Buspasy
Moderator: Wiliam
Cała wasza teoria rozbija się o (co najmniej) jeden szkopuł - korki na Puławskiej rano w stronę Warszawy robią się zwykle już na terenie W-wy, konkretnie od Mysiadła. Popołudniu tym bardziej. (choć może, a raczej pewnie są też na terenie Piaseczna... ale tu się nie wypowiadam, bo ja jeśli już to kursuję na linii Wilanowska - Mysiadło).
I co ma dać do myślenia? No co ma sobie pomyśleć ktoś, kto ma powiedzmy 15 minut drogi od domu do przystanku Jagielska? Że albo wpakuje się w samochód i w wygodzie i cieple będzie się wlókł przez koszmarnie długi czas, albo będzie dziennie pokonywał pieszo 30 minut (nierzadko z plecakiem/z torbą/w mrozie/na śniegu/deszczu/w ukropie...) a poza tym szybko dojeżdżał sobie zatłoczonym i niewygodnym autobusem... albo autobusami, bo do miejsca pracy/nauki jednym nie dojedzie. O ile w ogóle nie czekać go będzie kolejna wycieczka piesza na drugim krańcu podróży. Rzeczywiście - REWELACYJNY wybór!
I co ma dać do myślenia? No co ma sobie pomyśleć ktoś, kto ma powiedzmy 15 minut drogi od domu do przystanku Jagielska? Że albo wpakuje się w samochód i w wygodzie i cieple będzie się wlókł przez koszmarnie długi czas, albo będzie dziennie pokonywał pieszo 30 minut (nierzadko z plecakiem/z torbą/w mrozie/na śniegu/deszczu/w ukropie...) a poza tym szybko dojeżdżał sobie zatłoczonym i niewygodnym autobusem... albo autobusami, bo do miejsca pracy/nauki jednym nie dojedzie. O ile w ogóle nie czekać go będzie kolejna wycieczka piesza na drugim krańcu podróży. Rzeczywiście - REWELACYJNY wybór!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Problem w tym, że ulice w mieście równie dobrze zapychają biurwy mieszkające na Ursynowie przy metrze a pracujące przy metrze na Służewcu czy w Sródmieściu (znam osobiście), więc wybieranie jako przykładu mieszkańca Zielonego Ursynowa, którzy w swojej dzielnicy stanowią pewnie z 10%, jest statystycznie błędne.
Właśnie po to trzeba zniechęcać ludzi do samochodu, by ci, którzy muszą, mogli w miarę komfortowo przejechać.
Właśnie po to trzeba zniechęcać ludzi do samochodu, by ci, którzy muszą, mogli w miarę komfortowo przejechać.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Drogi Pinku, chyba do tematu Puławskiej podchodzisz zbyt osobiście (z wiadomych mi względów). Jeżeli buspas zostanie poprowadzony czwartym pasem (znaczy się poboczem i częścią jezdni dzięki zmniejszeniu szerokości pasów), to sytuacja na Puławskie nie pogorszy się tak bardzo, a używający zbiorkomu zyskają bardzo dużo. Obwodnice i mosty nie maja tu za dużo do rzeczy, bo większość porannego szczytu jedzie do pracy (centrum, służewiec), a nie do Minska czy Błonia.
Hanoi, Pekin, Hong Kong, Polska: http://pl.youtube.com/65floyd65
Pamiętnik sprzed lat: http://blogsprzedlat.blogspot.com/
Życie na dalekim wschodzie: http://ssm2003.blogspot.com/
Zawodowo
Zawodowo
To kiedy będzie dobrze? Jak do komunikacji zbiorowej przesiądzie sie 95%, 98%?
Mamy BARDZO duzy odsetek ludzi korzystających ze zbiorkomu i biorac pod uwage doswiadczenia miast ze znacznie lepsza komunikacją wiele wiecej niż teraz się nie da zmusic do porzucenia samochodow, a już szczególnie nie w miejscowościach podwarszawskich gdzie autobus im nie podjedzie pod dom i gdzie siłą rzeczy MUSZA jechać samochodem przynajmniej do najbliższego przystanku. (tylko tam juz nie mają co zrobic z pojazdem bo parkingow niet).
Buspas na TŁ dal jedną korzyść, zmusił władze do spowolnienia swoich radosnych planów wylewania kubla z farba na nastepne ulice i mam nadzieje że uratował Pulawska przed tym samym losem.
Budowac buspasy TAK
ZABIERAĆ istniejąca jezdnię po buspas, szczególnie tranzytówke zupelnie do tego celu nie dostosowaną, zdecydowanie nie.
Mamy BARDZO duzy odsetek ludzi korzystających ze zbiorkomu i biorac pod uwage doswiadczenia miast ze znacznie lepsza komunikacją wiele wiecej niż teraz się nie da zmusic do porzucenia samochodow, a już szczególnie nie w miejscowościach podwarszawskich gdzie autobus im nie podjedzie pod dom i gdzie siłą rzeczy MUSZA jechać samochodem przynajmniej do najbliższego przystanku. (tylko tam juz nie mają co zrobic z pojazdem bo parkingow niet).
Buspas na TŁ dal jedną korzyść, zmusił władze do spowolnienia swoich radosnych planów wylewania kubla z farba na nastepne ulice i mam nadzieje że uratował Pulawska przed tym samym losem.
Budowac buspasy TAK
ZABIERAĆ istniejąca jezdnię po buspas, szczególnie tranzytówke zupelnie do tego celu nie dostosowaną, zdecydowanie nie.
Jeżeli dla Ciebie jedyna korzyść z buspasa na TŁ to zahamowanie popędów to chyba jesteś ślepy. Ja tam widzę zwiększenie przewozonych pasażerów, a także możliwość wychodzenia na przystanek bez sprawdzania rozkładu (dzięki 382)
Hanoi, Pekin, Hong Kong, Polska: http://pl.youtube.com/65floyd65
Zawodowo
Zawodowo
No wlasnie dlaczego karac kierowcow z ursynowa takich jak ja co musza stac w korkach spowodowanych naplywem samochodow z piaseczna? W interesi wszystkich poruszajacych sie po centrum warszawy jest obnizenie przepustowosci drog prowadzacych do centrum. Jak korki na peryferjach stana sie nieznosne dla kierowcow to wybiora inne srodki komunikacji. Promowanie komunikacji zbiorowej nie jest kara dla kierowcow, bo taka sama kara jest jej nie promowanie, tylko dotyka innych kierowcow. Dla mnie uczciwe sa ulatwienia dla zbiorkomu pozwalajace ta sama trasa przewiezc wiecej ludzi.Pink pisze:Byle nie kosztem kierowców, bo nie widzę powodów, by karać za to, że wolą dojeżdżać jednak samochodem.
jedna=/=jedynafloyd pisze:Jeżeli dla Ciebie jedyna korzyść z buspasa na TŁ to zahamowanie popędów to chyba jesteś ślepy. Ja tam widzę zwiększenie przewozonych pasażerów, a także możliwość wychodzenia na przystanek bez sprawdzania rozkładu (dzięki 382)
Owszem sa korzyści ale sa tez nieustanne korki i totalnie zablokowane wjazdy na TŁ (szczególnie Wał). Badanie korzyści pokazały że owszem pasazerowie KM zyskali w szczycie ale jeśli brac całośc użytkowników to już nie jest tak słodko.
Gdyby naprawde ten buspas był taką wspaniałością jak to na poczatku usilowano nam wmówic to szybko by za nim polecialy nastepne. Przeciez o Pulawskiej mowilo sie w tym samym czasie. To że tak się stało pokazało że jednak ten 8 cud świata ma jednak sporo wad i nie jest aż tak popularny wśród mieszkanców jak mial być.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Dlatego mówimy o zwężeniu na granicy miasta. Jeżeli zmniejszymy ilość wjeżdżających (w jednostce czasu) z Piaseczna, na miejskim odcinku Puławskiej będzie luźniej - i zmieszczą się mieszkańcy z Zielonego Ursynowa.Pink pisze:Cała wasza teoria rozbija się o (co najmniej) jeden szkopuł - korki na Puławskiej rano w stronę Warszawy robią się zwykle już na terenie W-wy, konkretnie od Mysiadła.
Ależ ja ich wcale nie pragnę ujrzeć w moim tramwaju! Wskaźnika 70% raczej nie da się znacząco przeskoczyć, więc trzeba tym 70% zapewnić warunki odpowiadające temu procentowi - szybciej i luźniej. Pozostałe 30% niech oczywiście zostanie w samochodach! A że będą musieli poświęcić na podróż więcej czasu i pieniędzy, niż teraz - cóż, to ich wybór. Na razie mają za dobrze.Rosa pisze:To kiedy będzie dobrze? Jak do komunikacji zbiorowej przesiądzie sie 95%, 98%?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Drogi Floydzie - nie czytałeś uważnie tego, co pisałem. Buspas - proszę bardzo. Byle nie kosztem jednego pasa. Wobec opcji z wykorzystaniem czwartego pasa i zwężenia pozostałych trzech jestem na TAK. Dokładnie tak jak pisze m.in. Rosa.
Osobiście podchodzę do tego o tyle, o ile korzystam akurat z Puławskiej. Ale niekiedy odnoszę wrażenie, że niektórzy podchodzą do tej kwestii z mniejszym dystansem - nie jako użytkownicy Puławskiej, ale jako zagorzali (by nie powiedzieć ślepi) miłośnicy komunikacji miejskiej.
A samo w sobie promowanie komunikacji miejskiej karą nie jest, ale zmuszanie do przesiadki w autobus - owszem.
Osobiście podchodzę do tego o tyle, o ile korzystam akurat z Puławskiej. Ale niekiedy odnoszę wrażenie, że niektórzy podchodzą do tej kwestii z mniejszym dystansem - nie jako użytkownicy Puławskiej, ale jako zagorzali (by nie powiedzieć ślepi) miłośnicy komunikacji miejskiej.
A samo w sobie promowanie komunikacji miejskiej karą nie jest, ale zmuszanie do przesiadki w autobus - owszem.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nie ma sposobu, by kogoś do tego zmusić, nie kłam.Pink pisze:A samo w sobie promowanie komunikacji miejskiej karą nie jest, ale zmuszanie do przesiadki w autobus - owszem.
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Bastian
- Sułtan Maroka
Jak to nie daje? Nijak go nie odbiera. Przynajmniej dopóki nie mówimy o całkowitym zamknięciu centrum, wybór jest zawsze.