Co w dzielnicy Ursynów piszczy

Moderator: Wiliam

bepe

Post autor: bepe » 18 wrz 2012, 21:56

osa pisze:Skoro jednak 510 do Dworca Centralnego jeszcze jeździ, to nie ma tam jak najprostszą trasę. Poza tym dokładanie kolejnej linii skręcającej na rondzie de Gaulle'a (trzeciej już) to już naprawdę zbytek i blokowanie ruchu.
NOWODWORY-...-al. JP2-Słomińskiego-Andersa-Muranowska (powrót Muranowska-Stawki-al. JP2) - Bonifraterska-Miodowa-KP-NŚ-pl. Trzech Krzyży. Załatwiamy i Arkadę, i Trakt Królewski. Na Słomińskiego poważnych korków podobno nie ma (przynajmniej tak wnioskuję po tym, ze na moście Gdańskim jest spokojnie), a w czasie, w którym 510 dojeżdża al. JP2 do DC i który traci na lewoskręty w Al. Jerozolimskie i w Emilii Plater, dojedzie pewnie nawet do tego pl. Trzech Krzyży (503 z dw. Gdańskiego na pl. Trzech Krzyży ma rozkładowo 16 minut, 510 z Babki do DC 14, ale pewnie jedzie dłużej).

ness

Post autor: ness » 18 wrz 2012, 23:04

KwZ pisze:
ness pisze:Chocby w edwarda po odpaleniu ogryzka.
No coś ty, co ma E-2 do ogryzka?
Niespecjalnie duzo, ale stawiam ze poleci (albo na raz albo na raty), proby juz byly i mamy wesolo dolna na edwardzie. Chwilowo dali sobie siana, ale co sie odwlecze...
Podroz w rejony NS/KP z bemowa/jelonek albo do daszynskiego i w M2 albo czarny (tram z bemowo-lotnisko). Na bankowy/femine bedzie latac jakies 512 czy inny stwor.
W zamian podbija jakas szybka czerwona z bemowa na daszynskiego.
Taka bedzie polityka, nie po to sie buduje metro zeby zostawiac busy, a ekspresy sa od dawna na cenzurowanym w ZTM.

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 19 wrz 2012, 9:21

osa pisze:166, która zawsze była dla mnie tworem sztucznym i powstałym według widzimisię pewnego wpływowego radnego Ursynowa, któremu nie chciało się przesiadać w drodze na Dworzec Wschodni.
Nawet jeśli tak było, Ursynów ma wyjścia S->N, dla których przesiadki na Pragę są dosyć uciążliwe (najkrótsze to Pl. Na Rozdrożu, ale ze schodami, przy ZUS - hektar biegania, przy Torwarze - poziomy, w Alejach - hektary drałowania). 148 nie załatwia kompletu relacji, bo jest wybitnie południowe. 166 łączy z centrum Pragi Płn., z możliwością tam przesiadki wszędzie.
IMHO takie 166 jest dużo bardziej potrzebne, od bronionego przez Ciebie 510. I znów powtórzę - chodzi mi o 166 po trasie sprzed zamknięć związanych z budową M.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 19 wrz 2012, 10:10

166 na trasie sprzed zamknięć - czyli do Lubelskiej - nie jedzie na Pragę Północ.
Na Wileński (centrum Pragi Północ) masz M+W-Z.
Na Wschodni polecam M+7. Naprawdę, nie uważam przesiadki w centrum za szczególnie złą. Na pewno nie na tyle, żeby utrzymywać linię przez całe miasto. Można jeszcze spróbować 504+S2/3.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

bepe

Post autor: bepe » 19 wrz 2012, 10:34

Z Ursynowa na Wschodni nie da się dostać szybciej niż zestawem metro + SKM/KM ze Śródmieścia. 166 dowozi gdziekolwiek tylko wschodnią część Ursynowa.

Tjall

Post autor: Tjall » 19 wrz 2012, 10:41

osa pisze:Co do czerwonego/czarnego 503 od strony Ursynowa nie czuję się przekonany, ale ja tą trasą nie jeżdżę, a jak jeżdżę, to metrem lub czarnym 185, więc w sumie wszystko mi jedno, jak to ma być ostatecznie rozwiązane. Nie mniej życzę powodzenia wobec więcej niż pewnych protestów. Pozostaje też pytanie, co z odcinkiem tarchomińskim osieroconym przez uczernione 503, bo nie wyobrażam sobie, żeby coś takiego kursowało dalej niż w okolice pl. Piłsudskiego, Teatralnego i Zamkowego? Tylko czy tam jest miejsce na pętlę silnej linii absolutnie zbędnej na Bonifraterskiej i Konwiktorskiej.
Protesty zawsze będą, gdyż nie da się uszcześliwić wszystkich, co gorsza protestujący zawsze krzyczą głośniej, bo po co ma krzyczeć ktoś zadowolony. Niemniej jednak istnieją merytoryczne argumenty przemawiające za wprowadzeniem zmian, chociażby liczba omijanych przystanków przez 503 na jego obecnej trasie od Natolina do pl. Zamkowego w żaden sposób nie wskazuję, ze linia 503 ma charakter linii przyspieszonej.

Co do pólnocnego jej odcinka dalej uważam, że do czasu uruchomienia linii tramwajowej do Winnicy 503 winno być pożenione z 510 na wskazanej przeze mnie wyżej trasie. Spełnia wszystkie wskazane przez Ciebie zadania, a zatem łączy Tarchomin z Metrem, Arkadią, TK oraz Dw. Centralnym. W przypadku, gdy centralny odcinek drugiej linii metra zostanie otwarty wcześniej niż linia tramwajowa na Winnicę, to wtenczas 503/510 w takiej formie zastępuje na odcinku Dw. Centralny - Uniwerek 175 skierowane do Ronda Daszynskiego. Po otwarciu linii tramwajowej na Winnicę 503/510 mogłoby wrócić spokojnie na Most Gdanski i docelowo zostać skierowane do Wilanowa lub Miasteczka Wilanów co by pozwoliło na zakończenie żywota przez Edwarda. Ale to juz meloda przyszłości.

Wracając do Ursynowa to przy przepięciu 195 na obecną trasę 503 oraz 185 na obecną odcinek ursynowski 195 oraz wzmocnieniu ich częstotliwości, to poza krańcem Ursynów Zach. żaden inny ZP nie traci mocnej linii. 185 oraz 195 mają dwie możliwości przesiadkowe peron w peron czyli ZP Nowoursynowska oraz ZP Dolina Służewiecka. Relację MImielin - Real zamiast 185 osługuje, wciąż tam obecne, silne 179. I wszystkie te zmiany nie kosztują żadnych dodatkowych wozów.

Co do 166 to z tego co słyszałem jest nie do ruszenia. Poza tym jak miałem okazję czasem podróżować tą linią, to na od Kabat do Pl. Rozdrożu linia ma przyzwoite zapełnienie i dobrze spełnia swoje zadania. O dalszej części nie będę się wypowiadać.
Pozdro,
TJ.

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 19 wrz 2012, 11:36

bepe pisze:Z Ursynowa na Wschodni nie da się dostać szybciej niż zestawem metro + SKM/KM ze Śródmieścia. 166 dowozi gdziekolwiek tylko wschodnią część Ursynowa.
A przesiadka z Metra do SKM jest z gatunku wysokokomfortowych. No litości - te schody co rusz (pomijam nawet fakt, ze czasowo uwiązany jestem do wózka inwalidzkiego). Zaorać też i 503, w dowolne miejsce zawsze będzie metro plus cośtam.
A "tylko wschodnia cześć" starczy, by solówkę wypełnić, czego przez wiele lat doświadczałem.

Ps. Naturalnie Praga Płn. mi się zagalopowała (chociaż stara trasa wiodła jednak przez Pragę Płn). Chociaż gdyby zostawić PL. Hallera jako kraniec starej trasy...
Pss. 185 pociągnąłbym do Natolina Płn. I nawet może lekko wzmocnił. Wówczas Plaskowickiej tez dotrze do reala tak samo, jak to dzisiaj robi.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Awatar użytkownika
Marvin

Post autor: Marvin » 19 wrz 2012, 12:37

drapka pisze:
chester pisze:195 i 503 mają identyczną trasę już od wyjścia z Ursynowa do samego Śródmieścia, więc istnieje przypuszczenie, że pożenienie tych linii w jedną da ofertę częstotliwości nie do pogardzenia
Tylko czy na stałe, czy w "promocji" do pierwszych wakacji albo tylko w szczycie?
Pytanie retoryczne, biorąc pod uwagę, że początek przyszłorocznych wakacji zbiega się z końcem kontraktów na 100 brygad ajencyjnych...
chester pisze:Naturalnie Praga Płn. mi się zagalopowała (chociaż stara trasa wiodła jednak przez Pragę Płn). Chociaż gdyby zostawić PL. Hallera jako kraniec starej trasy...
Po otwarciu metra i ulic zajętych teraz przez jego budowę, na Pl. Hallera nie wróci ani 174, ani 101, więc spodziewałbym się, że 166 tam zostanie.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 19 wrz 2012, 12:45

Ale z Powiśla na Wileniak pewnie będzie 162, po co coś jeszcze?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 19 wrz 2012, 13:12

ness pisze:Przepnie sie czerwone tarchominskie 503 na TK w cos innego.
Chocby w edwarda po odpaleniu ogryzka.
O, no, nazwie się 403 - a z 403 to już wszyscy wiedzą, jak było. Na żadnej trasie mu się nie udało, to i na tej pewnie też mu się nie uda.
ŁK

Awatar użytkownika
PiotrekP

Post autor: PiotrekP » 19 wrz 2012, 19:38

Marvin pisze:na Pl. Hallera nie wróci ani 174, ani 101
174 myślę, że nie, ale 101 to jest jak by nie patrzeć obecne 166, więc czemu nie.

Awatar użytkownika
eustachu

Post autor: eustachu » 24 wrz 2012, 20:13

715 powinno mieć starą trasę!!! Miałem bezpośrednie połączenie z Dawidami. Teraz kurcze 504/192 + druga strona ulicy + 715...
Poszukiwane: - #A015 #A077 #1021 #1061 #1069 #4900 #8108 #8159

geograf_OSU

Post autor: geograf_OSU » 24 wrz 2012, 20:41

Komunikacja to nie taksowka. Nie narzekaj, masz jedna przesiadke.

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 24 wrz 2012, 20:43

eustachu pisze:715 powinno mieć starą trasę!!! Miałem bezpośrednie połączenie z Dawidami. Teraz kurcze 504/192 + druga strona ulicy + 715...
Jezu Chryste dramat, jak nic krowy przestaną się rozmnażać!!!

Awatar użytkownika
Mong
(ZEA_R-0)

Post autor: Mong » 01 paź 2012, 18:22

Troll... :-"

ODPOWIEDZ