[Kraków] Krakowski Szybki Tramwaj i inne inwestycje
Moderator: JacekM
Wiem. "Uwielbiałem" taką dziurę w 111 z Gocławia 8:04-8:26 z dwoma 303 pośrodku. Nijak do szkoły na pl. bankowy na drugą lekcję nie byłem w stanie dojechać. Ale to było jakieś 15 lat temu. I patrząc na ich siatkę tramwajową można dojść do wniosku, że właśnie mniej więcej tyle są za nami w tyle.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Przed wakacjami utknąłem gdzieś około 8:30 przez taką dziurę na prawie 20 minut. Wydaje mi się, że oni nie rozumieją pojęcia taktu i płynnego przejścia między częstotliwościami...pawcio pisze:A czy MPK przestało już w godzinach szczytu popołudniowego wrzucać podwójny takt, by zapewnić swoim motorniczym przerwy posiłkowe?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- fik
- Naczelne Chamidło
194 - całkiem silne jak na krakowski autobus, w porywach do 11 minut - dubluje nową linię na Ruczaj od pętli do ronda Grunwaldzkiego, przy czym czas przelotu (mimo minimalnie dłuższej trasy przez Rostworowskiego) ma przez większość dnia identyczny. Doprawdy, mało śmieszny żart.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Dobrze powiedzane - "jakby". Bo np. w zakupie nowego taboru do przodu raczej nie są, a te inwestycje, które mają - czyli w nowe trasy - nie zachwycają ani jakością usług (brak priorytetu na trasie na Mały Płaszów), ani rozmachem drogówki wciskanej przy okazji (nasza druga jezdnia Światowida przy estakadach z budżetu na tramwaje naprawdę może się schować), ani - obcinaniem usług na istniejącej sieci żeby jeździć po nowych trasach (bowiem ani Ruczaj, ani Mały Płaszów, nie wiążą się ze zwiększeniem liczby zleconych kilometrów).MichalJ pisze:Za to w inwestycjach są jakby z przodu...
Trzeba jednak patrzeć troszkę dalej, niż tylko "buduj! buduj! buduj!".
Pogadać to możemy o Poznaniu, ale Kraków już nie zachwyca niestety.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Uzasadnione by było, gdyby nowa linia jakoś istotnie odciążała tramwaje, a to nastąpi po dojściu na Bródno i Bemowo - na Górczewskiej, Świętokrzyskiej czy Targówku zastępowane są raczej autobusy. No, może symbolicznie ze dwa sloty z W-Z i Alei mogłyby polecieć - reszta to czysta polityka. No i trzeba pamiętać, że zgodnie ze strategią transportową wypadałoby wreszcie zacząć przechodzić na jakieś ludzkie standardy napełnienia.
Tym niemniej, jak można sobie popatrzyć w dokumentach, owszem, praca przewozowa ma się zwiększać w tramwajach:
http://bip.warszawa.pl/NR/rdonlyres/0E3 ... ienia1.xls
Tym niemniej, jak można sobie popatrzyć w dokumentach, owszem, praca przewozowa ma się zwiększać w tramwajach:
http://bip.warszawa.pl/NR/rdonlyres/0E3 ... ienia1.xls
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jak było w tym roku, to nie wiem. A co tabelka przewidywała, można zgadywać - ale kiedyś oficjalnie mówiono, że ze 186 wozów 31 ma iść na Tarchomin, zresztą mniej więcej tyle wzrośnie liczba pociągów na stanie po skasowaniu wszystkich 13N i 105N-10xx.
Ała. To faktycznie takie budowy mało wnoszą.Glonojad pisze:obcinaniem usług na istniejącej sieci żeby jeździć po nowych trasach (bowiem ani Ruczaj, ani Mały Płaszów, nie wiążą się ze zwiększeniem liczby zleconych kilometrów).
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
W zasadzie to może jest w budżecie - kiedyś była zasada, że był on w ciągu roku aktualizowany, żeby na koniec opozycja nie zarzucała niewykonania (czy jakoś w ten deseń...)MichalJ pisze:A w tym roku jaka faktyczna jest, jeśli są dane na ten temat?
- Bastian
- Sułtan Maroka
Przepraszam za jakość zdjęć (telefon,a aura dziś w Krakowie jeszcze bardziej mglista, niż w Warszawie), ale nadrabiam ich świeżością - robione dziś po południu
Wstęgi dziś (podobno
) przecięte, od jutra zaczyna się ruch ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Co mnie najbardziej zaskoczyło: od jutra będą tam krańcowały cztery linie tramwajowe, tymczasem pętla tramwajowa składa się jedynie z dwóch torów wjazdowych, jednego wyjazdowego oraz ślepego żeberka, na które można wjechać tyłem za przystankiem odjazdowym. Oczywiście żadnej możliwości okrążenia pętli. Nie za mało?
Oto mały reportaż - enjoy
Co mnie najbardziej zaskoczyło: od jutra będą tam krańcowały cztery linie tramwajowe, tymczasem pętla tramwajowa składa się jedynie z dwóch torów wjazdowych, jednego wyjazdowego oraz ślepego żeberka, na które można wjechać tyłem za przystankiem odjazdowym. Oczywiście żadnej możliwości okrążenia pętli. Nie za mało?
Oto mały reportaż - enjoy
- Załączniki
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
To chyba typowe dla Krakowa (patrz: 3 linie na Salwatorze przy 2 torach, 4 linie na Krowodrzy przy 3 torach), ale przecież mogli chociaż raz pomyśleć (szczególnie biorąc pod uwagę, że będzie tam jeździło w szczycie częste 52), ewentualnie przeprowadzić naprawdę porządną marszrutyzację (i trzasnąć tam dwie porządne linie co 5'), ale nie wiem, czy to by im wyszło. Smuteczek. No i żeberka chyba na każdej pętli - to u nas raczej niespotykane.Bastian pisze:od jutra będą tam krańcowały cztery linie tramwajowe, tymczasem pętla tramwajowa składa się jedynie z dwóch torów wjazdowych
Dzięki za zdjęcia
2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13 14
15 17
10 11 12
13 14
15 17