Kącik porad komputerowych

Moderatorzy: Tyrystor, Szeregowy_Równoległy

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 22 sty 2013, 23:18

Ktoś ma doświadczenia ze sprzętami typu rozgałęziacz USB? Potrzebuje toto dodatkowych sterowników? Da się korzystać z dysków zewnętrznych przez takie urządzenie bez wieczności na wczytanie katalogu/większego pliku? Da się ładować iPoda?
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Maciek

Post autor: Maciek » 23 sty 2013, 0:37

JacekM pisze:Ktoś ma doświadczenia ze sprzętami typu rozgałęziacz USB? Potrzebuje toto dodatkowych sterowników?
Nie potrzebuje.
JacekM pisze:Da się korzystać z dysków zewnętrznych przez takie urządzenie bez wieczności na wczytanie katalogu/większego pliku? Da się ładować iPoda?
Zależy jaki rozgałęziacz. Jeśli jest on osobno zasilany prądem to tak. Jeśli nie to nie radzę do niego podłączać dysków ani iPoda jeśli dodatkowo do rozgałęziacza jest coś innego podłączone. Jeden port USB nie da rady zasilić wszystkiego na raz, a jeśli da to raczej jest to niebezpieczne dla dysków (tych bez własnego zasilania).
M1 6 33 112 171 181 184 523 E-2 701

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 23 sty 2013, 1:20

OK. Więc taki z zasilaniem to wydatek jakiego rzędu? Nie obraziłbym się za link do ceneo do jakiegoś wypróbowanego modelu. Dzięki za pomoc.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 23 sty 2013, 3:13

A to ja tak podpytam przy okazji... HUB-y wbudowane w monitory korzystają z oddzielnego zasilania z sieci, czy tylko z tego z USB?

Awatar użytkownika
SieneK

Post autor: SieneK » 23 sty 2013, 3:36

hafilip84 pisze:A to ja tak podpytam przy okazji... HUB-y wbudowane w monitory korzystają z oddzielnego zasilania z sieci, czy tylko z tego z USB?
DELLe na których pracuję maja osobne zasilanie

Awatar użytkownika
Maciek

Post autor: Maciek » 23 sty 2013, 13:21

JacekM pisze:OK. Więc taki z zasilaniem to wydatek jakiego rzędu? Nie obraziłbym się za link do ceneo do jakiegoś wypróbowanego modelu. Dzięki za pomoc.
Ja korzystam z tego modelu i nie narzekam. Ogólnie wydatek na takie urządzenia z dodatkowym zasilaniem zaczyna się od około 50 zł. Link do ceneo

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 23 sty 2013, 16:31

Maciek pisze:Ogólnie wydatek na takie urządzenia z dodatkowym zasilaniem zaczyna się od około 50 zł.
Dyskusyjne, gdyż zależy to od liczby portów. Dla porównania przykład: Tracer Hub 4 portowy aktywny

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 23 sty 2013, 21:00

Dzisiejsza zagadka będzie z Excela LibreOffice Calca promujemy wolne oprogramowanie w szkołach. Najwymowniej patrzę na Hafa, ale spytam publikę :)

Jestem jednoosobową komisją skrutacyjną w szkolnym plebiscycie na kogoś. Uprawnionych do głosowania sześćset szesnaście osób. Myślałem o głosowaniu przez internet, ale skoro dziś już się drukują karty...

No właśnie, karty. Jest sobie lista nauczycieli i sześć kategorii. Głosujący może przyporządkować jedną kategorię jednemu nauczycielowi.
szkic sytuacyjny nr 1

Dobra, to się jakoś wprowadzi, idą ferie :D Podsumowanie, kto dostał ile głosów z czego, chyba nie sprawiło mi problemu.
ujęcie nr 2

Zląkłem się dopiero, gdy trzeba było wyłonić zwycięzcę. Pokazanie, ile zdobył debeściak w swojej kategorii – okej, funkcja MAKS.
konflikt tragiczny nr 3

1. Jak poprosić arkusz o wskazanie kto otrzymał to wyliczone maksimum i co robić w przypadku zwycięstwa ex aequo?
2. Istnieje sposób wyliczenia II i III miejsca?

Dziękuję :)

esbek
Kontakt:

Post autor: esbek » 23 sty 2013, 21:21

JKTpl pisze:Dzisiejsza zagadka będzie z Excela LibreOffice Calca
ciach...

Dziękuję :)
A nie da się po prostu później zastosować sortowania danych w/g kolumny?
http://www.youtube.com/user/esbek2
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 23 sty 2013, 21:40

esbek pisze:A nie da się po prostu później zastosować sortowania danych w/g kolumny?
I sześć arkuszy, po jednym na kategorię? No nie wiem, chyba że źle to sobie wyobrażam...

esbek
Kontakt:

Post autor: esbek » 23 sty 2013, 22:09

JKTpl pisze:
esbek pisze:A nie da się po prostu później zastosować sortowania danych w/g kolumny?
I sześć arkuszy, po jednym na kategorię? No nie wiem, chyba że źle to sobie wyobrażam...
A po co sześć arkuszy? Nie można wszystkiego było wrzucić w jednym?
http://www.youtube.com/user/esbek2
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 23 sty 2013, 22:11

esbek pisze:A po co sześć arkuszy? Nie mona wszystkiego było wrzucić w jednym?
No dobra, sześć tabel... Chodzi ogólnie o rozdzielność zestawień.
Zobaczę tymczasem, jak to wygląda.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 23 sty 2013, 22:52

JKTpl pisze:2. Istnieje sposób wyliczenia II i III miejsca?
Hm, może to trochę na piechotę, ale jak już wyłonisz maks, to tworzysz kolejną funkcję z maks-em liczonym ze zbioru danych wyłączeniem tej komórki. Powtórzyć w celu uzyskania kolejnego miejsca.

Z drugim pytaniem coś mi się kołacze, jak mi się przypomni to napiszę - starość nie radość...

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 23 sty 2013, 23:23

JKTpl, poczytaj pomoc o funkcjach "wyszukaj".
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 23 sty 2013, 23:26

Zadanie na II i III miejsce rozwiązane. Przynajmniej tak mi się zdaje.

Kod: Zaznacz cały

=MAKS.K(Podsumowanie_głosów.B2:Podsumowanie_głosów.B49;2)
dla miejsca drugiego oraz „(...);3” dla trzeciego wyrzuca niegłupie rzeczy :) Jak zastąpię MAKS z kolumny zwycięzców MAKS-em.K z jedynką, to chyba jednocześnie rozwiążę problem ex aequo.

Więc teraz wyszukiwanie właścicieli miejsc.

[ Dodano: Czw 24 Sty, 2013 ]

Kod: Zaznacz cały

=WYSZUKAJ(C3;Podsumowanie_głosów.B2:B49;Podsumowanie_głosów.A2:A49)
(przebudowałem wygląd tabeli 3. względem wklejanych zdjęć)
i jest zwycięzca kategorii pierwszej :)
Serdeczne podziękowania obu panom i Esbekowi za dobre chęci. Tylko jeszcze kwestia kilku argumentów spełniających warunki i wyświetlenia przez arkusz tylko jednego wyniku...

ODPOWIEDZ