Rzeczywiście, zupełnie tak samo jak 8, jeśli pominąć przystanki w ZP Elekcyjna, Os. Wolska, Sokołowska, Płocka i DT Wola...KwZ pisze: 184 łączy Powstańców z Wolską (jak hipotetyczna 8)
(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jeszcze nie jest wcale powiedziane, że akurat 8 pojedzie przez Kasprzaka bezpośrednio, a nie Wolską-Skierniewicką.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie wiem, trochę się pogubiłem 
W takim razie od początku 
Oprócz przełożenia 28 na OsG, rozpatrujemy trzy scenariusze:
A) "10": kasacja* 184 i wydłużenie 10 do Młocin. Ma ten mankament, że wychodzi 1,5h półkursu.
B) "5": kasacja* 184 i linia Młociny - Cm. Wolski (solówki). Ma ten mankament, że może nie obyć się bez ekshumacji mariawitów.
C) "8": kasacja* 184, likwidacja 8 i tworzymy linię o tym numerze Młociny - Wolska - M R Daszyńskiego - Zawiszy - Narutowicza.
Po czym zaoponowałeś przeciw C, że będzie puste, bo dojedzie tylko do Zawiszy. Na co ja odrzekłem, że dziś 184 nosi potoki (na południu): Powstańców - Wolska i Powstańców - Ochota. Ten pierwszy przejęłaby ta hipotetyczna 8. Tego drugiego nie** - ale w zamian dostaje potok Jelonki - Kasprzaka/metro M2. Uważam więc, że taka 8 pusta by nie była***, przynajmniej nie gorzej od dzisiejszego 184. Co lepiej, taka 8 mogłaby jeździć na solówkach lub składach w zależności od zapotrzebowania (np. solówki tylko w DS).
Co nie znaczy, że scenariusz C swoich mankamentów nie ma:
- przeciążenie pl. Zawiszy (i stąd pomysł z nowymi torami do skrętów);
- kasacja połączenia Grochowskiej z Jerozolimskimi (choć to taki minus nieco dodatni patrząc na frekwencję);
- kasacja połączenia Jelonek z Al. Jerozolimskimi (choć to taki minus nieco dodatni patrząc na frekwencję);
- i last and least
wykorzystanie liniowe Narutowicza pomoże bronić tej pętli.
Podsumowując, nie jestem jeszcze pewien, który z powyższych scenariuszy jest najlepszy i dlatego chciałbym przedyskutować wszystkie.
* - wyobraź sobie takie operacje: kasacja 184, cięcie 167 na Ochocie i północna połowa 167, dociągnięta (jakoś) do Młocin dostaje numer 184.
** - przynajmniej do czasu tramwaju w al. Prymasa Tysiąclecia, ale stawiam piwo przeciw czipsom, że wcześniej M2 będzie na Bemowie-Ratusz i dowóz 8 do M R Daszyńskiego będzie już nieważny.
*** - tzn. na Ochocie, Zawiszy - 3 przystankach - będzie puste, to jasne.
Mam nadzieję, że wyjaśniłem
Oprócz przełożenia 28 na OsG, rozpatrujemy trzy scenariusze:
A) "10": kasacja* 184 i wydłużenie 10 do Młocin. Ma ten mankament, że wychodzi 1,5h półkursu.
B) "5": kasacja* 184 i linia Młociny - Cm. Wolski (solówki). Ma ten mankament, że może nie obyć się bez ekshumacji mariawitów.
C) "8": kasacja* 184, likwidacja 8 i tworzymy linię o tym numerze Młociny - Wolska - M R Daszyńskiego - Zawiszy - Narutowicza.
Po czym zaoponowałeś przeciw C, że będzie puste, bo dojedzie tylko do Zawiszy. Na co ja odrzekłem, że dziś 184 nosi potoki (na południu): Powstańców - Wolska i Powstańców - Ochota. Ten pierwszy przejęłaby ta hipotetyczna 8. Tego drugiego nie** - ale w zamian dostaje potok Jelonki - Kasprzaka/metro M2. Uważam więc, że taka 8 pusta by nie była***, przynajmniej nie gorzej od dzisiejszego 184. Co lepiej, taka 8 mogłaby jeździć na solówkach lub składach w zależności od zapotrzebowania (np. solówki tylko w DS).
Co nie znaczy, że scenariusz C swoich mankamentów nie ma:
- przeciążenie pl. Zawiszy (i stąd pomysł z nowymi torami do skrętów);
- kasacja połączenia Grochowskiej z Jerozolimskimi (choć to taki minus nieco dodatni patrząc na frekwencję);
- kasacja połączenia Jelonek z Al. Jerozolimskimi (choć to taki minus nieco dodatni patrząc na frekwencję);
- i last and least
Podsumowując, nie jestem jeszcze pewien, który z powyższych scenariuszy jest najlepszy i dlatego chciałbym przedyskutować wszystkie.
* - wyobraź sobie takie operacje: kasacja 184, cięcie 167 na Ochocie i północna połowa 167, dociągnięta (jakoś) do Młocin dostaje numer 184.
** - przynajmniej do czasu tramwaju w al. Prymasa Tysiąclecia, ale stawiam piwo przeciw czipsom, że wcześniej M2 będzie na Bemowie-Ratusz i dowóz 8 do M R Daszyńskiego będzie już nieważny.
*** - tzn. na Ochocie, Zawiszy - 3 przystankach - będzie puste, to jasne.
Mam nadzieję, że wyjaśniłem
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
- Bastian
- Sułtan Maroka
Na tym wiadukcie, który nie wytrzyma?KwZ pisze:- przeciążenie pl. Zawiszy (i stąd pomysł z nowymi torami do skrętów)
Ja mam nadzieję, że ostatnie dwa tygodnie pomogły tej obronie bardziej...KwZ pisze:wykorzystanie liniowe Narutowicza pomoże bronić tej pętli
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Tylko że to nie mój pomysłBastian pisze:Na tym wiadukcie, który nie wytrzyma?
Czego nie wytrzyma? Trzeciego tramwaju?osa pisze:ale to wymagałoby dobudowy torów do skręcania na pl. Zawiszy.
Tam to by się przydała przede wszystkim lepsza sygnalizacja...
Ja też. Co nie znaczy, że nie warto zrobić jeszcze jednego małego kroczku w dobrym kierunkuBastian pisze:Ja mam nadzieję, że ostatnie dwa tygodnie pomogły tej obronie bardziej...
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
- MeWa
- Cukiereczek
No ale ten wiadukt kiedyś przecież będzie remontowany - albo prędzej sam się rozpadnie i bez dodatkowego toru do skrętuBastian pisze:Na tym wiadukcie, który nie wytrzyma?KwZ pisze:- przeciążenie pl. Zawiszy (i stąd pomysł z nowymi torami do skrętów)
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Chwileczkę. Rozpocząłem tą dyskusję pomysłem przedłużenia 26, a nie 8 czy 10. Powód jest prosty 8 czy 10 nie mają sensownej możliwości skrócenia z drugiej strony, zaś 26 tak. Można je zakrańcować na Czynszowej, zaś 23 na Pradze wydłużyć. Nie wymaga to żadnej przebudowy torowisk, więc nie generuje dodatkowych wysokich kosztów i czasu. Taką zmianę da się zrobić od razu po wybudowaniu ostatniej części torów na Powstańców Śląskich, czyli w tym lub następnym roku. To jest trzon zmian, zaś wywalenie 5 czy 184, to już kwestia dostosowania komunikacji do natężeń ruchu po zmianach.KwZ pisze: Oprócz przełożenia 28 na OsG, rozpatrujemy trzy scenariusze:
- Bastian
- Sułtan Maroka
Tylko że na silne 26 brygad ci braknie.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow