dennis pisze:No dlaczego odwrotnie? Kto pierwszy jest obecny na placu "metropolitan", czy "pałac saski"?
Problemy z PaĹacem Saskim...
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
http://szukaj.gazeta.pl/aliasy/mod/zoom.jsp?xx=2972128
po lewej stronie widoczna szklana konstrukcja tylko po jaka cholerę?
po lewej stronie widoczna szklana konstrukcja tylko po jaka cholerę?
następna stacja: "Chrzanów"
Po lewej stronie to ja widzę tylko Victorię...
Apropos Pałacu Saskiego, przypomniał mi się niegdysiejszy pomysł wpuszczenia Marszałkowskiej na odcinku Królewska - Senatorska pod ziemię. Celem zintergrowania rozdzielonych fragmentów Parku (Ogrodu) Saskiego: głównego i tego z Pałacem Lubomirskich (notabene obróconym w stosunku do pierwotej jego lokalizacji) oraz Placem Za Żelazną Bramą. Trzeba przyznać, że powstałby piękny, duży park, ze zrewitalizowaną osią saską. Tylko nie wiem, czy obecnie jest to wogóle wykonalne, chociażby ze względu na metro.
Apropos Pałacu Saskiego, przypomniał mi się niegdysiejszy pomysł wpuszczenia Marszałkowskiej na odcinku Królewska - Senatorska pod ziemię. Celem zintergrowania rozdzielonych fragmentów Parku (Ogrodu) Saskiego: głównego i tego z Pałacem Lubomirskich (notabene obróconym w stosunku do pierwotej jego lokalizacji) oraz Placem Za Żelazną Bramą. Trzeba przyznać, że powstałby piękny, duży park, ze zrewitalizowaną osią saską. Tylko nie wiem, czy obecnie jest to wogóle wykonalne, chociażby ze względu na metro.
Metro nie idzie w osi ulicy Marszałkowskiej. Na Pl. Bankowy także wjeżdża poid Hotelem Saskim, a nie w osi ulicy. Miejsce więc by się znalazło. większym problemem chyba by było utworzenie wlotów i ryzyko permanentnych korków w tunelu światłami na jego końcach. No chyba, zeby przepchnąć tunel aż za Królewską.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Kwestia korków to kwestia zbyt wielu samochodów na warszawskich ulicach. To jest problem podstawowy, który rzutuje właściwie na całokształt życia naszego miasta. IMHO do rozwiązania na samym początku
A co do samego tunelu: właśnie zastanawiałem się jak dokładnie biegnie na tym odcinku metro. Skoro przebiega pod Hotelem Saskim to znaczy, że na całym rzeczonym odcinku biegnie po zachodniej stronie Marszałkowskiej, więc faktycznie kolizji by nie było. Teraz wloty: z ruchowego punktu widzenia dobrze by było, gdyby wlot północny był po północnej stronie skrzyżowania z Senatorską (możliwość bezkolizyjnego skrętu z Marszałkowskiej), zaś południowy - po północnej stronie Królewskiej (jednak wszystkie relacje skrętne powinny zostać na tym skrzyżowaniu zachowane). No i jednocześnie możnaby jakoś bezkolizyjnie rozwiązać kwestię przejazdu tramwaju z wyspy dzielącej, na wschodnią stronę ulicy Marszałkowskiej.
A co do samego tunelu: właśnie zastanawiałem się jak dokładnie biegnie na tym odcinku metro. Skoro przebiega pod Hotelem Saskim to znaczy, że na całym rzeczonym odcinku biegnie po zachodniej stronie Marszałkowskiej, więc faktycznie kolizji by nie było. Teraz wloty: z ruchowego punktu widzenia dobrze by było, gdyby wlot północny był po północnej stronie skrzyżowania z Senatorską (możliwość bezkolizyjnego skrętu z Marszałkowskiej), zaś południowy - po północnej stronie Królewskiej (jednak wszystkie relacje skrętne powinny zostać na tym skrzyżowaniu zachowane). No i jednocześnie możnaby jakoś bezkolizyjnie rozwiązać kwestię przejazdu tramwaju z wyspy dzielącej, na wschodnią stronę ulicy Marszałkowskiej.
A ja właśnie myślałem, żeby tunel przeciągnąć za Królewską i tylko ewentualnie zrobić wyjazdy do skrzyżowania z Królewską. Miejsca na Marszałkowskiej pomiędzy Królewską, a Świętokrzyską jest sporo, a przy okazji może by się dało uporządkować tam sytuację. Wówczas nie ma też problemu z przejazdem tramwajowym. Na północy zaś zgadzam sie w całej rozciągłości. nie wiem tylko, na ile daleko można ten tunel wyciągnąć na północ, bo pod Placem Bankowym metro przechodzi mniej więcej po przekątnej. Nie wykluczone więc, że wyloty z tunelu należałoby zrobić pomiędzy Hotelem Saskim, a Pałącem Błękitnym.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
A co chcesz uporządkowywać w pasie drogowym Marszałkowskiej od Świętokrzyskiej do Królewskiej?
Problem z przejazdem tramwajów na jedną stronę ulicy i tak by pozostał. Ja bym to generalnie widział tak, że jezdnia zachodnia i tram "chowają się pod ziemię" wcześniej, a jezdnia wschodnia trochę później, umiejscawiając się już pomiędzy jezdnią zachodnią, a tramem. Natomiast co do lokalizacji wlotu południowego na południe od Królewskiej to obawiam się, iż "nadmierna bezkolizyjność" mogłaby skłonić jeszcze większą liczbę samochodziarzy do jeżdżenia Marszałkowską, a przez to doszczętnie sparaliżować patelnię.
PS Miło sobie pofantazjować
Problem z przejazdem tramwajów na jedną stronę ulicy i tak by pozostał. Ja bym to generalnie widział tak, że jezdnia zachodnia i tram "chowają się pod ziemię" wcześniej, a jezdnia wschodnia trochę później, umiejscawiając się już pomiędzy jezdnią zachodnią, a tramem. Natomiast co do lokalizacji wlotu południowego na południe od Królewskiej to obawiam się, iż "nadmierna bezkolizyjność" mogłaby skłonić jeszcze większą liczbę samochodziarzy do jeżdżenia Marszałkowską, a przez to doszczętnie sparaliżować patelnię.
PS Miło sobie pofantazjować
- MeWa
- Cukiereczek
Odbudowa niefunkcjonalnie rozplanowanego pałacu nikomu nie jest potrzebna i opłacalna.przemo pisze:a dlaczego nie? Chyba o to chodzi w odbudowie(w pełnym znaczeniu tego słowa ,które teraz jest mylone ze stylizacją)
Natomiast ja też wolałbym, by tego w ogóle nie odbudowywali.
[ Dodano: 2006-06-06, 14:49 ]
zauważ, że Marszałkowska nie idzie w linii prostej, więc metro na wys. Parku Saskiego sięga wschodniej jezdni, zresztą wystarczy spojrzeć, gdzie jest czerpnia powietrzapawcio pisze:Metro nie idzie w osi ulicy Marszałkowskiej. Na Pl. Bankowy także wjeżdża poid Hotelem Saskim, a nie w osi ulicy. Miejsce więc by się znalazło.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]