Żeby WKD jeździła na napięciu kolejowymCzotyk pisze:No to po co kupować nowy tabor?
Warszawska Kolej Dojazdowa
Moderator: JacekM
EN94 da się przerobić na 3kV
Jednym słowem nabrali wody w usta, czym potwierdzili nasze przypuszczenia.
Mnie tam to wisi, bo tym nie jeżdżę, ale WKD jest jakby nie patrzeć koleją samorządową, a z finansami samorządów jest kłopot, więc pytam: czy odstawienie tych składów da jakiś wymierny skutek w postaci kar?
Jednym słowem nabrali wody w usta, czym potwierdzili nasze przypuszczenia.
Mnie tam to wisi, bo tym nie jeżdżę, ale WKD jest jakby nie patrzeć koleją samorządową, a z finansami samorządów jest kłopot, więc pytam: czy odstawienie tych składów da jakiś wymierny skutek w postaci kar?
Najgorsze jest to, że zasadniczo w tej kwestii ma racjęMeWa pisze:Podróżnym w zdecydowanie większym stopniu zależy na punktualności i niezawodności kursowania pociągów na linii WKD, natomiast to czy określony kurs jest realizowany danym typem taboru ma znaczenie drugorzędne[...]
1. Duża część pasażerów w ogóle nie zauważa lub nie rozróżnia typów pojazdów którymi jeździ.
2. Z klimatyzacją są same problemy - działa za słabo, albo za mocno, trzeba toto nabijać, odgrzybiać itp. - kiedyś było to rozwiązane inaczej i jakoś wszyscy żyli.
3. Niskopodłogowość być może jest bardziej istotna w ruchu podmiejskim niż miejskim(?).
4. WKD jaki widać nie ma problemów Pruszkowa/Otwocka, że jak podjedzie mały skład, to część pasażerów się nie zmieści? Kłania się własna sieć/częstszy takt?
Pozostaje pytanie: kto miał na tym zarobić?
Jakoś wątpię.czy odstawienie tych składów da jakiś wymierny skutek w postaci kar?
W większości przypadków kolejka jest nie atrakcyjna pod względem przejazdów, natomiast od Komorowa w godzinach szczytów kursują chyba co 10 min.4. WKD jaki widać nie ma problemów Pruszkowa/Otwocka, że jak podjedzie mały skład, to część pasażerów się nie zmieści? Kłania się własna sieć/częstszy takt?
No nie powiesz mi, że nie widać które są nowe a które stare. A podróżni w większości przypadków klną na te nowe WKDki i wolą stare1. Duża część pasażerów w ogóle nie zauważa lub nie rozróżnia typów pojazdów którymi jeździ.
Nie dziwi mnie opinia pasażerów.xavee pisze:No nie powiesz mi, że nie widać które są nowe a które stare. A podróżni w większości przypadków klną na te nowe WKDki i wolą stare
Ja jechałem tą nową raz. Tak beznadziejnego wnętrza pojazdu nie widziałem. Nie da się w tym czymś usiąść przy oknie. Bo albo plecami do szyby albo twarzą do słupka....
Planowy pociąg przeczekujący międzyszczytJacek Z. pisze:Dzisiaj (31.01.2013), niestety, nie widziałem wszystkich obiegów, ale w ruchu był EN97-006, a spośród par EN94 jedna sterczała na WKD W-wa Śródmieście (rezerwa czy obieg szczytowy?) - skutecznie blokując widok na peron od strony pociągów jadących średnicą podmiejską
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1