Problem to masz Ty, ale z myśleniem. Maszynista to jest od obserwowania szlaku a nie oglądania otwierających się drzwi w kamerach. Na AKM-ach jest podgląd statusu drzwi na PIXY. Jeżeli na jednostce rzeczywiście nie dało się zerwać hamulca to jest to bardzo poważna usterka i powinno się natychmiast taki tabor wycofać z ruchu. Pisze specjalnie "rzeczywiście" bo ludzie mają problemy z dużo prostszymi rzeczami np. otwieraniem drzwi z przycisków czy czytanem relacji na tablicach kierunkowych. Nawiasem mówiąc AKM-y mają chyba już terminal do wezwania maszynsity, nie można go było użyć?zofey pisze:No i tu jest pies pogrzebany. Kierownik dał sygnał do odjazdu niesprawnego pociągu. Maszynista zaś widział w kamerach że drzwi się nie otwierają. Obaj powinni mieć problem.maciekp pisze:Konduktor oczywiście nie poczuwał się do winy
O Kolejach Mazowieckich - KM
Moderator: JacekM
Ludzie sa przyzwyczajeni do rączek hamulca... i szarpali cos innego a wystarczyło zerwac plombę i wyciągnąc klapkę i hamulec działa. Chyba,ze klapka była zaplombowana drutem stalowym, ze nie mozna było GO zerwać to już inna sprawafidzio pisze: Na AKM-ach jest podgląd statusu drzwi na PIXY. Jeżeli na jednostce rzeczywiście nie dało się zerwać hamulca to jest to bardzo poważna usterka i powinno się natychmiast taki tabor wycofać z ruchu.
- MeWa
- Cukiereczek
po pierwsze - jest instrukcja, która opisuje to, co piszesz? Po drugie - skąd wiesz, że szarpali co innego, byłeś na miejscu?AAdamq pisze:udzie sa przyzwyczajeni do rączek hamulca... i szarpali cos innego a wystarczyło zerwac plombę i wyciągnąc klapkę i hamulec działa.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
1. Przecież rozkłady PKP nie podają informacji o tych odwołaniach (odwołania na szczęście do wczoraj chyba)
2. Tablice w Miłosnej (i pewnie w Rembertowie też, nie wiem) pokazują tylko i wyłącznie rozkład jazdy. To jest mylące, bo przecież mówimy o takich tablicach, które na Śródmieściu i w Mińsku pokazują rzeczywistość.
errata: starsza tabelka którą mam na komputerze podaje do 22 września. teraz są do 29 września. KM sobie 100% jaja robi.
[ Dodano: |23 Wrz 2011|, 2011 08:01 ]
Wiadomo kiedy ten remont się naprawdę skończy? Pierwotnie nie było mowy że będzie trwał miesiąc...
2. Tablice w Miłosnej (i pewnie w Rembertowie też, nie wiem) pokazują tylko i wyłącznie rozkład jazdy. To jest mylące, bo przecież mówimy o takich tablicach, które na Śródmieściu i w Mińsku pokazują rzeczywistość.
errata: starsza tabelka którą mam na komputerze podaje do 22 września. teraz są do 29 września. KM sobie 100% jaja robi.
[ Dodano: |23 Wrz 2011|, 2011 08:01 ]
Wiadomo kiedy ten remont się naprawdę skończy? Pierwotnie nie było mowy że będzie trwał miesiąc...
Też chciałbym przetestować to działanie. Ale jednostkę po takim przypadku i tak bym uziemił.fidzio pisze:Pisze specjalnie "rzeczywiście" bo ludzie mają problemy z dużo prostszymi rzeczami
A to pierwszy z resztą raz, kiedy w tych cudach zanika sterowanie na drugim EZT?
Sam czytałeś, jak to zadziałało, a raczej nie zadziałało.fidzio pisze:Nawiasem mówiąc AKM-y mają chyba już terminal do wezwania maszynsity, nie można go było użyć?
Kolejny bajer?
To też. Ale ciągle nie wiem, kto się mija z prawdą.MichalJ pisze:Na Wschodnim 'od zawsze' wyświetlają rozkład bez wielu zmian czasowych.
Dziś Wschodni też mnie zawiódł. Przesiadam się na S1, patrzę, wyświetlone S1 o 9.11, no to się nie spieszę. Akurat wjeżdża. Nie wyszedłem z tunelu - odjechał. O 9.05. Punktualnie, według wywieszonego rozkładu.
Cholery można dostać.
[ Dodano: |23 Wrz 2011|, 2011 10:19 ]
W mojej tabelce są obie wersje: do 22 i do 29. Akurat o tym było.zofey pisze:teraz są do 29 września. KM sobie 100% jaja robi.
[ Dodano: |23 Wrz 2011|, 2011 10:20 ]
Nie panują nad sytuacją.fidzio pisze:Ale co to ma wspólnego z tematem o KM?
fidzio pisze:Ale co to ma wspólnego z tematem o KM?
PLK-a to monopolista. Wielokrotnie zgłaszane były przez KM-y przypadki błednego wyświetlania informacji dla podróżnych tam gdzie PLK to obsługuje. Jak grochem o ścianę - oni mają to najzwyczajniej gdzieś. Na dodatek gubią się w zamknięciowych telegramach które nawiasem mówiąc sami opracowują...Nie panują nad sytuacją.
A mowa wciąż o tym samym wiadukcie, czy obecnie o czymś innym? Do 29 września.zofey pisze:Wiadomo kiedy ten remont się naprawdę skończy? Pierwotnie nie było mowy że będzie trwał miesiąc...
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
O tym samym. Ale ja mam tabelkę datowaną na 1 września gdzie wszystko było do 22 września 
a propos tablic. Tych w Miłosnej w ogóle nie powinno być. One pokazują naprawdę tylko to co z rozkładzie rocznym... Najgorsze jak ktoś ma bilet do Siedlec, a wsiądzie przez to w opóźniony pociąg do Mińska. Renoma od razu ma frajera...
Albo bilet do Dębego, wie że o tej porze jest przyspieszony do Mińska, ale wsiądzie do niego myśląc że to osobowy do Mrozów.
a propos tablic. Tych w Miłosnej w ogóle nie powinno być. One pokazują naprawdę tylko to co z rozkładzie rocznym... Najgorsze jak ktoś ma bilet do Siedlec, a wsiądzie przez to w opóźniony pociąg do Mińska. Renoma od razu ma frajera...
Albo bilet do Dębego, wie że o tej porze jest przyspieszony do Mińska, ale wsiądzie do niego myśląc że to osobowy do Mrozów.
Może to była tylko faza I? Obecnie jest faza II (23-29.IX, tor 2).zofey pisze:O tym samym. Ale ja mam tabelkę datowaną na 1 września gdzie wszystko było do 22 września
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Ja swoją ściągnąłem w połowie września, ma datę od 14 września i uwzględnia zamknięcia do 29 września na naszej linii.zofey pisze:O tym samym. Ale ja mam tabelkę datowaną na 1 września
To jeszcze ponarzekam, bo właśnie odwiedziłem śródmieście z konieczosci. tu oczywiście tak samo jak wszędzie. jedne zmiany nieaktualne wiszą obok aktualnych. całość-nieczytelna. właśnie sam się pogubiłem. jak do tego dorzucimy bałagan w rozkładzie pdf, to nasuwa się pytanie: ile osób w km nad tym czuwa, skoro nad tym nie panuje? mam nadzieję, że niektórzy z biur na Lubelskiej widzą ten bałagan, ale jednak się do tego nie przyzwyczajają. my chcemy jakieś euro? szarej codzienności nie możemy opanować.