120Na SWING
Tymczasem w Swingach:
http://www.tvnwarszawa.pl/28415,1679544 ... omosc.html
Zwrot "nie zdołał zatrzymać" chyba mało adekwatny, bo to było mało powiedziane. Przerżnął dwukrotnie drogę hamowania z tej prędkości - tak powinno być.
Pytanie - czy to właściwa metoda? Co to niby da? Parówkę z 60 się zatrzyma to i Swinga musi się dać zatrzymać. Nie tak się eliminuje problemy drogie TW...
bo:W okresie jesiennym, gdy z powodu opadających liści torowiska stają się śliskie, wystąpiono do producenta tramwaju, o zmniejszenie na ten okres ich prędkości konstrukcyjnej do 55 km na godzinę"
TW przemówiło. Tu wycinki z TVNW:"Motorniczy rozpędził tramwaj do prędkości 63,2 km/h (... ) nie zdołał zatrzymać tramwaju na wysokości przystanku Stawki, z powodu poślizgu kół"
http://www.tvnwarszawa.pl/28415,1679544 ... omosc.html
Zwrot "nie zdołał zatrzymać" chyba mało adekwatny, bo to było mało powiedziane. Przerżnął dwukrotnie drogę hamowania z tej prędkości - tak powinno być.
Pytanie - czy to właściwa metoda? Co to niby da? Parówkę z 60 się zatrzyma to i Swinga musi się dać zatrzymać. Nie tak się eliminuje problemy drogie TW...
-
podrozny113
Czy masz na myśli to zjawisko? (za wikipedią)"Mada - bardzo śliska powierzchnia szyny kolejowej lub tramwajowej powstająca z organicznych substancji (liście, nasiona kwitnących roślin, smoła, smog) w połączeniu z niewielką ilością wilgoci. Wydłuża drogę hamowania pojazdów szynowych nawet o kilkaset procent. Szyna zamiast metalicznego połysku przybiera kolor ciemnoszary lub czarny".piotram pisze:Bo to wielka różnica czy hamuje na madzie z 55 czy 63.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Parówkę się zatrzyma hamowaniem służbowym na długości 60 metrów (przystanek) z 63 km/h? Wątpię, nawet na suchej nawierzchni. Matematyka jest bezlitosna - zejście z prędkości 18 m/s przy opóźnieniu 1,4 m/s2 (średnim dla całego hamowania!) wymaga prawie 13 sekund, a w tym czasie wagon przebywa ponad STO metrów. Zejście przy nagłym (3,0 m/s2 sprawdzane zgodnie z przepisami na prostym, poziomym i suchym odcinku toru dla prędkości 30 km/h) zajmuje 54 metry, czyli na styk.przewoz pisze: Parówkę z 60 się zatrzyma to i Swinga musi się dać zatrzymać. Nie tak się eliminuje problemy drogie TW...
To oznacza, że motorniczy wjeżdżając na przystanek z prędkością 60 km/h zakładał hamowanie nagłe (!).
Aha, ja uważam, że decyzja o 55 była błędem.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Zaraz zaraz, ale czy on rozpoczął hamowanie równo z krawędzią przystanku? Chyba trochę wcześniej, taki odważny by nie był, szczególnie tam...
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej
Glonojadzie - jak wiesz, że motorniczy zaczął hamowanie równo z przystankiem, to zgoda. Ja nie mam takich danych.
Tak czy inaczej takie postawienie sprawy, czyli zakładanie okresowych ograniczeń jest moim zdaniem niewłaściwym postępowaniem. Jak już, to na wszytskie tramy założyć. Problemu nie widzę.
Tak czy inaczej takie postawienie sprawy, czyli zakładanie okresowych ograniczeń jest moim zdaniem niewłaściwym postępowaniem. Jak już, to na wszytskie tramy założyć. Problemu nie widzę.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
120N już od kliku tygodni ma. Nie zauważyłem, by na takiej 9 nagle zaczęły jeździć ze składami stopiątek na ogonie. 123N też ma mieć, 116 podobno też mają już od dawna...
Tym niemniej uważam to za decyzję nienajlepszą, a na pewno - beznadziejnie wręcz przez TW sprzedaną.
Tym niemniej uważam to za decyzję nienajlepszą, a na pewno - beznadziejnie wręcz przez TW sprzedaną.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie mam bladego pojęcia czy mają, a tym bardziej, czy w odróżnieniu.