienia faktu, że oba budynki będą się kłócić. Nasze pokolenie jest przyzwyczajone do takiego wyglądu placu i trudno będzie przyzwyczaić się do tak poważnych zmian. Po wybudowaniu pałacu przestrzeń poważnie się zmniejszy (piszę o tym celowo, mając na względzie na przykład ewentualne uroczystości państwowe, msze papieskie itp.).

Dennis

Post autor: Dennis » 06 cze 2006, 10:32

No dlaczego odwrotnie? Kto pierwszy jest obecny na placu "metropolitan", czy "pałac saski"? ;)

ODPOWIEDZ