Pociągiem na lotnisko w Modlinie
Moderator: JacekM
http://www.transport-publiczny.pl/wiado ... 50987.htmlBędzie bezpośrednia linia kolejowa do Modlina?
W ten weekend na lotnisku w Modlinie będzie obsłużony 2,5– milionowy podróżny w 2015 roku. Ruch pasażerski może być aż o 900 tys. większy niż w zeszłym. W dodatku budowa połączenia kolejowego do lotniska znalazła się na liście podstawowej projektów współfinansowanych ze środków UE.
[...]
W artykule jest o tym, że zrezygnowano z budowy tunelu za 250 mln złotych i planowana jest dwukrotnie tańsza linia i stacja na powierzchni.
http://www.rynekinfrastruktury.pl/wiado ... 59049.html
Ciekawe, co mają na myśli poprzez "brak przystanków pośrednich do centrum Warszawy" - przez Wschodnią też śmigną, czy Gdański to już wystarczające centrum? No i poza tym, to byłby jednak drenaż deficytowych slotów.Rynek Infrastruktury pisze:Dodał, że jest po rozmowach z Kolejami Mazowieckimi, które skłonne są uruchomić ekspresowe połączenie między lotniskiem w Modlinie a centrum Warszawy bez przystanków pośrednich i ewentualnie dalej na Lotnisko Chopina. Pozwoliłoby to skrócić czas podróży między lotniskami o połowę. W tej chwili trwa ona przynajmniej 1,5 godziny.
Ja bym w pierwszej kolejności postarał się o stację przy samym lotnisku, bo oferta z przesiadką w autobus jest słaba - zwłaszcza w porównaniu do autobusów, które podjeżdżają pod sam terminal. Natomiast jeśli chodzi o brak przystanków pośrednich, to myślę że naturalnie Wschodnia, Centralna i Zachodnia zostaną, bo każde pociągi te dworce obsługują, nawet Pendolino.
- fik
- Naczelne Chamidło
Bezprzystankowy pociąg do centrum to jakaś paranoidalna mrzonka prezesa Chorzewskiego, samo lotnisko w żaden sposób nie wypełni pociągu, o czym w KM doskonale wiedzą.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Zresztą czemu do Modlina miałoby być bezprzystankowo, skoro nawet na Okęcie nie jest.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Ale jest o wiele dalej, więc i pociąg jedzie długo. To pewnie ma znaczenie.
I taki pociąg jechałby z zapełnieniem 10-20%, bo na więcej nie ma co liczyć.
No tutaj trochę polemizowałbym - zdarzało mi się jechać z Legionowa lotniskowym w ciągu dnia (12-14) i są takie pociągi, gdzie zdecydowana większość pasażerów nie mówi po polsku. Myślę, że gdyby linia dochodziła do samego lotniska, to 50% masz od ręki.
Nawet z tego o 17 na lotnisko jedzie max kilkadziesiąt osób. Podczas gdy skład 2xEN76 to ok. 400 miejsc siedzących.
Dobry dowcip. Śmiałem się wiele raz