Rower...
Moderatorzy: Tyrystor, Szeregowy_Równoległy
-
Domino2001
Z innej beczki:
Postanowiłem wyciągnąć mój rower z otchłani piwnicy i przydałby mu się jakiś przegląd. Czy ktoś z Was zna jakiś dobry (i najlepiej niezbyt drogi, oczywiście
) punkt na północny lewobrzeżnej Wawy, w którym mógłbym oddać swoje dwa kółka do serwisu? 
Ktoś ma jakieś doświadczenia, rady co zrobić, albo na co zwracać uwagę?
Postanowiłem wyciągnąć mój rower z otchłani piwnicy i przydałby mu się jakiś przegląd. Czy ktoś z Was zna jakiś dobry (i najlepiej niezbyt drogi, oczywiście
Ktoś ma jakieś doświadczenia, rady co zrobić, albo na co zwracać uwagę?
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Domino2001 pisze:Widziałem czasem desperata, który na rowerze śmigał ulicą Trasy Ł z Ronda Jazdy Polskiej w kierunku Pragi. Co wy, kierowcy byście temu zrobili? Przeklinalibyście, że Wam tamuje ruch...
Przeklinałbym, że jest głupi pakując się rowerem na taką arterię - osobiście wolałbym wnieść rower po schodkach na most i w przejście podziemne pod Aleją Szucha zamiast pchać się w ten dziki ruch
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
pawcio, Nie wszystkie
, na Rondzie Jazdy Polskiej nie ma. ( a przynajmniej w stronę Pragi) Dlatego jak mi się bardzo śpieszy to jadę TŁ.
Często mam na rowerze 25kg bagażu i wnoszenie czegoś takiego po schodach nie należy do przyjemnych czynności
Często mam na rowerze 25kg bagażu i wnoszenie czegoś takiego po schodach nie należy do przyjemnych czynności
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
ROZPOR pisze: Często mam na rowerze 25kg bagażu i wnoszenie czegoś takiego po schodach nie należy do przyjemnych czynności
Czy lawirowanie między samochodami i autobusami na TŁ należy w takim razie do rzeczy przyjemnych?
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- R-9 Chełmska
Rowerzyści jeżdżą naszymi ulicami jak króle, więc dla nich nie powinno być różnicy, czy jadą małą uliczką, czy TŁ...Kleszczu pisze: Czy lawirowanie między samochodami i autobusami na TŁ należy w takim razie do rzeczy przyjemnych?
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Kleszczu, Może nie jest to przyjemne, ale na pewno wygodniejsze od chodzenia po schodach.
Co do takich tras to staram się ich unikać ale tylko wtedy gdy mam odpowiedni zapas czasu.
R-9 Chełmska, co masz na myśli pisząc "króle"?
Co do takich tras to staram się ich unikać ale tylko wtedy gdy mam odpowiedni zapas czasu.
R-9 Chełmska, co masz na myśli pisząc "króle"?
-
Domino2001
-
Domino2001
Może dla Was wyda się proste, ale dla mnie to jakaś nowość. Chciałem sobie napompować rower. Podjechałem sobie na Statoil przy Puławskiej i Poleczki do kompresora zresztą płatnego 2 PLN.
Trzeba wprowadzić ciśnienie w bar. Gdzie mogę znaleźć wartość ciśnienia? Na innych portalach czytałem, że jest napisane na oponie. Bo ja mam np. 26x2,0. Czy to 2,0 to wartość ciśnienia? Na portalach to pisali, że góra 3 czy 3,5.
Trzeba wprowadzić ciśnienie w bar. Gdzie mogę znaleźć wartość ciśnienia? Na innych portalach czytałem, że jest napisane na oponie. Bo ja mam np. 26x2,0. Czy to 2,0 to wartość ciśnienia? Na portalach to pisali, że góra 3 czy 3,5.
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.
26 x 2.0 to znaczy, że 26 calowa felga o profilu 2.0 (czasem jeszcze jest szerokość podana dalej typu 1.95).
Szukaj czegoś w stylu "Inflate max to ...... " i dalej jednostka (bar/psi/...).
A generalnie napompuj tak, by Ci sie najwygodniej jeździło - nie za duże opory i nie za twardo na nierównościach.
Szukaj czegoś w stylu "Inflate max to ...... " i dalej jednostka (bar/psi/...).
A generalnie napompuj tak, by Ci sie najwygodniej jeździło - nie za duże opory i nie za twardo na nierównościach.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
-
Domino2001
Domino2001, Taką oponę to możesz spokojnie na 3.5napomopowac i nic się nie stanie... a jak masz zamiar jeździć np. z ciężkimi sakwami to polecam 4.0
- R-9 Chełmska