Kursy wariantowe M1
Moderator: JacekM
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jest jeszcze kwestia ekonomiczna - na Marymoncie pociągów metra się nie strefuje (nie ma zresztą takiej możliwości*), więc i tak miasto połaci za wozokilometry do Młocin. Natomiast to, czy autobus te wozokilometry wyrabia jeżdżac do Młocin, czy do Marymontu, to już kwestia do ustalenia jest. Innymi słowy, przy takiej samej przepustowości systemów, tańszy jest ten z dojazdem na Młociny.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Nie zaakceptowało. Skracanie pociągów w Warszawie to jakaś abstrakcja. Glonojad słusznie podnosi, że na Młociny jest autobusami bliżejWolfchen pisze:Pytanie, czy św. Metro by w ogóle taki pomysł zaakceptowało (zakładając, że tory są w odpowiednim miejscu, tj. Pl. Wilsona - Wilanowska). Moim zdaniem byłby burdel.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ale akurat tam zrobiono tory odstawcze, niestety. Oczywiście, można było zrobić pętlę autobusową na placu Wilsona, ale miasto ugięło się przed żoliborskimi marudami. No to plac zdycha, na pewno są szczęśliwi z dużego wyboru bankówMichalJ pisze: Ale pl. Wilsona to właśnie jest nieodpowiednie miejsce.
Tak czy siak uważam, że - po przyjeździe Inspiro i zwiększeniu częstotliwości metra do poniżej 2 minut* - tak częste metro będzie na Bielanach niepotrzebne i co drugi kurs mógłby kończyć na placu Wilsona. 3-4 minutowe następstwo to wciąż jest bardzo wysoka atrakcyjność, niekoniecznie powszechna na wybiegowych końcówkach.
* - mam to przeliczyć na Hz, żeby było zrozumiale?
[ Dodano: |1 Wrz 2012|, 2012 14:30 ]
Dlaczego? To jest tylko kwestia tego, czy podaż i częstotliwość po skróceniu wciąż będzie atrakcyjna. Moim zdaniem, po planowanym zwiększeniu częstotliwości (ile pociągów w ruchu dojdzie po dostawach Inspiro na M1? 10? 12?) jest na to szansa. Tory odstawcze są, o ile mnie pamięć nie myli, między torami głównymi, więc zawracanie jest jak najbardziej bezkolizyjne.KwZ pisze:Nie zaakceptowało. Skracanie pociągów w Warszawie to jakaś abstrakcja.Wolfchen pisze:Pytanie, czy św. Metro by w ogóle taki pomysł zaakceptowało (zakładając, że tory są w odpowiednim miejscu, tj. Pl. Wilsona - Wilanowska). Moim zdaniem byłby burdel.
Ale to wypadałoby jednak policzyć, bo pociągokilometry metra tanie nie są - w końcu wozów dużo.Glonojad słusznie podnosi, że na Młociny jest autobusami bliżejmniej wzkm byłoby wyrobionych. M.in. po to przecież budujemy to metro...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Uwierzę, jak zobaczę.Glonojad pisze:zwiększeniu częstotliwości metra do poniżej 2 minut
Tory odstawce są owszem, między szlakowymi. Czemu tego się nie da? Nie wiem, ale jednak jak był pomysł dorzucania jednego pociągu z pl. Wilsona w szczycie dla ludzi z DwG, to metro się z tego wycofało ze względu na kwestie techniczne właśnie. Rozumiem, że w innych miastach dasię, dlatego pisałem, że w Warszawie.Glonojad pisze:Dlaczego? To jest tylko kwestia tego, czy podaż i częstotliwość po skróceniu wciąż będzie atrakcyjna. Moim zdaniem, po planowanym zwiększeniu częstotliwości (ile pociągów w ruchu dojdzie po dostawach Inspiro na M1? 10? 12?) jest na to szansa. Tory odstawcze są, o ile mnie pamięć nie myli, między torami głównymi, więc zawracanie jest jak najbardziej bezkolizyjne.
MeWa, do tablicy
Ale znowu: autobusów nie puścisz do pl. Wilsona, boGlonojad pisze:Ale to wypadałoby jednak policzyć, bo pociągokilometry metra tanie nie są - w końcu wozów dużo.
a nie możesz autobusów puszczać do Marymontu, a pociągów do Wilsona (czy jednak o tym myślisz?).miasto ugięło się przed żoliborskimi marudami.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Niezależnie od tego, gdzie wsiada Tarchomin uważam, że dalsze zwiększanie częstotliwości na północ od placu Wilsona nie ma sensu - choć oczywiście logicznie byłoby skracać tam, gdzie za przeproszeniem jakiś potok "od metra" istotny jest. Plac Wilsona jest miejscem, gdzie przesiada się Ruda - niestety tylko Ruda, póki mostu Krasińskiego nie ma - ale jednak. Wydaje mi się zatem, że - skoro mają dojść dodatkowe pociągi na M1, a publicznie się o tym przy okazji kontraktu na Inspiro mówiło (zresztą 35 pociągów na ogryzek centralny M2 to by było dopiero absurdalne), to system sterowania musi być zmodernizowany tak, by umożliwić wprowadzenie wyższej częstotliwości kursowania. A to daje szansę, by wprowadzić "strefowanie" bez zauważalnego pogorszenia obsługi Bielan i S-ki.
System sterowania już ma (teoretyczną) częstotliwość 90 s, żadnej modernizacji, o ile wiem, nie przewiduje się.Glonojad pisze:to system sterowania musi być zmodernizowany tak, by umożliwić wprowadzenie wyższej częstotliwości kursowania.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No to tym bardziej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Skoro kupili na M1 piętnaście nowych pociągów, to raczej coś w tej sprawie drgnęło...