O Kolejach Mazowieckich - KM

Moderator: JacekM

fluger

Post autor: fluger » 09 cze 2010, 22:53

Powinien się zatrzymywać w Mrozach ponieważ jest to ważny punkt komunikacyjny. Nieopodal jest w lesie jest sanatorium i dojeżdżają tam pasażerowie z sąsiednich powiatów!

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 09 cze 2010, 23:59

Obrazek

Wizytówka kolei: butelki, puszki po piwie - [ZDJĘCIA]

Czytelnik Piotrek przysłał nam zdjęcia z podróży pociągiem na trasie Grodzisk Mazowiecki - Warszawa. Walające się po pociągu butelki i puszki po piwie, bałagan i smród nie są najlepszą wizytówką naszych kolei.

Może po sprywatyzowaniu lub przejęciu przez np. Deutsche Bahn ktoś zadba o czystość, bo teraz to tragedia. Konduktorzy boją się reagować bo często gęsto picie piwka i palenie odbywa się wieczorami lub nocą. Ale bałagan i smród pozostaje piękną wizytówką naszych kolei. Regularnie w pociągach do Wołomina po godzinie 15 "ponowie" piją po robocie, bynajmniej nie piwo... - pisze Piotrek.

Obrazek
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95 ... ECIA_.html
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 cze 2010, 1:04

Populistyczne gadanie...
Owszem, to słaba wizytówka kolei, ale to przede wszystkim słaba wizytówka pasażerów. Pociągi czasem po jednym kursie wyglądają jak chlew.
Pojawienie się DB nic nie zmieni - DB nie zmieni mentalności, pracownicy DB nie będą mniej bojaźliwi tylko dlatego, że są z DB. Trzeba likwidować problem u podstaw,
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 10 cze 2010, 9:25

Niemcy mają DB zdanie takie, jak my o PKP. Co do joty.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 10 cze 2010, 12:01

Nie tak dawno natknąłem się na foto na jakimś niemieckim forum jak wyglądał wagon podmiejskiego po przejściu młodzieży (oczywiście DB). To zdjęcie powyżej to mały pikuś.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 cze 2010, 12:17

pawcio pisze:Niemcy mają DB zdanie takie, jak my o PKP. Co do joty.
Niesłusznie. Gdy pociąg z powodu potrącenia człowieka przez inny skład musiał zmienić trasę, konduktorka sprawdzając bilety wyjaśniła mi (po angielsku), że muszę wysiąść w Hannowerze i przesiąść się do innego pociągu, wypisawszy mi specjalny bilet. Na dworcu w Hannowerze jak i w następnym pociągu wszyscy kolejarze (których pytałem) wiedzieli o sytuacji i o takich pasażerach, jak ja.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 10 cze 2010, 12:30

Glonojad pisze:Niesłusznie.
Rzecz gustu. Ja pisałem o ich opinii, nie o stanie faktycznym.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

kebe

Post autor: kebe » 10 cze 2010, 12:50

Trochę politycznie... ale i kolejowo :)

http://www.tvn24.pl/0,1660077,0,1,kaczy ... omosc.html

Przeklejać nie ma sensu, bo to nie ten temat... ale w skrócie - Kaczyński z obstawą Filirtem pojechał do Siedlec :shock:

kajo

Post autor: kajo » 10 cze 2010, 13:07

Glonojad pisze:
pawcio pisze:Niemcy mają DB zdanie takie, jak my o PKP. Co do joty.
Niesłusznie.
Faktycznie, jeszcze nigdy się u nas nie przykleiłem do podłogi jadąc wieczornym kursem.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 10 cze 2010, 13:17

W wyborach parlamentarnych 2007 PO poległo w okręgu siedleckim. Nic dziwnego że sztab PIS pamięta o tutejszym elektoracie.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 10 cze 2010, 13:17

Miał jechać w poniedziałek- ale z powodu powodzi przełożył na dziś
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 11 cze 2010, 10:42

Do sanatorium można dojechać dowolnym innym osobowcem - niekoniecznie przyśpieszonym.
rufio198 pisze:88150 podczas obrotu na Grochów pewnie widziała twoja dziewczyna. Czas nawet pasuje. Tylko ciut za duzo wagonów
Możliwe. W każdym razie bardzo jest zadowolona byłą z FLIRTA o 16:19 z Żyrardowa do Warszawy ;)
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 11 cze 2010, 10:53

Obrazek

Czujemy się bezpiecznie w pociągu?

Kolej przekonuje, że w legionowskich pociągach jest bezpiecznie, czytelniczka opowiada o menelach i imprezach w pomieszczeniu na rowery. Czy podróżują innymi składami? Najwyraźniej tak, bo tylko jedna trzecia jest monitorowana przez kolej.

- Do nieprzyjemnych zdarzeń dochodzi zwykle wieczorami i nocą. Za dnia pasaże-rów jest znacznie więcej i teoretycznie zawsze może ktoś zareagować, jednak większość milczy. - W miejscach na rowery gromadzi się towarzystwo i pali papie-rosy, "rzuca mięsem", a ludzie boją się reagować - mówi "Echu" pani Alicja. Czytelniczka zauważyła naklejki z informacją o monitoringu, jednak podejrzewa, że bezpieczeństwa pasażerów strzegą atrapy.

Kamera lekiem na całe zło

Rzeczniczka kolei przyznaje, że problem istnieje, wini jednak młodych. - Gdy w go-dzinach porannych wracają z dyskotek młodzi ludzie, zdarza się, że atmosferę zabawy przenoszą do pociągu - mówi Donata Nowakowska, rzeczniczka Kolei Mazowieckich. Receptą kolejarzy na porządek w pociągach są zainstalowane kamery - niestety, tylko w nielicznych. - W pociągach Kolei Mazowieckich sukcesywnie instalujemy monitoring. Od nowego roku nawiązaliśmy także współpracę z policją - mówi Donata Nowakowska. - Efektem współpracy jest zwiększona liczba funkcjonariuszy policji w pociągach oraz wprowadzenie patroli w cywilu - dodaje Katarzyna Łukasik z biura prasowego Kolei Mazowieckich. Monitoring jest zakładany przy okazji modernizacji pociągów. Niestety, obecnie monitorowana jest około jedna trzecia składów KM. - Zawsze widnieje informacja w postaci piktogramów, że skład jest objęty systemem - mówi Katarzyna Łukasik. Rzeczniczka kolei twierdzi jednak, że jest bezpieczniej. - W pierwszym kwartale tego roku odnotowaliśmy o połowę mniej dewastacji, wybitych szyb, czy graffiti, o 25% spadła także liczba kradzieży i rozbojów - mówi Donata Nowakowska.

Przedstawiciele kolei twierdzą, że jeśli kierownik pociągu zauważy coś niepokojącego, może powiadomić o tym policję lub straż ochrony kolei. Kierownicy pociągów są szkoleni do kontaktów z podróżnymi, ze sposobów udzielania pomocy po-krzywdzonym, czy właściwego reagowania na przestępstwa. - Posiadają też telefony komórkowe i w sytuacji zagrożenia są zobowiązani do powiadomienia policji - mówi Katarzyna Łukasik.

Mieszkańcy obawiają się jednak, że samo monitorowanie składów niewiele po-maga. - Kto ogląda te zapisy? To przecież nie jest narzędzie do doraźnych interwencji, w pociągach przydałaby się regularna ochrona - mówi pani Alicja.

Czy nie można zatrudnić ochrony w pociągu? - Można, ale to mija się z celem. Obecnie wszyscy przewoźnicy odchodzą od tej formy prewencji. Zawierana jest natomiast szersza współpraca z policją, co jest znacznie bardziej skuteczne, ponieważ policjanci mają większe możliwości działania - mówi Katarzyna Łukasik. Rzeczniczka przyznaje jednak, że na legionowskich liniach policjanci się nie pojawiają, bo "jest tu bezpiecznie".

Monitoring służy zaś głównie względom dochodzeniowym. - Nagrania służyły jako materiał dowodowy, na przykład, kiedy wandale wykręcali świetlówki - mówi Donata Nowakowska.

S9 - lepiej

Podobno (według opinii policjantów) bezpiecznie jest w linii S9. Składy są monitorowane. - Nagrania są na bieżąco poddawane analizie i jeśli występuje taka potrze-ba, na linię wprowadzane są patrole policyjne - mówi Katarzyna Łukasik. Na linii S9 rzadko występują akty wandalizmu czy dewastacji. - Od początku 2010 roku odnotowaliśmy tylko dwa takie przypadki - dodaje. Przed stacją Warszawa Koło wandale obrzucili pociąg kamieniami, a na Jelonkach do jego upiększenia zabrał się grafficiarz.

Barbara Kliszek

Czy koleje są bezpieczne? Jak często w składach widać policję, czy kierownicy pociagów są po-mocni? Czekamy na opinie i komentarze: echo@gazetaecho.pl lub 22 392-08-39.
http://www.gazetaecho.pl/cgi-bin/echo/e ... 10-06_11-8
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
Michał W.
Kontakt:

Post autor: Michał W. » 12 cze 2010, 0:16

pisaliśmy już o osłonkach świetlówek z przezroczystego materiału w piętrusach, ja natknąłem się ostatnio na bynajmniej nie przezroczyste cóś
http://img816.imageshack.us/img816/7449 ... 560001.jpg
after da równik

www.fotokolej.waw.pl

kebe

Post autor: kebe » 12 cze 2010, 8:25

Michał W. pisze:pisaliśmy już o osłonkach świetlówek z przezroczystego materiału w piętrusach, ja natknąłem się ostatnio na bynajmniej nie przezroczyste cóś
http://img816.imageshack.us/img816/7449 ... 560001.jpg
Nieprzezroczyste ? To znaczy wogóle nie przepuszcza światła? Czy przezroczyste z mlecznym rozmyciem?

ODPOWIEDZ