[Hydepark] Tramwaje Warszawskie

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 kwie 2012, 18:32

Myślę, że lepiej z dechą, niż wcale, albo bez informacji w ogóle - jak to się w autobusach czasem zdarza...

Tym niemniej - skąd pewność, że wina jest po stronie TW? O-)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

fraktal

Post autor: fraktal » 06 kwie 2012, 18:36

A co - "ktoś" nie dostarczył danych dotyczących nowych rozkładów? A czy nie można w takiej sytuacji zrobić "Linia + Kierunek" tak jak w autobusach? I statyczna elektroniczna tablica boczna? Lepiej to niż nic. Bo jakoś nie wierzę w masową awarię, chyba że była jakaś aktualizacja ćwiczona.
Glonojad pisze:Myślę, że lepiej z dechą, niż wcale, albo bez informacji w ogóle - jak to się w autobusach czasem zdarza...

Tym niemniej - skąd pewność, że wina jest po stronie TW?
Tym niemniej MZA takie wozy zwykle podmienia, o czym już pisałem. Chodzi o te z elektronicznymi koralami, gdy nie działają. :razz:

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 kwie 2012, 18:38

fraktal pisze:Tym niemniej MZA takie wozy zwykle podmienia
Na co?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

SG

Post autor: SG » 06 kwie 2012, 18:38

Tym niemniej - skąd pewność, że wina jest po stronie TW? O-)
Tak uważam, bo chyba wina nie leży po stronie mądrych głów czytaj ZTM :)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 kwie 2012, 18:39

Po skali zjawiska sądzę, że problem był systemowy. Co oznacza, primo, winę po stronie dostawcy systemu, secundo, brak możliwości podmienia bo czym - parówami ściągniętymi z Utraty, czy ubotami i starymi pesami, których jest ponad dwa razy mniej łącznie niż swingów, oraz które mają swoje zadania?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

SG

Post autor: SG » 06 kwie 2012, 18:40

Bastian pisze:
fraktal pisze:Tym niemniej MZA takie wozy zwykle podmienia
Na co?
Na wóz ze sprawnymi wyświetlaczami, tzn jak nie działa w wozie nic... czyli zapowiadanie przystanków, korale, wyśw wewnątrz jaki na zewnątrz wtedy wóz jest podmieniany, a niestety dzisiaj 3/4 Stringów jeździ tylko z deską za szybą.

fraktal

Post autor: fraktal » 06 kwie 2012, 18:40

Bastian pisze:Na co?
Na wozy ze zwykłymi dechami. Jeszcze raz - chodzi mi o te z elektronicznymi bajerami. No i może niepotrzebnie użyłem słowa "zwykle". W każdym razie, słyszałem o kilku takich przypadkach.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 kwie 2012, 18:41

Glonojad pisze:Tym niemniej - skąd pewność, że wina jest po stronie TW? O-)
Szary pasażer tak właśnie to widzi, jego nie interesuje, kto komu i dlaczego jakichś plików nie przekazał.

My tu szarzy oczywiście nie jesteśmy, ale z boku patrząc, to tak ludzie raczej myślą. Inna rzecz, że część z nich może nawet nie wiedzieć, że taki tramwaj nie jest ZTM-u. To daje TW pewną szansę :]
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

fraktal

Post autor: fraktal » 06 kwie 2012, 18:41

Glonojad pisze:Po skali zjawiska sądzę, że problem był systemowy. Co oznacza, primo, winę po stronie dostawcy systemu, secundo, brak możliwości podmienia bo czym - parówami ściągniętymi z Utraty, czy ubotami i starymi pesami, których jest ponad dwa razy mniej łącznie niż swingów, oraz które mają swoje zadania
No wiemy, wiemy przecież. ;-)

MichalJ

Post autor: MichalJ » 06 kwie 2012, 18:42

Ale co - były specjalne rozkłady na dziś, nie zostały wgrane, a bez rozkładu minutowego danego kursu Świng jest ślepy i głuchy i nie umie nic wyświetlić? Jeśli to ostatnie jest prawdą, to macki opadają...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 kwie 2012, 18:42

fraktal pisze:Na wozy ze zwykłymi dechami. Jeszcze raz - chodzi mi o te z elektronicznymi bajerami.
To będziesz jęczał, że "dziś niskiej podłogi na mieście nie było"...

fraktal

Post autor: fraktal » 06 kwie 2012, 18:48

Bastian pisze:To będziesz jęczał, że "dziś niskiej podłogi na mieście nie było"...
To jest zmiana tematu. Zresztą nie niskiej podłogi, a w niektórych przypadkach tramwaju, chyba że potrafisz wskrzesić parówki z huty. :D Ale chodzi o to, żeby jakoś problem obejść, jeśli się da. To znaczy uruchomić tablice, choćby w szczątkowej formie (Linia + Kierunek) i choćby na zewnątrz pojazdu.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 kwie 2012, 18:48

fraktal pisze:
Bastian pisze:Na co?
Na wozy ze zwykłymi dechami.
Które? Te z Utraty?

[ Dodano: |6 Kwi 2012|, 2012 18:49 ]
fraktal pisze:
Bastian pisze:To będziesz jęczał, że "dziś niskiej podłogi na mieście nie było"...
To jest zmiana tematu. Zresztą nie niskiej podłogi, a w niektórych przypadkach tramwaju, chyba że potrafisz wskrzesić parówki z huty. :D
To Ty proponowałeś podmiany, powiedz, na co.
Ale chodzi o to, żeby jakoś problem obejść, jeśli się da. To znaczy uruchomić tablice, choćby w szczątkowej formie (Linia + Kierunek) i choćby na zewnątrz pojazdu.
W czym taka szczątkowa forma jest lepsza od kompletu dech z trasą?

[ Dodano: |6 Kwi 2012|, 2012 18:50 ]
MichalJ pisze:Ale co - były specjalne rozkłady na dziś, nie zostały wgrane, a bez rozkładu minutowego danego kursu Świng jest ślepy i głuchy i nie umie nic wyświetlić? Jeśli to ostatnie jest prawdą, to macki opadają...
Chyba doskonale zdajesz sobie sprawę, że nikt znający odpowiedź na to pytanie (a ja nie znam) jej tu nie napisze...

fraktal

Post autor: fraktal » 06 kwie 2012, 18:54

Glonojad pisze:W czym taka szczątkowa forma jest lepsza od kompletu dech z trasą?
Choćby w tym, że łatwiej dostrzeżesz numer tramwaju z zewnątrz, gdy na niego czekasz. A to już dużo, zwłaszcza gdy podjeżdżają dwa na raz tak jak w centrum.

[ Dodano: |6 Kwi 2012|, 2012 18:55 ]
Glonojad pisze:To Ty proponowałeś podmiany, powiedz, na co.
Ja nie proponowałem. Polemizowałem tylko z tezą, że autobusy nie są nigdy podmieniane.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 06 kwie 2012, 19:00

Glonojad pisze: Chyba doskonale zdajesz sobie sprawę, że nikt znający odpowiedź na to pytanie (a ja nie znam) jej tu nie napisze...
Bo? Mnóstwo różnych szczegółów dotyczących obsługi pojazdów przez kierowców/motorkowych na forum się pojawia (nawet bardzo szczegółowych szczegółów, typu który guzik nacisnąć). Czemu akurat ten nie?

ODPOWIEDZ