System Pobierania Opłat za Przejazdy ZTM
Moderator: JacekM
ale ja nie mówię, że nie jest. mam tylko nadzieję, że liczba wyłudzających będzie rosła* (bo to w miarę bezpieczne oszustwo, stosunkowo trudne do wykrycia przez ztm**), a co za tym idzie media dobiorą się do dupy ztmowi, a co za tym idzie ratusz dobierze się do dupy ztmowi, a w efekcie tego może ktoś z tym w końcu zrobi porządek.
Piottr - to nie jest fałszerstwo. technicznie rzecz biorąc tworzysz nowy kontrakt "z niczego" posługując się jawnym (już) opisem formatu danych oraz wykorzystujesz znany błąd w protokole (mfoc) oraz oryginalną (nie fałszywą!) kartę zakupioną w POP.
* w żadnym wypadku nie namawiam do oszustwa, każdy ma swój rozum
** jeśli ktoś jest sprytny to nawet niemożliwe, proszę nie pytać mnie o szczegóły na PW, bo jw.
Piottr - to nie jest fałszerstwo. technicznie rzecz biorąc tworzysz nowy kontrakt "z niczego" posługując się jawnym (już) opisem formatu danych oraz wykorzystujesz znany błąd w protokole (mfoc) oraz oryginalną (nie fałszywą!) kartę zakupioną w POP.
* w żadnym wypadku nie namawiam do oszustwa, każdy ma swój rozum
** jeśli ktoś jest sprytny to nawet niemożliwe, proszę nie pytać mnie o szczegóły na PW, bo jw.
Pamiętam czasy budek telefonicznych i kart magnetycznych, proceder trwał dosyć długo. Raczej co jakiś czas Panowie w niebieskich mundurach złapią małolata który będzie biegał po dzieleni i lądował karty ziomalom i owszem będzie o tym głośno, że złapano hakera i dilera kart, a system i tak nie zostanie załatany.asq pisze:ale ja nie mówię, że nie jest. mam tylko nadzieję, że liczba wyłudzających będzie rosła* (bo to w miarę bezpieczne oszustwo, stosunkowo trudne do wykrycia przez ztm**), a co za tym idzie media dobiorą się do dupy ztmowi, a co za tym idzie ratusz dobierze się do dupy ztmowi, a w efekcie tego może ktoś z tym w końcu zrobi porządek.
- MeWa
- Cukiereczek
"W miarę bezpiecznym oszustwem" jest też jazda bez biletu - stosunkowo trudnoe do wykrycia przez ztm, bo nie ma kontrolera w każdym pojeździe itp.asq pisze:ale ja nie mówię, że nie jest. mam tylko nadzieję, że liczba wyłudzających będzie rosła* (bo to w miarę bezpieczne oszustwo, stosunkowo trudne do wykrycia przez ztm**), a co za tym idzie media dobiorą się do dupy ztmowi, a co za tym idzie ratusz dobierze się do dupy ztmowi, a w efekcie tego może ktoś z tym w końcu zrobi porządek.
Wydaje mi się, że jest spora moralna różnica pomiędzy "będę coś robił nielegalnie i pokażę im, co jest nie tak" (rodzaj prowokacji) a "będę coś robił nielegalna - może kiedyś zauważą, że coś jest nie tak". W drugim przypadku po prostu ubierasz swoją działalność w zniosłe słowa, żeby się przed sobą wybielić.
I tak naprawdę za Twoje "kradnę, bo się da" zapłacą więcej pozostali uczciwi pasażerowie przy okazji kolejnej podwyżki czy cięcia połączenia.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
XoXoXoX - nie zakladalbym sie
nie dalej jak za 2 lata kazdy bedzie mial telefon w kieszeni, ktory pozwala na doladowanie WKM. dilerzy niepotrzebni. to juz nie te czasy ze karty mogli nagrywac tylko wlasciciele szpulowcow 
bepe - dokumentem jest karta. dane na karcie to tylko dane. nie mylmy pojec.
MeWa - nie pij do mnie bo pisalem o tym do wszystkich mediow. artykuly ukazaly sie dwa. jest embargo informacyjne, wiec trzeba dalej cisnac...
mialbym sobie cos do zarzucenia wlasnie, jesli problemu bym nie naglasnial.
bepe - dokumentem jest karta. dane na karcie to tylko dane. nie mylmy pojec.
MeWa - nie pij do mnie bo pisalem o tym do wszystkich mediow. artykuly ukazaly sie dwa. jest embargo informacyjne, wiec trzeba dalej cisnac...
mialbym sobie cos do zarzucenia wlasnie, jesli problemu bym nie naglasnial.
- MeWa
- Cukiereczek
Widocznie nieskutecznie - a raczej, jak podejrzewam, niestrawnie dla odbiorców. Prawda jest taka, że dla 99% odbiorców, i to nie tylko tworzących wiadomości w mediach, to będzie niezrozumiałe, więc trzeba pisać jak krowie na rowie.asq pisze:MeWa - nie pij do mnie bo pisalem o tym do wszystkich mediow. artykuly ukazaly sie dwa. jest embargo informacyjne, wiec trzeba dalej cisnac...
[ Dodano: Pią 04 Sty, 2013 ]
Teraz przy okazji podwyżek temat ładnie by się sprzedał.
- MeWa
- Cukiereczek
Nie. Patrząc po przebiegu dyskusji i zaangażowaniu uczestników, można łatwo wysunąć wniosek, że temat jest zrozumiały jedynie dla osób o pewnym zacięciu informatycznym.asq pisze:o ile gazety nie zatrudniaja debili to jest to przekaz zrozumialy dla kazdego