SKM w Warszawie
Moderator: JacekM
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie o to chodzi. Skoro trasa podstawowa jest do Legionowa Piaski, to kursy tam NIE jeżdżące powinny być z literką!
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
W ogóle co to za pomysł z tym S3S i S3C?
Jak już robić kombinacje alpejskie, to oznaczyć to jakoś w typie S3 i S3x... Pomijając oczywiście żałosną częstotliwość i brak taktu... Mam nadzieję, że nikt nie powie, że to coś jest podstawowym środkiem transportu. 
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
BrawoCzotyk pisze:S3S to pewnie Śródmieście, a S3C Centralny, ale rzeczywiście głupie.
[ Dodano: |30 Maj 2012|, 2012 14:42 ]
Rozumiem że pociąg kursujący (razem z KML i innymi S..) co 10 - 15 minut nie jest podstawowym środkiem transportuWolfchen pisze:W ogóle co to za pomysł z tym S3S i S3C?Jak już robić kombinacje alpejskie, to oznaczyć to jakoś w typie S3 i S3x... Pomijając oczywiście żałosną częstotliwość i brak taktu... Mam nadzieję, że nikt nie powie, że to coś jest podstawowym środkiem transportu.
Ta nowa linia nie jest żadnym ułątwieniem dla mieszkańców Legionowa. Wrżecz przeciwnie utrudniła ona poruszanie się komunikacją. O ile jadąc z Legionowa do centrum można wsiąść w dowolny pociąg to już z Warszawy do Legionowa już tak łatwo nie ma. Pociągi jadą z 3 różnych dworców wiec jeśli pasażer nie zna dobrze rozkładu to może czekać go latanie po podziemiach. Linii S3 sukcesu nie wróżę. Mam tylko nadzieję że S3 zniknie z listy połączeń jak najszybciej
Nie liczyłbym na to, być może zostanie przedłużonaPremo pisze:Linii S3 sukcesu nie wróżę. Mam tylko nadzieję że S3 zniknie z listy połączeń jak najszybciej
http://www.gazetaecho.pl/pociagiem-do-w ... inut_61338![]()
Pociągiem do Warszawy co dziesięć minut
Nowa linia Szybkiej Kolei Miejskiej, która zostanie uruchomiona 1 czerwca, będzie kursować między Legionowem Piaski a lotniskiem na Okęciu.
S-3, bo taką nazwę przyjęto, pojedzie na trasie Legionowo Piaski - Legionowo - Warszawa Choszczówka - Płudy - Żerań - Toruńska - Praga - Dworzec Wschodni - Stadion - Powiśle - Śródmieście - Ochota - Dworzec Zachodni - Aleje Jerozolimskie - Rakowiec - Żwirki i Wigury - Służewiec i Lotnisko Chopina. Część pociągów zatrzymywać się będzie na Dworcu Centralnym, omijając odcinek od Stadionu do Ochoty.
Jak często?
Szczegółowego rozkładu jazdy ciągle jeszcze nie ma. Wiadomo jednak, że kursy SKM i Kolei Mazowieckich z Legionowa do stolicy będą odbywać się co 10-12 minut w godzinach szczytu, a poza nim mniej więcej co kwadrans. Po uruchomieniu S-3, trzeba będzie się liczyć z redukcją liczby pociągów S-9. Pociągi będą kursowały raz na godzinę (jedynie w godzinach szczytu porannego i popołudniowego linia zostanie wzmocniona dodatkowymi kursami). Dodatkowo, ze względów technicznych (ograniczona liczba krawędzi peronowych), od 1 czerwca pociągi S9 będą kursować wyłącznie na trasie Warszawa Gdańska - Legionowo Piaski/Wieliszew. Nie będzie kursów na trasie Warszawa Gdańska - Legionowo.
A do Modlina?
Jeżeli ktoś miał nadzieję, że pociągi SKM dojadą też do lotniska w Modlinie, niestety będzie musiał się rozczarować.
Pociągi lotniskowe w relacji Warszawa Lotnisko Chopina - Modlin rozpoczną kursowanie 29 czerwca.
- Szybka Kolej Miejska nie będzie obsługiwała lotniska w Modlinie. Żeby tak się stało, niezbędne by było dofinansowanie ze strony samorządów, przez które przebiega linia kolejowa. W tej chwili nie jest to możliwe - rozwiewa wątpliwości Magdalena Potocka z zespołu prasowego ZTM.
Pozostają jeszcze Koleje Mazowieckie. - Pociągi lotniskowe w relacji Warszawa Lotnisko Chopina - Modlin rozpoczną kursowanie 29 czerwca. Na tej trasie planowane jest zatrzymywanie pociągów na następujących stacjach: Nowy Dwór Mazowiecki - Chotomów - Legionowo Przystanek - Legionowo - Warszawa Płudy (w miarę możliwości) - Warszawa Toruńska - Warszawa Wschodnia - Warszawa Centralna. Dalej będą się zatrzymywać na wszystkich stacjach aż do przystanku Warszawa Lotnisko Chopina - twierdzi Katarzyna Łukasik z zespołu prasowego KM. - Obecnie trwają jeszcze ostateczne prace nad rozkładem jazdy pociągów, ze względu na prowadzoną przez PKP Polskie Linie Kolejowe modernizację torowisk. Będzie on udostępniony na tydzień przed wejściem w życie.
Masz dobry wzrok?
Po wprowadzeniu zmian trzeba będzie pilnie studiować rozkład, bo oprócz godzin odjazdów będzie zawierał informacje o tym, który pociąg jedzie jaką trasą. Jeżeli przy godzinie pojawi się litera Z - pociąg dojedzie do Dworca Zachodniego omijając centrum. Jeżeli będziemy jednak dotrzeć na Centralny - wypatrujmy literki C. Litera S z kolei oznaczać ma kursy do stadionu i na Śródmieście.
Legionowo Przystanek też. No proszę, w końcu coś.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
-
kebe
Dodatkowo, ze względów technicznych (ograniczona liczba krawędzi peronowych), od 1 czerwca pociągi S9 będą kursować wyłącznie na trasie Warszawa Gdańska - Legionowo Piaski/Wieliszew. Nie będzie kursów na trasie Warszawa Gdańska - Legionowo.
Pozostają jeszcze Koleje Mazowieckie. - Pociągi lotniskowe w relacji Warszawa Lotnisko Chopina - Modlin rozpoczną kursowanie 29 czerwca. Na tej trasie planowane jest zatrzymywanie pociągów na następujących stacjach: Nowy Dwór Mazowiecki - Chotomów - Legionowo Przystanek - Legionowo - Warszawa Płudy (w miarę możliwości) - Warszawa Toruńska - Warszawa Wschodnia - Warszawa Centralna. Dalej będą się zatrzymywać na wszystkich stacjach aż do przystanku Warszawa Lotnisko Chopina - twierdzi Katarzyna Łukasik z zespołu prasowego KM. - Obecnie trwają jeszcze ostateczne prace nad rozkładem jazdy pociągów, ze względu na prowadzoną przez PKP Polskie Linie Kolejowe modernizację torowisk. Będzie on udostępniony na tydzień przed wejściem w życie.
Nie podniecałbym się. Pewnie dojdzie z 1 połączenie na godzinę a reszta pozostanie jak teraz. Przecież i tak wszystko przejeżdza przez Modlin.Legionowo Przystanek też. No proszę, w końcu coś.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No, jak to "10-15" oznacza dwudziestominutowe dziury i trzy możliwe trasy docelowe w Warszawie, to nie, nie jest.Lukasz436 pisze: Rozumiem że pociąg kursujący (razem z KML i innymi S..) co 10 - 15 minut nie jest podstawowym środkiem transportu![]()
(tak, wiem, że średnica dalekobieżna biegnie obok podmiejskiej, ale lokalizacja przystanków jest cokolwiek inna jednak).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
W żwirkach ostatnio w kierunku Centrala kwitłem ponad 60 minut. A myślałem że nie będzie tak źle. Dlatego pociąg dla biurowców będzie zbawieniem. Bynajmniej wczoraj przeżyłem szok ile osób wsiada do kibla KM na Żwirkach w kierunku Centrum,Glonojad pisze:No, jak to "10-15" oznacza dwudziestominutowe dziury i trzy możliwe trasy docelowe w Warszawie, to nie, nie jest.Lukasz436 pisze: Rozumiem że pociąg kursujący (razem z KML i innymi S..) co 10 - 15 minut nie jest podstawowym środkiem transportu![]()
(tak, wiem, że średnica dalekobieżna biegnie obok podmiejskiej, ale lokalizacja przystanków jest cokolwiek inna jednak).