EDIT: W Solinach jest jakaś ogłuszająca trąbka, w liberach wiejskie ding-dong..... czy nie dało by się postawić na proste, normalne i nie wieśniaczące rozwiązanie??
Solbus Solcity
-
andrzej_suse10
Czemu ten dźwięk otwierania/zamykania drzwi musi być taki wiejski? Czy nie dałoby się zrobić zwykłego, pojedynczego pikającego tonu jak w innych europejskich rozwiązaniach, tylko takie rustykalne odgłosy? 
EDIT: W Solinach jest jakaś ogłuszająca trąbka, w liberach wiejskie ding-dong..... czy nie dało by się postawić na proste, normalne i nie wieśniaczące rozwiązanie?? ](*,)](./images/smilies/eusa_wall.gif)
EDIT: W Solinach jest jakaś ogłuszająca trąbka, w liberach wiejskie ding-dong..... czy nie dało by się postawić na proste, normalne i nie wieśniaczące rozwiązanie??
- R-9 Chełmska
Tak naprawdę to najlepiej, jeśli ktoś stworzyłby jakąś polską normę takich dźwięków. Przy opinii związku niewidomych i niedowidzących. Tak aby były te same w różnych tramwajach i autobusach.andrzej_suse10 pisze:czy nie dało by się postawić na proste, normalne i nie wieśniaczące rozwiązanie??
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Niestety kiepsko to rozwiązano. Może dlatego brygady niesolbusowe dzisiaj siedziały solbusom na ogonach?bepe pisze:Drzwi zaczynają się otwierać dopiero po przytrzymaniu przycisku przez jakieś 2-3 sekundy i potem jest jeszcze sygnał przed otwarciem, więc traci się sporo czasu.
Porażka nr 2. Ekran skutecznie odstraszy chętnych od tych siedzeń (kto chce mieć migające reklamy centymetry od oczu?), ale dzieci będą miały wzrok poniżej monitora.Przy przednich siedzeniach zamontowano wielki ekran z reklamami - z pierwszego siedzenia zatem w ogóle nie widać drogi, za to ma się reklamę 30 cm od oczu.
Drugi monitor wisi pod sufitem przy drugich drzwiach, ale wydaje mi się, że wyższe osoby będą o niego zawadzać głową.
...albo nie. Przejechałem się dziś kilka przystanków dla poczucia zapachu nowości. Nie dosyć, że nie pachnie ładnie (nowe solarisy i many pachną naprawdę tak świeżo, solbus zalatywał zdeczko), to jeszcze nic nie gadało. Elektrodecha wydaje mi się nieco ciaśniejsza (węższa), niż znane z SU.Dobrze działa za to novamedia - duży wyświetlacz, pokazuje kierowcy odległość do przystanku oraz czasy kolejnych dwóch przystanków i jednego poprzedniego. Knapik gada,
Odległość między sufitem we wnętrzu, a krzywizną dachu na zewnątrz jest spora - widać to po głębokości umieszczenia lufcika.
Kop przy ruszaniu jak w SU10 za czasów ich mobilisowej świeżości, można się przewrócić. Na plus również liczba siedzeń. 26 sztuk (bez półtoraków) to nieźle. Troszkę razi brak przezierności do tyłu, przez ślepą ściankę.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Zachęcony, mając wczoraj do przejechania odcinek Metro Imielin-Centrum Onkologii wybrałem zamiast mocnej trójcy 136/306/179 (no, to drugie średnio mocne, to trzecie mocno pokręcone, ale niewazne) 192 w nadziei na przetestowanie. No i skończyło się na przejażdżce jakimś śmierdząco-pierdzącym gniocidłem, które z solbusem miało tyle wspólnego, że kilka siedzeń połatano czerwoną tapicerką. Ale był to dodatek, więc nie ma co się dziwić. Moze by tak w rozkładach internetowych przy rozwinięciu rozkładu każdego półkursu poumieszczać numerek brydady? Takie coś zresztą chyba stosuje, a przynajmniej stosował GOP.chester pisze:WYJECHAŁY.
Od rana na 192 nie było nówek, tylko znane SU12 i gnioty. Przed chwilą lśniące nowością pojawiły się (w stadzie!) na Lanciego w kier. Metra Wilanowska.
[ Dodano: |14 Gru 2011|, 2011 10:22 ]
Jak przejedzie KEN-em w stronę centrum przez skrzyżowanie z Herbsta/Jastrzębowskiego na prędkości chociażby maksymalnej dozwolonej, to moze się to nie w latach liczyć a w tygodniachPePe pisze:ja to cały czas mam wrażenie, że za 2-3 lata odpadnie mu tył...
[ Dodano: |14 Gru 2011|, 2011 10:23 ]
To chyba na minus. Może nie autobusu, ale na pewno kierowcy...chester pisze:Kop przy ruszaniu jak w SU10 za czasów ich mobilisowej świeżości, można się przewrócić
Popatrz, jaka franca!
- R-9 Chełmska
Na otwieranie/zamykanie drzwi? OK, ale chyba Solbusy nie wydają z siebie odgłosu "jeb klamką"?ashir pisze:Oczywiście, że są.R-9 Chełmska pisze:W Autosanach H9 przecież nie ma żadnych odgłosów
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
-
paolo11051
- METALL2357
- (METALL22)
- Kontakt:
Hahahahaolo11051 pisze:hahahahaR-9 Chełmska pisze: Na otwieranie/zamykanie drzwi? OK, ale chyba Solbusy nie wydają z siebie odgłosu "jeb klamką"?
Dziwne.
W niektórych solarisach, po uprzednio podkręconych drzwiach, zda się słyszeć odgłos niczym z krótkiej seri CKM-u. Tada-da-da-da
(
2357 Ty sztruclu, czemuż mnie tak szybko opuścił ?!
http://www.youtube.com/user/METALLpl22?feature=mhsn
"Co to za ptak, co śpiewa tak
Bilety do kontroooooliii...
To kanar jest, jebał go pies,
Nikt się go tu nie booooiii...."
http://www.youtube.com/user/METALLpl22?feature=mhsn
"Co to za ptak, co śpiewa tak
Bilety do kontroooooliii...
To kanar jest, jebał go pies,
Nikt się go tu nie booooiii...."
Wracając do Solbusów- dzisiaj miałem okazję jazdy jednym z egzemplarzy.Wrażenia bardzo pozytywne ! Solidne,estetyczne,miłe dla oka wnętrze.Dobrze rozplanowane.
Odpowiedno ustawiona głośność dzwiękowej informacji pasażerskiej,wygodne siedzenia.Same plusy tego wozu widzę.
Odpowiedno ustawiona głośność dzwiękowej informacji pasażerskiej,wygodne siedzenia.Same plusy tego wozu widzę.
Linia 155: 1966-2011
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
-
bartoni722