120Na SWING

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Adam G.

Post autor: Adam G. » 02 wrz 2010, 1:02

laryzbyszko pisze:Dzisiaj Pesa Swing (120Na) widziana i jechana na linii 17, brygada 10. Prosiłbym bardzo kogoś o napisanie rozkładu dla tej brygady.
E tam, po co rozkład. Wczoraj (01.09) na 17 jeździły przynajmniej trzy Swingi :)
noidea

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 08 wrz 2010, 23:22

Obrazek

Swing za szeroki na stołeczne tory

Nowy tramwaj 120Na stracił boczne osłony podczas tajemniczej kolizji na trasie linii 17. Według tramwajarzy, pojazd otarł się o krawężnik przystankowy przy parku Kaskada. Dlaczego pojazdy nie mieszczą się na trasach?

– Czekałem na „siedemnastkę” nad stacją metra Wierzbno. Podjechał nowy swing z otartymi bokami – mówi czytelnik Paweł Wytrębowicz. – Tramwaj nie miał osłon na koła. Motorniczy wiózł je w wagonie z pasażerami, bo nie mieściły mu się do kabiny. Wyglądało to tak, jakby tramwaj nie zmieścił się na zakręcie albo otarł o chodnik na przystanku.

Czytelnik dodaje, że na przystanku przy ul. Samochodowej czekali na swinga pracownicy Tramwajów Warszawskich, którzy próbowali przykręcić osłony. – Nie udało się. Motorniczy wrzucił je do wagonu i pojechał dalej. Co stało się w poniedziałek z tramwajem linii 17? Przedstawiciele Tramwajów Warszawskich zwlekali z odpowiedzią na to pytanie dwa dni. Przez ten czas dotarliśmy do zrobionych telefonem komórkowym zdjęć zarysowanego swinga. W końcu przedstawiciele spółki stwierdzi, że to wina producenta tramwajów 120Na.

– Zwróciliśmy się do firmy PESA, żeby sprawdziła system mocowania osłon na wózkach napędowych – mówi rzecznik Tramwajów Warszawskich Michał Powałka.

Bydgoska PESA potwierdza, że dostała zgłoszenie o zniszczeniu przez motorniczego swinga klapy osłony wózka podczas wjazdu na przystanek Park Kaskada przy ul. Słowackiego. – To nie nasza wina. Odległość od osi środka torów do krawędzi torowiska powinna wynosić 1260 mm. Przy Parku Kaskada jest to zaledwie 1180 mm – mówi rzecznik PESY Michał Żurowski. – Przed wypuszczeniem nowego składu na daną linię jest ona wcześniej sprawdzana – mówi Michał Powałka.

Jak ustaliliśmy, trasa linii 17 też była sprawdzana przed zamknięciem al. Niepodległości oraz przed uruchomieniem mijanki na ul. Popiełuszki. Ta ostatnia znajduje się tuż za przystankiem Park Kaskada. Tramwajarze zaprzeczają, żeby tam miało dojść do „przycierki”.

186 niskopodłogowców swing za 1,5 mld zł ma zostać dostarczonych do Warszawy do 2013 roku.

Obrazek
http://www.zw.com.pl/artykul/10,512780_ ... _tory.html
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 11 wrz 2010, 2:34

Obrazek

Tramwaje na kredyt

15 miesięcy po czasie ratusz dostał 928 mln zł kredytu na 186 tramwajów. Z powodu miejskich zaległości w płatnościach producent może naliczać kary. Sprawa trafiła do prokuratury. W spółce doszło do dymisji.

Umowę z Europejskim Bankiem Inwestycyjnym podpiszemy w najbliższą środę. Sprawa finansowania kontraktu na 186 tramwajów zostanie dopięta na ostatni guzik – mówi prezydent Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz. Siedem ze 186 zamówionych niskopodłogowców Swing jeździ już po Warszawie. Do Euro 2012 ma ich być ponad 100. Wszystkie będą kosztowały miejską spółkę – Tramwaje Warszawskie – ponad 1,5 mld zł.

Spóźniony kredyt z EBI

Przygotowywana umowa z Europejskim Bankiem Inwestycyjnym opiewa na 928 mln zł. Pod koniec kwietnia Tramwaje Warszawskie podpisały umowę na 200 mln zł kredytu z Europejskim Bankiem Odbudowy i Rozwoju. Reszta pieniędzy ma pochodzić ze środków spółki i funduszy UE.

Skomplikowane tryby maszynerii finansowej zadziałały jednak zbyt późno. Bo Tramwaje Warszawskie podpisały umowę z bydgoskim producentem PESA już w czerwcu 2009 roku. Dlaczego umowa z EBI zostanie zawarta aż 15 miesięcy później?

– To nie zakup marchewki na targu, ale 186 tramwajów za 1,5 mld zł. Żadna spółka komunalna w Polsce nie zawierała tak dużej umowy kredytowej – mówi rzecznik ratusza Tomasz Andryszczyk. – Te zabiegi są czasochłonne. Wymagają działań z gatunku dyplomacji korporacyjno-samorządowej na najwyższym poziomie – twierdzi.

Jak się dowiedzieliśmy, opóźnienie procedur pociągnie za sobą daleko idące konsekwencje. Rozstrzygając przetarg i podpisując umowę, Tramwaje Warszawskie nie miały zapewnionego źródła finansowania. Odpowiedzialna za finanse spółki wiceprezes Tramwajów Warszawskich Joanna Baczewska nie porozumiała się na czas z EBI i EBOR. W efekcie spółka nie była w stanie zapłacić przewidzianych umową rat, nawet kiedy bydgoska PESA zaczęła już dostarczać tramwaje.

Szantaż i seria dymisji

Według naszych ustaleń, Tramwaje Warszawskie spóźniły się np. z zapłatą 7 mln zł za pierwszy tramwaj. – Cykl dostaw nie był zagrożony. Sprawa jest już rozwiązana – mówi Tomasz Andryszczyk.

PESA straszyła jednak nałożeniem na Tramwaje Warszawskie dotkliwych kar umownych. Pod naciskiem ratusza firma miała się wycofać.

– Nie mamy roszczeń wobec Tramwajów Warszawskich – mówi rzecznik PESY Michał Żurowski. Ale PESA ma jednak dwa lata na wystąpienie z roszczeniami. To as w rękawie na wypadek problemów z kontraktem. Według naszych informatorów, producent może w ten sposób walczyć o korzystne dla siebie decyzje, np. opóźnienie części dostaw albo obniżenie jakości. W Tramwajach Warszawskich wrze. Na znak protestu dymisję z funkcji w zarządzie złożył Krzysztof Mordziński. Jak ustaliliśmy, do prokuratury trafiło też doniesienie w sprawie nieprawidłowości przy zakupie tramwajów, ale ta umorzyła postępowanie.

Dwóch członków rady nadzorczej TW – Stanisław Szweycer i Wojciech Misiak – odmówiło zgody zarządowi na wzięcie drogiego kredytu komercyjnego na zapłatę dla PESY, kiedy nie były jeszcze pewne kredyty z banków europejskich. Za karę zostali przez miasto usunięci. Burzy się też załoga, która obawia się zawieszenia podwyżek. Wyrzuceni nie chcą sprawy komentować.
http://www.zyciewarszawy.pl/artykul/513 ... redyt.html
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 wrz 2010, 11:38

Przecież Mordzińskiemu się kadencja skończyła. W grudniu. Co tak nagle z tym artykułem? :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 11 wrz 2010, 21:06

Wybory? :-k
A tak poza tym ile w tym prawdy a ile dziennikarskiej fantazji?
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 wrz 2010, 17:05

Brednia na bredni i brednią pogania... przede wszystkim, za tramwaje gros kasy płaci się przy odbiorze (co zresztą sam redaktor napisał w artykule), więc pieniądze trzeba mieć dopiero, żeby zapłacić za wagony. I to też nie wszystkie na raz, tylko po 7 mln zł za każdy, jak redaktor był łaskaw napisać. A za uruchomiony, a nie wypłacony, kredyt się i tak płaci.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

polsmol

Post autor: polsmol » 14 wrz 2010, 19:12

Tylko, że nie wolno uruchamiać przetargu bez zabezpieczonych środków finansowych.
Ogólnie wygląda to na zwykły brak profesjonalizmu tak powszechny w Polsce a szczególnie dotykający TW.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 wrz 2010, 20:57

Umowa wieloletnia, gwarantująca środki na obsługę kredytu nawet komercyjnego, była podpisana w momencie ogłoszenia przetargu.

O ile wiem, TW wspierała w tym przetargu renomowana kancerlaria zajmująca się PZP, więc z całym szacunkiem, ale Twoja opinia jest... po prostu Twoją opinią. ;)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ness

Post autor: ness » 14 wrz 2010, 21:02

Ok, placi sie przy odbiorze. W terminie jakim? Dostawa testy wpisanie na stan +14 dni czy jak? (nie chce mi sie przekopywac siwzu i innych papierow).
Wystawila pesa wezwanie do zaplaty, byla $ w terminie umownym?

Jak nieprawda to pozwac zw, na mycie szyb bedzie.

Jak prawda to ktos dal dupy.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 wrz 2010, 21:05

O ile wiem, TW nie ma w zwyczaju kopać się z prasą...

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 14 wrz 2010, 22:21

Glonojad pisze:O ile wiem, TW nie ma w zwyczaju kopać się z prasą...
to i tak rzadko co daje...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 wrz 2010, 22:36

No to już problem TW i jej właściwych komórek.

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 14 wrz 2010, 23:49

Obrazek

186 nowych tramwajów i prawie miliard złotych

W środę o godz. 9.00 przy ul. Młynarskiej 2 na terenie Zakładu Eksploatacji Tramwajów R-1 "Wola" odbędzie się podpisanie umowy kredytowej między Spółką Tramwaje Warszawskie a Europejskim Bankiem Inwestycyjnym na kwotę 928 mln zł.

W spotkaniu udział wezmą m.in.: Hanna Gronkiewicz - Waltz - Prezydent m.st. Warszawy, Krzysztof Karos - Prezes Tramwajów Warszawskich oraz Kim Kreilgaard - Head of Polish Division, Dyrektor Europejskiego Banku Inwestycyjnego.

Umowa kredytowa jest zakończeniem procesu pozyskiwania finansowania na realizację programu inwestycyjnego Spółki Tramwaje Warszawskie zakładającego m.in. zakup 186 nowych niskopodłogowych tramwajów, a także modernizację i budowę nowych tras tramwajowych.
http://www.zw.com.pl/artykul/10,514510_ ... otych.html

beni

Post autor: beni » 15 wrz 2010, 9:01

Czy ktoś wie kiedy kolejne dostawy Swingów ?

A pesy stare już w komplecie w kolorze jajecznicy.
Karierowicze mają się dobrze w firmie która sama promuje kierowników nieudaczników i pozwala im zatrudniać nieudaczników życiowych..... przez to jest jak jest.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 15 wrz 2010, 10:49

Jeszcze nie w komplecie, chociaż w W-wie wszystkie żółte.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

ODPOWIEDZ