W byłej NRD owszem było takie rozwiązanie (Tatry mają identyczne pod wieloma względami silniki o mocy 41,5kW). Jednak miały one zmienione przełożenie przekładni i prędkość maksymalną 55km/ha/p TALENT pisze:Na np. snuja dowozowego taki zestaw hipolit + doczepa może być od biedy
[Hydepark] Tramwaje Warszawskie
- MeWa
- Cukiereczek
Ale w czym Ci się ta myśli nie podoba? Stopiątki, bulwy i hipolity pojeżdżą jeszcze sporo lat - nie ma sensu ekonomicznego, żeby je wycofywać. A tak przynajmniej więcej niskiej podłogi będzie.KwZ pisze:Nie podoba mi się ten pomysł
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
To teraz policz, jaki wskaźnik ma nowoczesny wagon motorowy - 120N czy nawet skład hipolitów - snuja i od biedy to niestety dobre określenie.a/p TALENT pisze:Upraszczając; hipolit 18 t. + doczepa 10 t. = 28 t. moc silników 166 kWh - wskaźnik mocy na 1 t. = 5,92 kWh
Moderus HF 04 18 t. + doczepa 10 t. = 28 t. moc silników 200 kWh - wskaźnik mocy na 1t. = 7,14 kWh
E1 - z Wiednia 24 t. + doczepa 10 t. = 34 t. moc silników 300 kWh - wskaźnik mocy na 1 t = 8,82 kWh
stara N 14 t. + doczepa 10 t. = 24 t. moc silników 120 kWh - wskaźnik mocy na 1 t. = 5 kWh
Na np. snuja dowozowego taki zestaw hipolit + doczepa może być od biedy, oczywiście wersja z Moderusem jest efektywniejsza.
Dlatego upieram się - nie doczepa. Za doczepy może robić hipolit, zgoda. Prowadzące, krótkie wagony niskopodłogowe (i nie jakieś tam wanny jak tatry, tylko co najmniej 60% LF jak Leoliner, a najlepiej, konsekwentnie, 100% - czyli dwuczłonowe Avenio, trzyczłonowy swing i podobne), jakby zamówić więcej, to i solówki na całkach mogłyby zastąpić. Tak koło 19+/-1 m długości.
Aha, pierwszy to wymyśliłem, jakby co!
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
To polecam poczytać sobie w sieci o tym, jak na wiedeńskiej linii szybkiego tramwaju U6 (zwanego dla podbicia statystyk metrem) obsługiwano składy E6+E6+T+E6+E6.
Przy czym 123N jest jednak sterowany mikroprocesorowo - w przeciwieństwie do E6.
Przy czym 123N jest jednak sterowany mikroprocesorowo - w przeciwieństwie do E6.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- a/p TALENT
Zoolog tramwajowy był w W-wie w połowie lat 60-tych, na szynach było to co ma w pieczy teraz KMKM, a nawet dużo więcej / łącznie z tramwajem przegubowym zeszytym z E-nek
/- nieskromnie chwaląc się ówcześnie tym tramwajem bardzo lubiłem jeździć.
Wniosek: nie "ubogacać" nadmiernie typów i typków taboru w W-wie, zwłaszcza jeśli ma to być bieda zestaw odbiegający wskaźnikiem mocy od np. 120N.
Szanowny Glonojadzie - może masz na myśli takie "Talgo" tramwajowe
?
Wniosek: nie "ubogacać" nadmiernie typów i typków taboru w W-wie, zwłaszcza jeśli ma to być bieda zestaw odbiegający wskaźnikiem mocy od np. 120N.
Szanowny Glonojadzie - może masz na myśli takie "Talgo" tramwajowe
Idiokracja nas otacza
No wg tego co znalazłem to niespecjalnie to wychodziło
technical problems resulting from interoperation with T stock have led to so much wear and tear that these units need to be replaced within the next few years. [...]. It should also put an end to the frequent cancellations of trains due to technical incompatibilities between E6/c6 and T stock.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Działać - działało. Też nie wiem, jak stycznikowca z asynchronem spięli, ale spięli; ze 123N tego typu problemów być nie powinno, bo sterowanie elektroniczne. Zawsze można zamówić wóz z chopperami, ale to byłby anachronizm...
- a/p TALENT
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nawet bym powiedział - stoszesnastkę ze stodwójką. E6 miał rozrząd stycznikowy a to chyba mniej zaawansowane, niż rozrusznik.a/p TALENT pisze:Peiksie, cytujesz o cudactwie parę lat temu jeżdżącym na trasie wiedeńskiego metra U-6, tam występował w uproszczeniu problem typu - skojarz w parę hipolita ze 105N.
- a/p TALENT
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ja mówię o spięciu hipolitów (sterowanie elektroniczne) z innymi wozami (sterowanymi elektronicznie). Technicznie jest to wykonalne, zweryfikowałem to.
[ Dodano: |17 Wrz 2012|, 2012 20:07 ]
Szczerze mówiąc nie bardzo łapię, co w tym jest z Talgo - to już ULF bardziej do Talgo podobny
[ Dodano: |17 Wrz 2012|, 2012 20:07 ]
Szczerze mówiąc nie bardzo łapię, co w tym jest z Talgo - to już ULF bardziej do Talgo podobny
- a/p TALENT
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
O tym też myślałem, ale nie chciały mi się dwa takie składy zmieścić na przystanku standardowym.