Problemy z Pałacem Saskim...

Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 06 cze 2006, 10:36

dennis pisze:No dlaczego odwrotnie? Kto pierwszy jest obecny na placu "metropolitan", czy "pałac saski"?
:arrow: Ostatni będą pierwszymi ;-). Jak już będą stały oba budynki, to który z nich będzie bardziej kłócił się z otoczeniem (chociaż mmoim zdaniem nie aż tak bardzo)?

Dennis

Post autor: Dennis » 06 cze 2006, 10:40

No ale przecież w 2004 roku "metropolitan" wygrał nagrodę na targach MIPIM w Cannes w kategorii najlepszy obiekt biurowy na świecie :mrgreen:

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 06 cze 2006, 10:44

dennis pisze:No ale przecież w 2004 roku "metropolitan" wygrał nagrodę na targach MIPIM w Cannes w kategorii najlepszy obiekt biurowy na świecie.
:arrow: Tylko w kryteriach nie było chyba oceny jego pewnego kontrastu z otoczeniem...

Dennis

Post autor: Dennis » 06 cze 2006, 10:45

;-)

Awatar użytkownika
przemo

Post autor: przemo » 06 cze 2006, 11:29

http://szukaj.gazeta.pl/aliasy/mod/zoom.jsp?xx=2972128
po lewej stronie widoczna szklana konstrukcja tylko po jaka cholerę?
:-#
następna stacja: "Chrzanów"

Dennis

Post autor: Dennis » 06 cze 2006, 11:43

Po lewej stronie to ja widzę tylko Victorię...
Apropos Pałacu Saskiego, przypomniał mi się niegdysiejszy pomysł wpuszczenia Marszałkowskiej na odcinku Królewska - Senatorska pod ziemię. Celem zintergrowania rozdzielonych fragmentów Parku (Ogrodu) Saskiego: głównego i tego z Pałacem Lubomirskich (notabene obróconym w stosunku do pierwotej jego lokalizacji) oraz Placem Za Żelazną Bramą. Trzeba przyznać, że powstałby piękny, duży park, ze zrewitalizowaną osią saską. Tylko nie wiem, czy obecnie jest to wogóle wykonalne, chociażby ze względu na metro.

Awatar użytkownika
przemo

Post autor: przemo » 06 cze 2006, 12:20

chodzi o obiekt przylegający do "pałacu". Ciekawy pomysł z Marszałkowską. metro to jedno a drugie to kto dał by nato kase i to niemało...
:-#
następna stacja: "Chrzanów"

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 06 cze 2006, 12:25

przemo pisze:chodzi o obiekt przylegający do "pałacu".
chodzi o te kamienna czesc, na ktorej namalowane "promienie" slonca tworze wrazenie przezroczystosci?

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 06 cze 2006, 12:26

Metro nie idzie w osi ulicy Marszałkowskiej. Na Pl. Bankowy także wjeżdża poid Hotelem Saskim, a nie w osi ulicy. Miejsce więc by się znalazło. większym problemem chyba by było utworzenie wlotów i ryzyko permanentnych korków w tunelu światłami na jego końcach. No chyba, zeby przepchnąć tunel aż za Królewską.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Dennis

Post autor: Dennis » 06 cze 2006, 12:45

Kwestia korków to kwestia zbyt wielu samochodów na warszawskich ulicach. To jest problem podstawowy, który rzutuje właściwie na całokształt życia naszego miasta. IMHO do rozwiązania na samym początku :!:
A co do samego tunelu: właśnie zastanawiałem się jak dokładnie biegnie na tym odcinku metro. Skoro przebiega pod Hotelem Saskim to znaczy, że na całym rzeczonym odcinku biegnie po zachodniej stronie Marszałkowskiej, więc faktycznie kolizji by nie było. Teraz wloty: z ruchowego punktu widzenia dobrze by było, gdyby wlot północny był po północnej stronie skrzyżowania z Senatorską (możliwość bezkolizyjnego skrętu z Marszałkowskiej), zaś południowy - po północnej stronie Królewskiej (jednak wszystkie relacje skrętne powinny zostać na tym skrzyżowaniu zachowane). No i jednocześnie możnaby jakoś bezkolizyjnie rozwiązać kwestię przejazdu tramwaju z wyspy dzielącej, na wschodnią stronę ulicy Marszałkowskiej.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 06 cze 2006, 12:56

A ja właśnie myślałem, żeby tunel przeciągnąć za Królewską i tylko ewentualnie zrobić wyjazdy do skrzyżowania z Królewską. Miejsca na Marszałkowskiej pomiędzy Królewską, a Świętokrzyską jest sporo, a przy okazji może by się dało uporządkować tam sytuację. Wówczas nie ma też problemu z przejazdem tramwajowym. Na północy zaś zgadzam sie w całej rozciągłości. nie wiem tylko, na ile daleko można ten tunel wyciągnąć na północ, bo pod Placem Bankowym metro przechodzi mniej więcej po przekątnej. Nie wykluczone więc, że wyloty z tunelu należałoby zrobić pomiędzy Hotelem Saskim, a Pałącem Błękitnym.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Dennis

Post autor: Dennis » 06 cze 2006, 13:03

A co chcesz uporządkowywać w pasie drogowym Marszałkowskiej od Świętokrzyskiej do Królewskiej?
Problem z przejazdem tramwajów na jedną stronę ulicy i tak by pozostał. Ja bym to generalnie widział tak, że jezdnia zachodnia i tram "chowają się pod ziemię" wcześniej, a jezdnia wschodnia trochę później, umiejscawiając się już pomiędzy jezdnią zachodnią, a tramem. Natomiast co do lokalizacji wlotu południowego na południe od Królewskiej to obawiam się, iż "nadmierna bezkolizyjność" mogłaby skłonić jeszcze większą liczbę samochodziarzy do jeżdżenia Marszałkowską, a przez to doszczętnie sparaliżować patelnię.
PS Miło sobie pofantazjować ;-)

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 06 cze 2006, 13:08

PS. Ja chjciałem te baraki obnok Marszałkowskiej porządkować, a nie samą ulicę.

Dennis

Post autor: Dennis » 06 cze 2006, 13:11

pawcio pisze:PS. Ja chjciałem te baraki obnok Marszałkowskiej porządkować, a nie samą ulicę.
A to tak, oczywiście.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 06 cze 2006, 14:42

przemo pisze:a dlaczego nie? Chyba o to chodzi w odbudowie(w pełnym znaczeniu tego słowa ,które teraz jest mylone ze stylizacją)
Odbudowa niefunkcjonalnie rozplanowanego pałacu nikomu nie jest potrzebna i opłacalna.
Natomiast ja też wolałbym, by tego w ogóle nie odbudowywali.

[ Dodano: 2006-06-06, 14:49 ]
pawcio pisze:Metro nie idzie w osi ulicy Marszałkowskiej. Na Pl. Bankowy także wjeżdża poid Hotelem Saskim, a nie w osi ulicy. Miejsce więc by się znalazło.
zauważ, że Marszałkowska nie idzie w linii prostej, więc metro na wys. Parku Saskiego sięga wschodniej jezdni, zresztą wystarczy spojrzeć, gdzie jest czerpnia powietrza
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

ODPOWIEDZ