Moderator: Wiliam
-
Paweł D.
ness pisze:16 turla sie z wolnymi siedzacymi po jp2 w szczycie, piate kolo u wozu i tyle.
Oj, nieprawda. Poczekaj na rozpoczęcie roku akademickiego.
ness pisze:16 w obecnym wydaniu z woronicza na zeran (zoo) jest komplet bezsensem.W jp2 to tylko sloty marnuje, z arkadii jest 1500 tramow drugim wyjsciu z CH z 17 i 33 na czele, sensu w jezdzeniu spod arkadii 16 przez zeran dokadklwiek dalej nie ma zadnego.
Jasne. Ale 16 doskonale wspiera 17 na Wołoskiej i 17 i 33 na JPII. Końcówka na Żeraniu czy ZOO to kwestia dyskusyjna ale jej obecność na JPII-Niepodległości-Wołoska jest niezbędna i w szczycie pusta nie jeździ.
To, że potrafi być korek na Stawkach nie jest powodem aby 157 dublować jakimś potworkiem. Owszem, korek bywa przez 1-1,5 h dziennie
-
pawcio
ness pisze:16 w obecnym wydaniu z woronicza na zeran (zoo) jest komplet bezsensem. W jp2 to tylko sloty marnuje,
Wręcz przeciwnie. Zapełnia brakujące do zaspokojenia popytu na odcinku Radosław-DWC.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
-
Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
To może na Potocką, skoro Arkadia wydaje się działać w miarę poprawnie, a po wyciętym 36 slot zieje pustką?
Z jednym się z tatrą zgodzę - nazwa Marymont-Potok to jest potworek (mam zresztą wątpliwości do innych nazw z myślnikiem, z Ratusz-Arsenałem na czele), dlaczego nie Potok?
A Metro Marymont (bez myślnika, dlaczego nie Marymont-Metro?

) potworkiem mi się nie wydaje - w końću dworzec Marymont był tam dość długo i skojarzenie z nim jest słuszne (choć zamiast PKSow mamy tu autobusy z Białołęki i Łomianek).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
pawcio
Glonojad pisze:Z jednym się z tatrą zgodzę - nazwa Marymont-Potok to jest potworek (mam zresztą wątpliwości do innych nazw z myślnikiem, z Ratusz-Arsenałem na czele), dlaczego nie Potok?
Bo Potok (z "os.") jest przystanek dalej. I z nim też nie ma co zrobić.
Glonojad pisze:w końću dworzec Marymont był tam dość długo i skojarzenie z nim jest słuszne (choć zamiast PKSow mamy tu autobusy z Białołęki i Łomianek).
Dworzec PKS tez był przystanek (obecnie dwa) dalej.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
-
Tranzystor
pawcio pisze:Z jednym się z tatrą zgodzę - nazwa Marymont-Potok to jest potworek
Większość obszarów zachodniego Żoliborza to Marymont-Potok, a nazwa to nie potworek, tylko pełna nazwa osiedla.

-
fik
- Naczelne Chamidło
pawcio pisze:Bo Potok (z "os.") jest przystanek dalej. I z nim też nie ma co zrobić.
Mickiewicza.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
-
Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Zbudować P+R i będzie PraMickiewicz?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
cinkci18
życie warszawy pisze:
Wiaduktem przy Dworcu Gdańskim pojadą dwie linie tramwajowe. Dzięki temu nie znikną ze Słowackiego nad metrem – zdecydował Zarząd Transportu Miejskiego.
autor: Darek Golik
źródło: Fotorzepa
+zobacz więcej
– Tory na ul. Słowackiego nie będą stały bezczynnie. Trwają przymiarki do wpuszczenia tutaj tramwaju. Prawdopodobnie będzie to „szóstka" – mówi rzecznik ZTM Igor Krajnow.
Tramwaje linii 6 mają kursować z Bielan przez ul. Słowackiego, Mickiewicza do nowego wiaduktu, dalej Międzyparkową do mostu Gdańskiego, a potem Jagiellońską i Targową do pętli Czynszowa.
– Ten tramwaj będzie w dużej części dublował pierwszą linię metra. Dlatego częstotliwość kursowania będzie niewielka –usłyszeliśmy wczoraj w ZTM.
Dotychczas urzędnicy planowali skierować nowym wiaduktem na Andersa tylko jedną linię – „piętnastkę". Tramwaje będą ruszały z pętli parkingu P&R al. Krakowska (tzw. pralki), a po pokonaniu nowego wiaduktu na Andersa kończyły trasę na pętli Marymont-Potok.
W tym wariancie całkowicie nieużywany byłby jednak odcinek torów na ul. Słowackiego, który został odbudowany przy okazji uruchamiania w 2005 r. stacji metra Plac Wilsona. Marcin Jackowski z Zielonego Mazowsza nazwał to na naszych łamach marnotrawstwem.
Puszczając drugą linię tramwajową, ratusz chce uniknąć oskarżeń o marnotrawienie infrastruktury. Na forach pojawiły się nawet propozycje, żeby tory na Słowackiego rozebrać i stworzyć tam parking.
Wiadukt tramwajowy na Andersa ma zostać otwarty – wraz z drugą nitką dla samochodów – przed wyborami 9 października. Zarząd Miejskich Inwestycji Drogowych czeka na pozwolenie na użytkowanie z nadzoru budowlanego. Koszt inwestycji to 80 mln zł.
-
MeWa
- Cukiereczek
Glonojad pisze:Z jednym się z tatrą zgodzę - nazwa Marymont-Potok to jest potworek (mam zresztą wątpliwości do innych nazw z myślnikiem, z Ratusz-Arsenałem na czele)
Ratusz Arsenał jest bez myślnika (potworkiem jest sama zbitka tych dwóch słów).
pawcio pisze:Glonojad pisze:w końću dworzec Marymont był tam dość długo i skojarzenie z nim jest słuszne (choć zamiast PKSow mamy tu autobusy z Białołęki i Łomianek).
Dworzec PKS tez był przystanek (obecnie dwa) dalej.
Ale Hala Marymoncka chyba nie zmieniła lokalizacji

STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
-
pawcio
No hali jeszcze nie przenieśli.
-
person
- (geograf)
Glonojad pisze:To może na Potocką, skoro Arkadia wydaje się działać w miarę poprawnie, a po wyciętym 36 slot zieje pustką?
Przecież północny wlot na Babkę ledwo dyszy w szczycie (acz bywało gorzej)...
-
draco
ness pisze:
Taka relacja tramowa (mickiewicza-stawki-jp2) ma sporo przeszkadzajek.
Dupny uklad przystankow przy ZP stawki (choc 35 tez w kier bemowa tam sie nie zatrzymuje).
Dogmat - bo nie jezdzilo nigdy takie cos.
Chciałbym obalić dogmat, że nic relacją JP2-Stawki-Mickiewicza nigdy nie jeździło.
Jeździły tak linie:
27 w latach 1956-1961
29 w latach 1956-1964
11 w latach 1964-1968
Myślę, że obecnie ZTM powinien myśleć, czy taką relację da się przywrócić. Zdaję sobie sprawę, że występują głównie problemy techniczne i organizacji ruchu na skrzyżowaniach. Jednakże możliwy do osiągnięcia zysk (bezpośrednie połączenie tramwajowe DWC i ONZ z Żoliborzem) wart jest poświęcenia czasu zbadanie możliwości reorganizacji ruchu.
-
Paweł D.
draco pisze:Myślę, że obecnie ZTM powinien myśleć, czy taką relację da się przywrócić. Zdaję sobie sprawę, że występują głównie problemy techniczne i organizacji ruchu na skrzyżowaniach. Jednakże możliwy do osiągnięcia zysk (bezpośrednie połączenie tramwajowe DWC i ONZ z Żoliborzem) wart jest poświęcenia czasu zbadanie możliwości reorganizacji ruchu.
Jakoś 520 i 157 pokazały jakie to miało wzięcie. Poczekajmy na uruchomienie 6 i 15, zobaczymy jaki będzie z tego "zysk".
PS. Współcześnie to 1-ka tak jeździła w czasie budowy metra. Pustawa.
-
Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
person pisze:
Przecież północny wlot na Babkę ledwo dyszy w szczycie
Polemizowałbym.
[ Dodano: |22 Wrz 2011|, 2011 14:31 ]
draco pisze:
Chciałbym obalić dogmat, że nic relacją JP2-Stawki-Mickiewicza nigdy nie jeździło.
Jeździły tak linie:
27 w latach 1956-1961
29 w latach 1956-1964
11 w latach 1964-1968
Prehistoria biorąc pod uwagę skalę zmian, która zaszła od tego czasu w mieście.
(...)Jednakże możliwy do osiągnięcia zysk (bezpośrednie połączenie tramwajowe DWC i ONZ z Żoliborzem)
Po pierwsze, Popiełuszki jak i Broniewskiego są bez wątpienia częścią Żoliborza. Po drugie zysk ten jet cokolwiek wątpliwy.
[ Dodano: |22 Wrz 2011|, 2011 14:31 ]
cinkci18 pisze:
W tym wariancie całkowicie nieużywany byłby jednak odcinek torów na ul. Słowackiego, który został odbudowany przy okazji uruchamiania w 2005 r. stacji metra Plac Wilsona. Marcin Jackowski z Zielonego Mazowsza nazwał to na naszych łamach marnotrawstwem.
Widać pan Jackowski powinien się na wycieczkę zagraniczną przejechać. Zresztą już mu to ktoś na forum ZM klarował, może przeczytał.
-
person
- (geograf)
Glonojad pisze:person pisze:
Przecież północny wlot na Babkę ledwo dyszy w szczycie
Polemizowałbym.
Jeśli wraz z turbiną aż tak poprawiono dolę tramwajom, to kajam się i cofam słowa.