(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 kwie 2012, 21:06

KwZ pisze: 184 łączy Powstańców z Wolską (jak hipotetyczna 8)
Rzeczywiście, zupełnie tak samo jak 8, jeśli pominąć przystanki w ZP Elekcyjna, Os. Wolska, Sokołowska, Płocka i DT Wola...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 01 kwie 2012, 21:15

Noch niach. 184 łączy Powstańców z Wolską i hipotetyczna 8 też będzie to łączyć nie gorzej (odpadnie tylko PKP Kasprzaka i 3 nż-ty, a dojdzie zagłębie biurowe).
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 kwie 2012, 21:27

Jeszcze nie jest wcale powiedziane, że akurat 8 pojedzie przez Kasprzaka bezpośrednio, a nie Wolską-Skierniewicką.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 01 kwie 2012, 21:32

Ale co to ma do rzeczy?

Ja wiem, że zanim zdążą wybudować ten upgrade na Kasprzaka, to zdążę się zestarzeć.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 kwie 2012, 22:19

Nie wiem, trochę się pogubiłem :p

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 01 kwie 2012, 23:37

W takim razie od początku :P

Oprócz przełożenia 28 na OsG, rozpatrujemy trzy scenariusze:
A) "10": kasacja* 184 i wydłużenie 10 do Młocin. Ma ten mankament, że wychodzi 1,5h półkursu.
B) "5": kasacja* 184 i linia Młociny - Cm. Wolski (solówki). Ma ten mankament, że może nie obyć się bez ekshumacji mariawitów.
C) "8": kasacja* 184, likwidacja 8 i tworzymy linię o tym numerze Młociny - Wolska - M R Daszyńskiego - Zawiszy - Narutowicza.

Po czym zaoponowałeś przeciw C, że będzie puste, bo dojedzie tylko do Zawiszy. Na co ja odrzekłem, że dziś 184 nosi potoki (na południu): Powstańców - Wolska i Powstańców - Ochota. Ten pierwszy przejęłaby ta hipotetyczna 8. Tego drugiego nie** - ale w zamian dostaje potok Jelonki - Kasprzaka/metro M2. Uważam więc, że taka 8 pusta by nie była***, przynajmniej nie gorzej od dzisiejszego 184. Co lepiej, taka 8 mogłaby jeździć na solówkach lub składach w zależności od zapotrzebowania (np. solówki tylko w DS).

Co nie znaczy, że scenariusz C swoich mankamentów nie ma:
- przeciążenie pl. Zawiszy (i stąd pomysł z nowymi torami do skrętów);
- kasacja połączenia Grochowskiej z Jerozolimskimi (choć to taki minus nieco dodatni patrząc na frekwencję);
- kasacja połączenia Jelonek z Al. Jerozolimskimi (choć to taki minus nieco dodatni patrząc na frekwencję);
- i last and least ;) wykorzystanie liniowe Narutowicza pomoże bronić tej pętli.

Podsumowując, nie jestem jeszcze pewien, który z powyższych scenariuszy jest najlepszy i dlatego chciałbym przedyskutować wszystkie.

* - wyobraź sobie takie operacje: kasacja 184, cięcie 167 na Ochocie i północna połowa 167, dociągnięta (jakoś) do Młocin dostaje numer 184.
** - przynajmniej do czasu tramwaju w al. Prymasa Tysiąclecia, ale stawiam piwo przeciw czipsom, że wcześniej M2 będzie na Bemowie-Ratusz i dowóz 8 do M R Daszyńskiego będzie już nieważny.
*** - tzn. na Ochocie, Zawiszy - 3 przystankach - będzie puste, to jasne.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem ;)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 01 kwie 2012, 23:52

KwZ pisze:- przeciążenie pl. Zawiszy (i stąd pomysł z nowymi torami do skrętów)
Na tym wiadukcie, który nie wytrzyma? :>
KwZ pisze:wykorzystanie liniowe Narutowicza pomoże bronić tej pętli
Ja mam nadzieję, że ostatnie dwa tygodnie pomogły tej obronie bardziej...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 02 kwie 2012, 0:09

Bastian pisze:Na tym wiadukcie, który nie wytrzyma? :>
Tylko że to nie mój pomysł 8-(
osa pisze:ale to wymagałoby dobudowy torów do skręcania na pl. Zawiszy.
Czego nie wytrzyma? Trzeciego tramwaju?
Tam to by się przydała przede wszystkim lepsza sygnalizacja...
Bastian pisze:Ja mam nadzieję, że ostatnie dwa tygodnie pomogły tej obronie bardziej...
Ja też. Co nie znaczy, że nie warto zrobić jeszcze jednego małego kroczku w dobrym kierunku ;) Za rok mało kto z polityków/szarych ludzi/krzykaczy będzie pamiętał o 74/75.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 kwie 2012, 0:15

Bastian pisze:
KwZ pisze:- przeciążenie pl. Zawiszy (i stąd pomysł z nowymi torami do skrętów)
Na tym wiadukcie, który nie wytrzyma? :>
No ale ten wiadukt kiedyś przecież będzie remontowany - albo prędzej sam się rozpadnie i bez dodatkowego toru do skrętu :>
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 02 kwie 2012, 7:11

Ten wiadukt to w ogóle jest za wąski na trzeci tor. Przystanki są na płytach położonych pomiędzy wiaduktami drogowymi i tramwajowym.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

draco

Post autor: draco » 02 kwie 2012, 13:23

KwZ pisze: Oprócz przełożenia 28 na OsG, rozpatrujemy trzy scenariusze:
A) "10": kasacja* 184 i wydłużenie 10 do Młocin. Ma ten mankament, że wychodzi 1,5h półkursu.
B) "5": kasacja* 184 i linia Młociny - Cm. Wolski (solówki). Ma ten mankament, że może nie obyć się bez ekshumacji mariawitów.
C) "8": kasacja* 184, likwidacja 8 i tworzymy linię o tym numerze Młociny - Wolska - M R Daszyńskiego - Zawiszy - Narutowicza.
Chwileczkę. Rozpocząłem tą dyskusję pomysłem przedłużenia 26, a nie 8 czy 10. Powód jest prosty 8 czy 10 nie mają sensownej możliwości skrócenia z drugiej strony, zaś 26 tak. Można je zakrańcować na Czynszowej, zaś 23 na Pradze wydłużyć. Nie wymaga to żadnej przebudowy torowisk, więc nie generuje dodatkowych wysokich kosztów i czasu. Taką zmianę da się zrobić od razu po wybudowaniu ostatniej części torów na Powstańców Śląskich, czyli w tym lub następnym roku. To jest trzon zmian, zaś wywalenie 5 czy 184, to już kwestia dostosowania komunikacji do natężeń ruchu po zmianach.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 kwie 2012, 13:24

Tylko że na silne 26 brygad ci braknie.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 02 kwie 2012, 13:31

Po prostu nikt tego nie podchwycił.

Poza tym: 23 jest słabe - chcesz ciąć podaż na Grochowskiej czy też rozbić 26 na dwie linie?

Awatar użytkownika
Os0

Post autor: Os0 » 02 kwie 2012, 13:33

23 jest co 5 minut, tylko teraz pocięte.
:mewa: 2 17 211 509 511 516 723 731 N03 N63
1 9 15 128 136 154 157 172 186 208 414 N01 N38 N88

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 02 kwie 2012, 13:49

Zdaje się, że 23 przed budową metra było co 10.

ODPOWIEDZ