Wspólny bilet ZTM/KM/WKD/PR
Moderator: JacekM
A to ciekawostka, SKM prawie bez zmian, a KM rośnie o 20%.florekf pisze:Ale Wspolny bilet nie obejmuje SKM. Przyszloroczna stawka SKM praktycznie bez zmian.
Jedno i drugie to przewozy kolejowe, jedna i druga spółka modernizuje tabor, jedne jak i drugie pociągi jeżdżą po tych samych torach i zużywają prąd z tej samej sieci trakcyjnej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Odpłatność od gmin podmiejskich uwzględnia zarówno koszty działania KM, jak i SKM. A brak zmian w stawce SKM mnie dziwi.florekf pisze:Ale Wspolny bilet nie obejmuje SKM. Przyszloroczna stawka SKM praktycznie bez zmian.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Była by to ciekawostka gdyby nie to że stawka ppciagokilometra KM obliczana jest na podstawie utraconych przychodów z tytułu spadku sprzedaży biletów KM w strefie wspólnego biletu.tomkrt pisze:A to ciekawostka, SKM prawie bez zmian, a KM rośnie o 20%.florekf pisze:Ale Wsptolny bilet nie obejmuje SKM. Przyszloroczna stawka SKM praktycznie bez zmian.
Jedno i drugie to przewozy kolejowe, jedna i druga spółka modernizuje tabor, jedne jak i drugie pociągi jeżdżą po tych samych torach i zużywają prąd z tej samej sieci trakcyjnej.
[ Dodano: |17 Wrz 2012|, 2012 10:19 ]
Tak, ale nie wchodzi w zakres odpłatności za wspólny bilet.Glonojad pisze:Odpłatność od gmin podmiejskich uwzględnia zarówno koszty działania KM, jak i SKM. A brak zmian w stawce SKM mnie dziwi.florekf pisze:Ale Wspolny bilet nie obejmuje SKM. Przyszloroczna stawka SKM praktycznie bez zmian.

- Bastian
- Sułtan Maroka
Cios w skoroszan - nie będzie wspólnego biletu w WKD do Opaczy:
http://ztm.waw.pl/aktualnosci.php?i=872&c=100&l=1
W zamian "wariant łomiankowski". Tylko po co pasażerom 207 bilet miesięczny do Grodziska?
http://ztm.waw.pl/aktualnosci.php?i=872&c=100&l=1
W zamian "wariant łomiankowski". Tylko po co pasażerom 207 bilet miesięczny do Grodziska?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
W takim układzie, to bez większej straty można 207 skasować... Chyba, że jakoś da się zrobić pętlę przy WKD Salomea i tam przekrańcować po prostu?Bastian pisze:Tylko po co pasażerom 207 bilet miesięczny do Grodziska?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Ale skrócić by wypadało, podobnie jak 177fik pisze:Tak, bo wcale nie jest linią dowozową do PKP Ursus także, ledwo co chyba znacząco podbijaną w szczytach.Wolfchen pisze:W takim układzie, to bez większej straty można 207 skasować...
Trochę mnie to wszystko niepokoi. Miasta organizują własną komunikację, w której półlegalnie honorują WKM, Ząbki wyszły z drugiej strefy, Opacz wychodzi ze wspólnego biletu... Coś, co zapowiadało się świetnie, zaczyna się niestety sypać. Zamiast iść coraz dalej w kwestii integracji taryfowej, z miesiąca na miesiąc coraz bardziej się cofamy...
Kto jest temu winien? Skala problemu pozwala mi przypuszczać, że jednak nie tylko gminy...
noidea
Raczej - pazerność Warszawy.
Zgodnie z budżetem miasta na rok przyszły, wzrost kosztów utrzymania zbiorkomu będzie w całości pokryty wzrostem przychodów z biletów.
Żądanie wyższych dopłat od gmin ościennych nie ma zatem podstaw. Zwłaszcza, że w drugiej strefie (nie dotyczy Opaczy) podwyżka cen biletów jest większa.
Co więcej, budżet jest bardzo ostrożny w szacowaniu wzrostu wpływów z biletów - o zaledwie 7 czy 8% przy podwyżce cen o 15-20%. Wydajemisie, że popyt na zbiorkom jest znacznie sztywniejszy. No, chyba że z góry założono likwidację komunikacji podmiejskiej i związany z tym spadek wpływów.
A przy tym nie znam drugiej aglomeracji, gdzie róznica w cenie biletu miesięcznego na strefę A i na strefy AB byłaby tak drastyczna.
Zgodnie z budżetem miasta na rok przyszły, wzrost kosztów utrzymania zbiorkomu będzie w całości pokryty wzrostem przychodów z biletów.
Żądanie wyższych dopłat od gmin ościennych nie ma zatem podstaw. Zwłaszcza, że w drugiej strefie (nie dotyczy Opaczy) podwyżka cen biletów jest większa.
Co więcej, budżet jest bardzo ostrożny w szacowaniu wzrostu wpływów z biletów - o zaledwie 7 czy 8% przy podwyżce cen o 15-20%. Wydajemisie, że popyt na zbiorkom jest znacznie sztywniejszy. No, chyba że z góry założono likwidację komunikacji podmiejskiej i związany z tym spadek wpływów.
A przy tym nie znam drugiej aglomeracji, gdzie róznica w cenie biletu miesięcznego na strefę A i na strefy AB byłaby tak drastyczna.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Zaraz zaraz, tu w grę wchodzą przede wszystkim kwoty, których życzy sobie WKD. A ona nie ma nic do budżetu miasta. To by trzeba najpierw sprawdzić.MichalJ pisze:Raczej - pazerność Warszawy.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow