120Na SWING

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 lis 2010, 12:39

polsmol pisze:Ale umowa z ZTM mała pozwolić na sfinansowanie zakupu 186 tramwajów.
Sfinansowanie tak, ale przecież ZTM nie wypłaca z góry kasy za kilkanaście lat! Ta umowa jest gwarancją spłaty kredytu.
polsmol pisze:Zatem TW powinny mieć możliwości kredytowe aby kupić jeszcze trochę niskopodłogowców.
Ale po co? To ZTM musi tego chcieć.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 lis 2010, 23:25

Nie ma co dyskutować, bo jak sam zauważyłeś, zadnej dodatkowej zdolności nie ma. Wpisaniu Tarchomina towarzyszyło zresztą okrojenie planu inwestycyjnego - zwłaszcza w zakresie taboru na wymianę po 2015; pierwotnie, jak łatwo można sobie sprawdzić na tramwarze można było liczyć na wymianę chociaż serii 11xx (która będzie miała ponad 40 lat w 2027 roku!), teraz - nic.

Program inwestycyjny został w zakresie taboru na obecna umowę wyczerpany. Umowa z Ztm umożliwia spłatę określonego kapitału i odnośnych odsetek. Kredyt jest tylko jedna z metod.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

polsmol

Post autor: polsmol » 14 lis 2010, 23:38

Czyli twierdzisz, że obecna umowa nie pozwoliłaby na zakup (kredytowanie) 186 tramwajów?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 15 lis 2010, 1:48

polsmol pisze:obecna umowa nie pozwoliłaby na zakup (kredytowanie) 186 tramwajów?
Obecna umowa właśnie umożliwiła kredytowanie zakupu 186 tramwajów. Przecież właśnie o tym kredycie tu mowa. Czy ty w ogóle czytasz to, co piszesz? :mur:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

beni

Post autor: beni » 15 lis 2010, 12:07

3134 witamy dziewiętnastą.
„Wazeliniarze są najgorsi. Niżej postawieni mają przez nich przerąbane, a z szefów robią kretynów.”

„Nic tak nie bezcześci człowieka, jak dobrowolne poddaństwo i łaszenie się do cudzej stopy.”

polsmol

Post autor: polsmol » 16 lis 2010, 21:06

Bastian
Zastanów się chwilę.
Jeśli umowa daje TW zdolność kredytową na zakup 186 tramwajów a TW faktycznie kupuje w kredycie mniejszą (<186) liczbę tramwajów (bo część jest finansowana ze środków unijnych) to wniosek z tego taki, że TW może w ramach tej samej umowy kupić kolejne tramwaje ponad obecne 186 Swingów.
Natomiast Glonojad napisał, że nie ma żadnej dodatkowej zdolności czyli, że umowa wieloletnia pozwoliłaby na zakup poprzez kredyt tylko części (tej ze środków TW a nie dotacji UE) tramwajów z obecnego kontraktu.
Dlatego zapytałem Glonojada czy o to właśnie mu chodziło.
Mam nadzieję, że teraz wyraziłem się dostatecznie jasno.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 lis 2010, 21:17

beni pisze:3134 witamy dziewiętnastą.
021 już kołami dotknęła warszawskiej ziemi, ale czy jako 3136 będzie wpisana, to cholera wie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 16 lis 2010, 22:09

polsmol pisze:Jeśli umowa daje TW zdolność kredytową na zakup 186 tramwajów a TW faktycznie kupuje w kredycie mniejszą (<186) liczbę tramwajów (bo część jest finansowana ze środków unijnych) to wniosek z tego taki, że TW może w ramach tej samej umowy kupić kolejne tramwaje ponad obecne 186 Swingów.
A to nie jest tak, że UE daje pieniądze później? Bo coś tak mi się wydaje. Wtedy rzeczywiście ów zwrot można wydać na kolejne inwestycje, ale dopiero wtedy.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 lis 2010, 22:20

Montaż finansowy nowego zakresu inwestycji związany z aneksem był chyba dość trudny, bo, jak można przeczytać w uchwale rady miasta (źródło na tramwarze) budżet inwestycyjny TW był i tak bardzo okrojony. Jakie są szanse, że nikt w TW, mieście, EBI/EBOiR nie był na tyle sprytny, by domyślić się, że UE daje pieniądze później albo że je w ogóle daje? O ile wiem, wszystko jest uwzględnione i dopięte - kredyt jest wzięty na to, na co nie ma pieniędzy własnych TW i unijnych. Przecież kredyt kosztuje, a TW dwa razy do roku jest audytowane pod kątem zbędnych kosztów.

kajo

Post autor: kajo » 16 lis 2010, 22:25

A mi się obiło coś o uszy, że ze zwrotów z UE będą kupowane kolejne tramwaje. Może mnie ktoś sprostować?
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 lis 2010, 22:28

Prostuję.

Zresztą przypominam, że "ze względu na oszczędności przy przetargu na tramwaje miały być dodatkowe inwestycje w tramwaje". Te dodatkowe inwestycje to budowa trasy na Tarchomin (wzamian wykreślona z budżetu Miasta) oraz trasa na Powstańców Śląskich (która i tak w umowie była). De facto zaś wydatki inwestycyjne obcięto o pół miliarda. Pardon, przesunięto je "na listę rezerwową".

beni

Post autor: beni » 17 lis 2010, 5:45

Glonojad pisze:
beni pisze:3134 witamy dziewiętnastą.
021 już kołami dotknęła warszawskiej ziemi, ale czy jako 3136 będzie wpisana, to cholera wie.
3133 vin ? wpisana na stan 16.11 (R2)
3134 vin 021 jeśli tak to wpisana 16.11 na stan R3.
„Wazeliniarze są najgorsi. Niżej postawieni mają przez nich przerąbane, a z szefów robią kretynów.”

„Nic tak nie bezcześci człowieka, jak dobrowolne poddaństwo i łaszenie się do cudzej stopy.”

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 lis 2010, 7:16

Oj nie, jeszcze co najmniej jednego wagonu Ci w międzyczasie zabrakło.

beni

Post autor: beni » 17 lis 2010, 7:54

Glonojad pisze:Oj nie, jeszcze co najmniej jednego wagonu Ci w międzyczasie zabrakło.
Jak to zabrakło:

14.10 - 3129/015/29.10
26.10 - 3130/016/26.10
28.10 - 3131/013/05.11
03.11 - 3132/017/10.11
09.11 - 3133/???/16.11
15.11 - 3134/021?/16.11

Co mogło jeszcze umknąć?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 17 lis 2010, 8:24

3132 to 018.

ODPOWIEDZ