Mercedes Conecto

Moderatorzy: JacekM, Dantte

kajo

Post autor: kajo » 04 gru 2012, 18:33

sajbeer pisze:
kajo pisze: To nie takie proste. W kontener nie wejdą, a załatwienie specjalnych platform na takiej trasie kosztowałoby tyle, że się nie opłaci.
A Ikarusy składane na Stalowej przyjechały pociągami:

http://phototrans.pl/14,132315,0.html
Wiem, że tiry muszą mieć specjalne (drogie) niższe platformy z mniejszymi kołami, bo inaczej się w skrajnie nie mieszczą i jest ich niewiele przez to. Może autobusy bez kół się mieszczą w skrajni na wagonach platformach, tak dokładnie tego nie pamiętam, ale jest to raczej nieopłacalne.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

fluger

Post autor: fluger » 04 gru 2012, 21:07

W tym "mercedesie" lampy pozycyjne przednie i tylne na dachu są nie diodowe tylko zwykłe żarówki ta siedzą jak w starych solarisach, odkurzaczach, gniotach i scaniach. Ponadto w jednym autobusie jedno takie światełko nie świeciło się z przodu i z tyłu. Czy żarówki tak szybko się zużywają? Wyjdzie na to ze ten autobus to wieki badziew.

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 04 gru 2012, 21:39

SG pisze:
Flash8222 pisze:W ogóle część wozów jest wybrakowana, nie ma np. schowków
O jakich schowkach mówisz?.
O takich, jak w Solarisach - nad kierowcą? Chyba... nie wiem. ;]

reserved

Post autor: reserved » 06 gru 2012, 15:36

Polowałem, polowałem i trafić nie mogłem, za to dziś sobie czekałem przy Mariensztacie na 128, którym miałem całą trasę przejechać i moim oczom ukazał się on.

Pozytywy:
- bardzo dużo miejsca, bałem się, że to będzie coś ala Man, że w środku mało miejsca, a tu wręcz przeciwnie
- cichy! jestem w szoku tym jak cicho pracuje silnik
- ogrzewanie działa i to jak, aż mi zgrzało przyjemnie nogi :)
- siedzenia nawet wygodne, choć trzeba się do nich przyzwyczaić
- ogólny wygląd w środku super, kabina kierowcy też fajnie wygląda
- informacja pasażerska idealna!

Negatywy:
- z zewnątrz autobus wygląda tragicznie

Więcej negatywów się nie doszukałem. =D>

walther

Post autor: walther » 07 gru 2012, 2:27

Zawsze jest tak, że ktoś się znajdzie, co będzie "szukał dziury w całym", a co do przedziału pasażerskiego - cicho, dużo miejsca, i wygodne siedzenie nie porównywalne z su18. A wygląd zewnętrzny??? Sam kiedyś napisałem na forum żartując - że ma "Smutny wyraz twarzy", ale wygląd zewnętrzny nie przekłada się wprost na warunki eksploatacyjno - przewozowe O-)

Awatar użytkownika
Klawisz

Post autor: Klawisz » 07 gru 2012, 12:47

No to i ja się podzielę wrażeniami, w końcu będąc na Siekierkach, upolowałem Kebaba 2237 na 172 i przejechałem się całe 4 przystanki :D
Generalnie cicho, ciepło i przyjemnie. Siedzenia nawet wygodne, zarówno te zabudowane na nadkolach, jak i fotele. Aczkolwiek widać pewne niedoróbki (bzdury) - jakieś niedokręcone do końca śrubki, czy odrywająca się gąbeczka w ekranie przy suficie.
A ramka na reklamy przytwierdzona za kierowcą psuje nawet fajny wygląd kabiny.
I jeszcze jedno co mnie ciekawi. Czy folia naklejona taśmą papierową na ekran sterownika to takie "widzimisię" kiermana, czy też jakieś zabezpieczenie, coby za szybko nie porysować ekranu? :)
MotorMan :term:

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 07 gru 2012, 13:25

fluger pisze:W tym "mercedesie" lampy pozycyjne przednie i tylne na dachu są nie diodowe tylko zwykłe żarówki ta siedzą jak w starych solarisach, odkurzaczach, gniotach i scaniach.
Wole oświetlenie złożone z chamskich żarówek P21W/ od wora diodówek, które przy świetle słonecznym są niewidoczne, a po spotkaniu z temperaturą <-5 st C. zaczynają jarzyć się na niebiesko zamiast na żółto.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Mateusz950

Post autor: Mateusz950 » 09 gru 2012, 16:41

Dzisiejszą moją przejażdżkę #2238 na 11/189 bym opisał tak:
+Cichy silnik
+Bardzo wygodne siedzenia
+Więcej przestrzeni w rzeźni.
-Dzwonek zamknięcia drzwi drażni człowieka długim sygnałem

SG

Post autor: SG » 09 gru 2012, 17:38

Mateusz950 pisze:I to, że był korek między PKP Włochy, a Bemowem-Ratusz.
To już chyba nie wina mercedesa...

Miki996

Post autor: Miki996 » 10 gru 2012, 9:59

Mateusz950 pisze:-Dzwonek zamknięcia drzwi drażni człowieka długim sygnałem
Według mnie ten dzwonek nie jest taki zły. Słyszałem gorsze.

ito

Post autor: ito » 11 gru 2012, 10:04

fraktal pisze:
Wolfchen pisze:Oczywiście, że z fabryki powinien wyjechać porządnie zmontowany i nie trzeszczący pojazd. Ale jak się kupuje byle co, to i efekty są takie a nie inne
Moglibyście dać szansę producentowi, jakikolwiek by nie był. Z każdym autobusem były problemy, na przykład w manie nie działały na początku przyciski cg. Zobaczymy, jak się będzie sprawdzał w codziennej eksploatacji.
Szanse to mozna dawac polskim producentom, a nie jakiemus podwykonawcy z Turcji. Jak ma sie kraj rozwijac, jak pieniadze wychodza ciagle za granice. Solaris by byl lepszym rozwiazaniem niz EvoBUS, bo mercedes to to nie jest, tylko znaczek ma.

fluger

Post autor: fluger » 11 gru 2012, 19:47

Silniki Mercedesa w naszych autobusach potrzebują płynu adblue pisze o tym pamiętając przedostatni przetarg i dyskusje na jego temat o wyższości silników MAN-A nad Solarisami które to Many nie potrzebują tęgo płynu.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 11 gru 2012, 20:23

Dalej mnie ciekawi jak DPF sprawuje się w ruchu miejskim i czy faktycznie wychodzi taniej niż adblue, ale to nie ten temat.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

fraktal

Post autor: fraktal » 14 gru 2012, 0:44

No tak dziś po raz kolejny już spotkałem się z conecto. i tak: te problemy z drzwiami to nic innego jak problemy ze zbyt czułymi fotokomórkami. W MANach z 2010 roku było na początku podobnie. Co ciekawe: w poszczególnych egzemplarzach są różnice wnętrza: w niektórych pierwsza lampa oświetlenia za kabiną kierowcy, została podzielona na dwie mniejsze, z tym, że jedna zapala się po otwarciu przez kierowcę pierwszych drzwi, w tym, którym jechałem dziś lampa jest jedna a dłuższa i świeci się ciągle. No więc może rzeczywiście są też różnice w liczbie/obecności schowków. Co do pozytywów jeszcze: przyklęk działa ładnie, niestety zapowiedzi już działać przestały i to w drugim z kolei (a szkoda, bo trafił się pasażer niewidomy).

DG_Ins

Post autor: DG_Ins » 14 gru 2012, 13:43

Negatywy:
- z zewnątrz autobus wygląda tragicznie
Żeby tylko tragicznie: on jest jakiś... niedokończony (przód). Aż dziwne, że mercedes to firmuje. To coś powinno się chyba nazywać meCRedens.

ODPOWIEDZ