Pomiary na linii S2
Moderator: JacekM
-
Robert 514
Dziś oraz w Poniedziałek przeprowadzano pomiary dotyczące koerzystania z ww. linii.
Pomiary wykonywały 2 piękne panny, jedna "wczuła się" w rolę kieronika pociągu i pięknie oznajmiała "Odjazd" przy czym w trakcie postojó liczyła pasażerów wsiadających i wysiadających
Oczywiście od kiedy S2 kończy na Zachodnim od tego czasu nikt raczej nie wsiada na Powiślu (nikt dziś w tym kursie nie wsiadł na wschodnim)
czy to jakieś przymiarki???
PS. nie znalazłem odpowiedniego tematu...
Pomiary wykonywały 2 piękne panny, jedna "wczuła się" w rolę kieronika pociągu i pięknie oznajmiała "Odjazd" przy czym w trakcie postojó liczyła pasażerów wsiadających i wysiadających
Oczywiście od kiedy S2 kończy na Zachodnim od tego czasu nikt raczej nie wsiada na Powiślu (nikt dziś w tym kursie nie wsiadł na wschodnim)
czy to jakieś przymiarki???
PS. nie znalazłem odpowiedniego tematu...
-
kebe
Jedno nie ma nic do drugiego. Chodziło mi o Wesołą i Sulejówek tylko. Jazda za pociągami KM musi budzić pytania o ekonomiczny sens S2 poza porannym szczytem. Sprawdziłem też że za pełne to one nie jeżdżą.
Teoretycznie mogliby dla oszczędności np. skrócić co drugi kurs do Rembertowa.
[ Dodano: |16 Kwi 2011|, 2011 17:10 ]
Weźmy np. Śródmieście około 17:40. KM o 17:36, S2 o 17:43 i KM o 17:47. Tylko pierwszy pociąg ma dobre zapełnienie. Z tych 17:43 i 17:47 dobrze by było zostawić jeden o 17:47.
Weźmy np. Śródmieście około 17:40. KM o 17:36, S2 o 17:43 i KM o 17:47. Tylko pierwszy pociąg ma dobre zapełnienie. Z tych 17:43 i 17:47 dobrze by było zostawić jeden o 17:47.
-
Robert 514
43 powinno własnie zostać bo jest łądnie ułozone od samego ranazofey pisze:Jedno nie ma nic do drugiego. Chodziło mi o Wesołą i Sulejówek tylko. Jazda za pociągami KM musi budzić pytania o ekonomiczny sens S2 poza porannym szczytem. Sprawdziłem też że za pełne to one nie jeżdżą.
bardziej bym był za przesunięciem KM
np. 17.36 na 17.33 i 17.47 na 17.53
nie wiem tez dlaczego raczej nie da się przejechać bezpośrednio z Łowicza czy Skierniewic do Wesołej
natomiast można z tych miejscowości nawet do Pilawy czy Dęblina (Otwock w standardzie)
1. A przesuwając pociągi patrzysz na wszystkie inne (w tym Terespol/Brest, Lublin, także Białystok)? To że jeżdżą stadami nie jest widzimisię SKM czy KM.
2. Dlaczego 17:43 miałby zostać a 17:47 nie? Ten drugi jest w stanie zastąpić pierwszego, odwrotnie nie.
3. Skierniewic z Siedlcami lepiej nie łączyć. Za dużo pociągów pospiesznych na odcinkach Skierniewice-Grodzisk i Rembertów-Mińsk.
2. Dlaczego 17:43 miałby zostać a 17:47 nie? Ten drugi jest w stanie zastąpić pierwszego, odwrotnie nie.
3. Skierniewic z Siedlcami lepiej nie łączyć. Za dużo pociągów pospiesznych na odcinkach Skierniewice-Grodzisk i Rembertów-Mińsk.
-
marian89mr
Ciekawy masz ten sposób podawania zapełnienia;) W ten sposób w szczycie wychodzi zawsze 150-200%.
Mi chodzi o to że S2 jest obecnie mocno deficytowa i w kierunku Miłosnej nie wyświadcza zbyt wielkiej pomocy dla KM2. Boję się że z obliczeń może to wyjść. Z właśnie wiadomym skutkiem.
Oczywiście inaczej jest w weekend czy będzie w wakacje kiedy KM wytnie ponad połowę pociągów. Ale wtedy można by pomyśleć czy niektóre S2 nie powinny się przesunąć w ich miejsce.
ps. Wydaje mi się że KM z 17:47 dałoby się akurat przesunąć na 17:58 tylko musiałby odstać te 11 minut w peronach Zachodniego.
Mi chodzi o to że S2 jest obecnie mocno deficytowa i w kierunku Miłosnej nie wyświadcza zbyt wielkiej pomocy dla KM2. Boję się że z obliczeń może to wyjść. Z właśnie wiadomym skutkiem.
Oczywiście inaczej jest w weekend czy będzie w wakacje kiedy KM wytnie ponad połowę pociągów. Ale wtedy można by pomyśleć czy niektóre S2 nie powinny się przesunąć w ich miejsce.
ps. Wydaje mi się że KM z 17:47 dałoby się akurat przesunąć na 17:58 tylko musiałby odstać te 11 minut w peronach Zachodniego.
- 29 Ikarusów
zofey pisze: Mi chodzi o to że S2 jest obecnie mocno deficytowa i w kierunku Miłosnej nie wyświadcza zbyt wielkiej pomocy dla KM2. Boję się że z obliczeń może to wyjść. Z właśnie wiadomym skutkiem.
Kiedy rozgrzebie się na dobre Wileniak i społeczeństwo Ząbek, Zielonki oraz okolic (imponujący w aglomeracji warszawskiej przyrost mieszkańców) ruszy na przystanek Rembertów, wtedy nawet S2 stanie się niezabieralne
A są możliwości dowiezienia tych miast do Rembertowa (przepustowość ulic, jakikolwiek parking)?
Popatrzmy na to z drugiej strony. Skrócenie S2 do Rembertowa da wtedy możliwość zmniejszenia liczby obiegów i w efekcie zwiększenia długości składów;) (14 minut na zjazd na bocznicę, przejście mechanika i przygotowanie pociągu do jazdy powinno wystarczyć)
Popatrzmy na to z drugiej strony. Skrócenie S2 do Rembertowa da wtedy możliwość zmniejszenia liczby obiegów i w efekcie zwiększenia długości składów;) (14 minut na zjazd na bocznicę, przejście mechanika i przygotowanie pociągu do jazdy powinno wystarczyć)
- 29 Ikarusów
199 + puszki nadciągające Żołnierską parkowane tradycyjnie w pobliżu stacji "jaksieda".zofey pisze:A są możliwości dowiezienia tych miast do Rembertowa (przepustowość ulic, jakikolwiek parking)?
Wspomniałbym jeszcze o P+R będącym "już" w fazie projektu, gdyby nie fakt, że działka pod parking znajduje się nie po tej stronie...