Nio właśnie z miejscem tam krucho, a jest to jak już wyżej pisałem wariant "na siłę".reserved pisze:Sio! Na samym krańcu miejsca by nie było, chyba, że na rzadką linię, a tak by była to linia donikąd...niby do Śródmieścia ale nie dowiozłaby do żadnego węzła. Bez sensu.
Komunikacja miejska w Wawrze
Moderator: Wiliam
Taki przykład - jeżeli mieszkałbym przy jakimś przystanku oddalonym od stacji SKM, nie wiem, np. powiedzmy Piechurów (bo jakoś tak kojarzę że jest taki przystanek to go podałem dla przykładu). Do tej pory mógłbym wsiąść w 521 i dojechać prosto do Wiatracznej (załóżmy, że potrzebujemy dojechać do Wiatracznej czyli najbliższego dużego węzła, bo z Centralnym to racja nie ma co bezpośrednio). Po ew. likwidacji 521 co by było? Podjazd jakąś x linią do najbliższej stacji, tam czekanie na pociąg, potem jazda pociągiem gdzieś do Olszynki Grochowskiej czy gdzieś tam i znowu podjazd czymś do Wiatracznej. No ja już mogę współczuć tym ludziom. Gdyby SKM jeździło jak metro czyli np. co 4 min to owszem, miałoby to sens. W przeciwnym wypadku nie.
[ Dodano: |6 Wrz 2011|, 2011 09:17 ]
521 do Wiatracznej w przeciwnym wypadku nie ma sensu. Z Pl. Zawiszy lub Pl. Narutowicza na Szczęśliwice 2xx i by było wszystko OK.
[ Dodano: |6 Wrz 2011|, 2011 09:17 ]
Skrócić na Szczęśliwice.cns80 pisze:Nio właśnie z miejscem tam krucho, a jest to jak już wyżej pisałem wariant "na siłę".
521 do Wiatracznej w przeciwnym wypadku nie ma sensu. Z Pl. Zawiszy lub Pl. Narutowicza na Szczęśliwice 2xx i by było wszystko OK.
Byłoby 113.reserved pisze:Taki przykład - jeżeli mieszkałbym przy jakimś przystanku oddalonym od stacji SKM, nie wiem, np. powiedzmy Piechurów (bo jakoś tak kojarzę że jest taki przystanek to go podałem dla przykładu). Do tej pory mógłbym wsiąść w 521 i dojechać prosto do Wiatracznej (załóżmy, że potrzebujemy dojechać do Wiatracznej czyli najbliższego dużego węzła, bo z Centralnym to racja nie ma co bezpośrednio). Po ew. likwidacji 521 co by było?
Przerażające jest to, że zmasowana krytyka 'reformy wawerskiej' prowadzona jest przez osoby, które w ogóle z treścią tego projektu się nie raczyły zapoznać.
Brygady nie muszą mieć wygodnie. Ich po prostu musi wystarczyć. A wszystkie propozycje zgłaszane przez Wawrzan generalnie bilans brygadowy wysadzają w powietrze.cns80 pisze:To nie brygady mają mieć wygodnie tylko mieszkańcy.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Bo są dwa warianty:pawcio pisze:Brygady nie muszą mieć wygodnie. Ich po prostu musi wystarczyć. A wszystkie propozycje zgłaszane przez Wawrzan generalnie bilans brygadowy wysadzają w powietrze.
1. ZTM robi rewolucję, a mieszkańcom to nie odpowiada.
2. Zostaje po staremu, bo skoro działa teraz to będzie działać w przyszłości.
Zgadnij który wariant wybiorą mieszkańcy, którzy nawet nie słyszeli o czymś takim jak "bilans brygadowy"
Jak im nie wyłożysz i to w przystępny sposób jakie są ograniczenia sprzętowe, kadrowe itd to w życiu niczego nie zmienisz. Wiadomo że "emeryci" będą protestować dla zasady, ale "listy obronne" wawerskich lini podpisują nie tylko "emeryci". Trzeba dopasować coś, co przynajmniej dużej części będzie odpowiadało, bo zadowolić wszystkich to się nie da.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Posłałbyś dzieci na kolonie, na których one same układałyby sobie jadłospis?cns80 pisze:Jak widać Ci co się znają zaproponowali coś co mieszkańcom nie odpowiada.
Naprawdę wiele postulatów i potrzeb wawrzan było przy tworzeniu projektów branych pod uwagę. Nawet, cholera, dojazd na cmentarze.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Bastian
- Sułtan Maroka
Działa z punktu widzenia tych, którzy sobie jeżdżą do babci. A jak podział zadań przewozowych? Ilu mieszkańców nie korzysta z komunikacji, bo ma dość kwitnięcia na przystankach, a skorzystaliby, gdyby była częstsza i sprawniejsza?cns80 pisze:2. Zostaje po staremu, bo skoro działa teraz to będzie działać w przyszłości.
Mam swoje zdanie na temat wykładania czegokolwiek komukolwiek. Owszem, należy to robić, ale efektu bym się nie spodziewał. Na paru spotkaniach z różnymi mieszkańcami miałem okazję być i doskonale wiem, co i komu da się wytłumaczyć. Krótko mówiąc - prawie nic.cns80 pisze:Jak im nie wyłożysz i to w przystępny sposób jakie są ograniczenia sprzętowe, kadrowe itd to w życiu niczego nie zmienisz.
[ Dodano: |6 Wrz 2011|, 2011 10:01 ]
Podziałaj w branży, to zrozumiesz.cns80 pisze:Jeśli mieszkając w dzielnicy o bardzo dobrej komunikacji mieszkańców innej dzielnicy traktuje się jak dzieci to naprawdę nie mamy o czy rozmawiać.
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Ekspres zapewnia szybki dojazd do Centrum (względnie metra). SKMka spełnia ten wymóg.
Jak ktoś będzie chciał dojechać do Gocławka czy Wiatracznej - dojedzie uzwyklonym 521 - nie będzie to wielka różnica w czasie przejazdu.
A żeby z 521 był pośpiech z prawdziwego zdarzenia, to trzeba na terenie Wawra zostawić przystanki wyłącznie przy PKP. A to już by był mega dubel kolei.
Jak ktoś będzie chciał dojechać do Gocławka czy Wiatracznej - dojedzie uzwyklonym 521 - nie będzie to wielka różnica w czasie przejazdu.
A żeby z 521 był pośpiech z prawdziwego zdarzenia, to trzeba na terenie Wawra zostawić przystanki wyłącznie przy PKP. A to już by był mega dubel kolei.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Ja bym powiedział, że albo ciąć 521 do skutku (wszystkie kursy do Wiatraka), albo zrobić co 30 minut (potem zmienić w 421, które zostanie zawieszone przy okazji wakacji) i jednocześnie wprowadzić linię 113.MichalJ pisze:Odnoszę wrażenie, że reforma miałaby znacznie większe szanse, gdyby 113 nazwano 521 (z postojami na wszystkich przystankach albo z pominięciem jednego dla proformy).
Po prostu, 521 trzeba ucywilizować niezależnie od reformy.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Gdybanko. Ale jak rozumiem Ci co wiedzą lepiej się nie myla. Tylko co będzie jak tym co już korzystają to nie będzie pasowało, a nowych nie przybędzie ?Bastian pisze:Działa z punktu widzenia tych, którzy sobie jeżdżą do babci. A jak podział zadań przewozowych? Ilu mieszkańców nie korzysta z komunikacji, bo ma dość kwitnięcia na przystankach, a skorzystaliby, gdyby była częstsza i sprawniejsza?
Zupełnie tego nie potrzebuję. Mam jeszcze mniej przyjemną branżę, ale jakoś sobie radzę, chociaż "emerytów" mam multum. Z nimi też da się dogadać czasemBastian pisze:Podziałaj w branży, to zrozumiesz.
PowodzeniaWolfchen pisze:a bym powiedział, że albo ciąć 521 do skutku (wszystkie kursy do Wiatraka), albo zrobić co 30 minut (potem zmienić w 421, które zostanie zawieszone przy okazji wakacji) i jednocześnie wprowadzić linię 113.
Po prostu, 521 trzeba ucywilizować niezależnie od reformy.
P.S. Wyszukiwarka połączeń na stronie ZTM jakoś nigdy mi nie zasugerowała dojazdu do pracy pociągiem
SKMka to nie jest metro i wcale nie jest szybka. Jedzie sie opłotkami i w rezultacie czas przejazdu jest naprawdę minimalnie lepszy od 521 (sprawdzałem na trasie Miedzeszyn-Ochota) Doliczając czasy dojścia do stacji, dosyć marna punktualnośc pociągów i beznadziejne przesiadki (oprócz oczywiście Środmieścia i Ochoty), na razie pociągi na linii otwockiej nie byłyby w stanie zapełnic luki po 521. Kazda likwidacja tej linii wiązałaby się z widocznym pogorszeniem czasu przejazdu obecnych pasażerów tej linii i nie ma co sie dziwic że jest ona tak broniona.Wolfchen pisze:Ekspres zapewnia szybki dojazd do Centrum (względnie metra). SKMka spełnia ten wymóg.
Z drugiej strony to co dziwi to taka nagonka na ta linię . To nie jest naprawde jakieś mnóstwo brygad które jeżdżą puste po mieście. To sa brygady które maja zapelnienie i spełniaja swoje zadania i szczerze mówiąc jakoś nie bardzo wierze że możnaby dla nich znaleźc jakąs lepszą trasę. Bardziej poprawną w teorii, nie dublująca szyny zapewne tak ale w realu zapewne mniej przydatną pasażerom.
- Bastian
- Sułtan Maroka
To moim zdaniem wynika z faktu, że skrócenie 521 miało "sfinansować" brygadowo zasilenie innych linii, np na Trakcie Lubelskim i Wale Miedzeszyńskim. Tym niemniej ja bym po tych wszystkich awanturach robił stopniowo, choć nie cierpię takich metod...Rosa pisze:Z drugiej strony to co dziwi to taka nagonka na ta linię . To nie jest naprawde jakieś mnóstwo brygad które jeżdżą puste po mieście.
Widać, że kolega cns80 z takimi propozycjami zmiany tras niektórych wawerskich linii, mógłby się nadawać na radnego albo nawet i burmistrza naszej dzielnicy, ponieważ zarówno oni jak i on swoimi pomysłami odsłaniają swoją nie wiedzę na temat wawerskiej KM. Czym to uzasadniam? A no na przykład wydłużanie 521 do Michalina
, twierdzenie że ochota licznie jeździ 521. Dodatkowo widzę, że kolega uważa się za eksperta komunikacji na ul. Zwoleńskiej:
Dodatkowo takie stwierdzenie:
Wracając do tematu projektu ZTM-owskiego, to ja trochę rozumiem mieszkańców ul. Patriotów i nie tylko, którzy korzystają z 521, bo jeździ naprawdę pełna - o czymś to świadczy. Choć na pewno nie byłoby problemu, gdyby ZTM skrócił ją od strony Falenicy do Dw. Centralnego z koniecznym zwiększeniem częstotliwości w dzień świąteczny, bo w weekendy również jeździ przeładowana. Opcja z częstym 113 również nie byłaby taka zła, ale patrząc na to co często dzieje się z obietnicami ZTM w sprawie zwiększenia częstotliwości linii w zamian za ustępstwo na propozycję ZTM, to pozostawienie 521 do Centralnego byłoby chyba najkorzystniejszą opcją. Mam jednak wielką nadzieję, że ZTM choć weźmie pod uwagę głosy pozytywne, szczególnie z rejonu Zerznia bo dla nas oferta KM proponowana przez ZTM znacznie by polepszyła obecny stan. Rozumiejąc również potrzeby mieszkańców Zastowa nie byłoby problemu gdyby ZTM pozostawił linię 119 na ul. Lucerny w zamian znacznie podbijając częstotliwość 147 i wydłużając trasę do Starej Miłosnej (tylko nie na jej obrzeża). W sprawie innych linii to się nie wypowiadam, ale mam zaufanie do Krzyśka, bo to On najwięcej czasu poświęcił obydwu próbom zreformowania wawerskiej KM!
Może uzasadnisz tą "rozrzutność" na tym odcinku? Bo na chwilę obecną to chyba komunikacja na ul. Lucerny jest rozrzutnością – dwie linie co 20/30 ( czyli w szczycie 6 kursów/h). ja rozumiem, że w okolicy ul. Lucerny mieszka wszystkim znany MR "G", ale na litość Boską bez przesady. Chcę Tobie również przypomnieć, że kilka lat temu (kiedy mieszkańców na naszych terenach było dużo mniej niż jest obecnie) jeździł duet 147/359 (co prawda co 30 min) i jeździły naładowane - na 147 nawet dwie brygady były obsługiwane przegubami. Nie twierdze, że tamto rozwiązanie było dobre bo dla nas mieszkańców Zerznia wystarczające byłoby jedno mocne (co 10 min) 147 na ciągu Zwoleńska - Bronowska, ale wku...iam się kiedy ktoś wypisuje takie brednie cns80....cns80 pisze:patryk148 napisał/a:
113 i 119 połączone w jedną linię 119 na trasie:
RAKOWIECKA-SANKTUARIUM – (...) – Zwoleńska – Patriotów (trasa 113) – FALENICA
Z małą uwagą - niech jedzie przez Kadetów-Lucerny, bo mieszkańcy 20 lat o to walczyli. Dodatkowo kolejna linia autobusowa na Bronowskiej (brak zatok) czy odcinku pomiędzy Bronowską, a Zwoleńską jest naprawdę rozrzutnością.
Dodatkowo takie stwierdzenie:
dokładnie pokazuje poziom myślenia kolegi cns80 – BRAK KOMENTARZA W TYM PRZYPADKU JEST RÓWNIEŻ KOMENTARZEM.cns80 pisze:Generalnie zawsze lepiej Lucerny niż Zwoleńską
Wracając do tematu projektu ZTM-owskiego, to ja trochę rozumiem mieszkańców ul. Patriotów i nie tylko, którzy korzystają z 521, bo jeździ naprawdę pełna - o czymś to świadczy. Choć na pewno nie byłoby problemu, gdyby ZTM skrócił ją od strony Falenicy do Dw. Centralnego z koniecznym zwiększeniem częstotliwości w dzień świąteczny, bo w weekendy również jeździ przeładowana. Opcja z częstym 113 również nie byłaby taka zła, ale patrząc na to co często dzieje się z obietnicami ZTM w sprawie zwiększenia częstotliwości linii w zamian za ustępstwo na propozycję ZTM, to pozostawienie 521 do Centralnego byłoby chyba najkorzystniejszą opcją. Mam jednak wielką nadzieję, że ZTM choć weźmie pod uwagę głosy pozytywne, szczególnie z rejonu Zerznia bo dla nas oferta KM proponowana przez ZTM znacznie by polepszyła obecny stan. Rozumiejąc również potrzeby mieszkańców Zastowa nie byłoby problemu gdyby ZTM pozostawił linię 119 na ul. Lucerny w zamian znacznie podbijając częstotliwość 147 i wydłużając trasę do Starej Miłosnej (tylko nie na jej obrzeża). W sprawie innych linii to się nie wypowiadam, ale mam zaufanie do Krzyśka, bo to On najwięcej czasu poświęcił obydwu próbom zreformowania wawerskiej KM!
the best 147!!