Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

Objazdy i inne okresowe zmiany tras autobusów - 2013

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 10 cze 2013, 12:34

SławekM pisze:Wystarczyło napisać na stronie internetowej informację iż autobusy linii kursujących mostem Grota-Roweckiego kursują objazdem przez most Gdański.
Pod warunkiem, że ten ciąg jest w danym czasie przejezdny. Słomińskiego była też nieprzejezdna przez jakiś czas. Sytuacja była na tyle ekstermalna, że nie było co ryzykować dokładniejszych opisów. Poza tym - to była na szczęście niedziela, a w miejscach zalań było więcej gapiów niż rzeczywiście potrzebujących przejechania.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 10 cze 2013, 12:43

MisiekK pisze:
SławekM pisze:Wystarczyło napisać na stronie internetowej informację iż autobusy linii kursujących mostem Grota-Roweckiego kursują objazdem przez most Gdański.
Pod warunkiem, że ten ciąg jest w danym czasie przejezdny. Słomińskiego była też nieprzejezdna przez jakiś czas. Sytuacja była na tyle ekstermalna, że nie było co ryzykować dokładniejszych opisów. Poza tym - to była na szczęście niedziela, a w miejscach zalań było więcej gapiów niż rzeczywiście potrzebujących przejechania.
No patrz jak w zimie powstało lodowisko przy węźle Marsa to jakoś ZTM potrafił poinformować iż występują poważne utrudnienia w kursowaniu linii i trzeba się liczyć z dużymi opóźnieniami. A jeżeli dopiero po 23:00 pojawia się informacja na stronie ZTM, że trasa AK jest nieprzejezdna to coś jest nie tak...

Ale i tak sądzę że będzie powtórka z rozrywki tego lata. I niech to będą godziny szczytu, najlepiej porannego.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 10 cze 2013, 12:47

Wczoraj była niedziela, osoby decyzyjne raczej nie były w pracy.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 10 cze 2013, 12:50

Stary Pingwin pisze:Wczoraj była niedziela, osoby decyzyjne raczej nie były w pracy.
Jak widać. Ale jak metro się obsunie to wtedy jakoś i o 1:00 w nocy z niedzieli na poniedziałek jakoś się znajdują... Ogólnie można podsumować wczorajsze objazdy "róbta co chceta". A potem się nie dziwić czemu pasażerowie pytają za co płacą... Zresztą miasto też dało ciała...

fraktal

Post autor: fraktal » 10 cze 2013, 12:58

MisiekK pisze:Internet, radio, TV... Nikt nie wiedział...
Ja wczoraj myślałem z początku, że radio oszukuje, skoro strona ztm-u milczy o zalaniu Trasy AK. Skoro poinformowano o Obozowej, potem o metrze, to o trasie AK także powinna być informacja. A już to jak ktoś pokierował kierowców to już zupełnie inna sprawa. W przypadku nagłych zmian praktycznie nikt kierowców nie informuje o trasie. To samo było w zeszłą niedzielę, gdy kibice Legii przeszli sobie na plac Zamkowy i zablokowali rondo de Gaulle'a. To samo było w zeszłym roku podczas nagłych protestów... Także było jak zwykle w sumie.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 10 cze 2013, 13:09

SławekM pisze:No patrz jak w zimie powstało lodowisko przy węźle Marsa to jakoś ZTM potrafił poinformować iż występują poważne utrudnienia w kursowaniu linii i trzeba się liczyć z dużymi opóźnieniami.
Tyle, że wtedy to lodowisko było jedno, a podtopień na głównych ulicach w niedzielę było kilkanaście o których spływały informacje w różnym czasie - to bardzo delikatna, acz zasadnicza różnica.
fraktal pisze:Ja wczoraj myślałem z początku, że radio oszukuje, skoro strona ztm-u milczy o zalaniu Trasy AK.
Pamietam napisy na murach DTV kłamie!.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 10 cze 2013, 13:10

Niedowład decyzyjny. W czasach słusznie minionych zebrała by się egzekutywa i poleciały głowy. Po dniu wczorajszym widać, że w tym mieście nikt za nic nie odpowiada.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 10 cze 2013, 13:26

MisiekK pisze:
SławekM pisze:No patrz jak w zimie powstało lodowisko przy węźle Marsa to jakoś ZTM potrafił poinformować iż występują poważne utrudnienia w kursowaniu linii i trzeba się liczyć z dużymi opóźnieniami.
Tyle, że wtedy to lodowisko było jedno, a podtopień na głównych ulicach w niedzielę było kilkanaście o których spływały informacje w różnym czasie - to bardzo delikatna, acz zasadnicza różnica.
Podtopień było kilkanaście a zatopień? Bo podtopienia nie zrobiły aż takiego młynu jak trasa AK i dość szybko znikały. A trasa AK nie była przejezdna ponad 12 godzin.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 10 cze 2013, 13:48

SławekM pisze:Podtopień było kilkanaście a zatopień? Bo podtopienia nie zrobiły aż takiego młynu jak trasa AK i dość szybko znikały.
Kilka godzin to szybko - fakt.
SławekM pisze:A trasa AK nie była przejezdna ponad 12 godzin.
Po likwidacji innych była tylko informacja o AK.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 10 cze 2013, 14:03

MisiekK pisze:
SławekM pisze:A trasa AK nie była przejezdna ponad 12 godzin.
Po likwidacji innych była tylko informacja o AK.
Która była już mało istotna, bo o tej porze to jeździły nocne N02, N13 i N63 oraz ostatnie kursy dziennych a zdecydowana większość ludzi spała.
Skoro wchodzę na stronę organizatora to liczę na jakąś informację odnośnie zmian tras autobusów. A tu nic. Ale jak wg Ciebie wystarczy informacja w prasie/radio/telewizji/internecie... Jednak Warszawa jest o wiele większa niż Przasnysz...

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 10 cze 2013, 14:43

SławekM pisze:Która była już mało istotna, bo o tej porze to jeździły nocne N02, N13 i N63 oraz ostatnie kursy dziennych a zdecydowana większość ludzi spała.
Czyli nie było potrzeby żadnej informacji?
SławekM pisze:Skoro wchodzę na stronę organizatora to liczę na jakąś informację odnośnie zmian tras autobusów.
Jak napisałem na początku - organizator mógł to z fusów wywróżyć.
SławekM pisze:Jednak Warszawa jest o wiele większa niż Przasnysz...
A były jakieś podtopienia w Przasnyszu - jakieś objazdy były i jaki ma to związek z Warszawą?

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 10 cze 2013, 15:25

MisiekK pisze:
SławekM pisze:Która była już mało istotna, bo o tej porze to jeździły nocne N02, N13 i N63 oraz ostatnie kursy dziennych a zdecydowana większość ludzi spała.
Czyli nie było potrzeby żadnej informacji?

Potrzeba była, ale ta informacja mało wnosiła. Bo nie mówiła jak te nocne mają jechać (jedynie można się było domyślać, że przez Krasińskiego i Pl. Wilsona).
MisiekK pisze:
SławekM pisze:Skoro wchodzę na stronę organizatora to liczę na jakąś informację odnośnie zmian tras autobusów.
W takim razie podstrona na stronie ZTM poświęcona utrudnieniom jest niepotrzebna bo służy wyłącznie jako ozdoba. Bo gdy była potrzebna to tam nic nie było...
MisiekK pisze:
SławekM pisze:Jednak Warszawa jest o wiele większa niż Przasnysz...
A były jakieś podtopienia w Przasnyszu - jakieś objazdy były i jaki ma to związek z Warszawą?
[/quote]

Chyba nie, przynajmniej w mediach nic na ten temat nie mówiono ;)

ashir

Post autor: ashir » 10 cze 2013, 16:38

MisiekK pisze:Jak napisałem na początku - organizator mógł to z fusów wywróżyć.
Z żadnych fusów, w nocy i nad ranem sytuacja była już chyba opanowała, ruch na ulicach był na pewno mniejszy? Poza tym uważasz, że jak stoi Gdański to autobus przefrunie na Most Skłodowskiej-Curie czy będzie szukał w nieskończość przejeznego mostu kierując się na południe Warszawy? Stanie po prostu w korku na objeździe. ZTM po prostu nie potrafił przekazać żadnej informacji na ten temat i żadne tłumaczenie nie zmieni mojego zdania na ten temat.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 10 cze 2013, 19:47

MisiekK pisze:
:arrow: Z całym szacunkiem, ale jeśli tuż po obejrzeniu w Telewizyjnym Kurierze Warszawskim materiału o zalanej alei Armii Krajowej wchodzę na stronę ZTM (na szczęście tylko z ciekawości, a nie z konieczności zaplanowania podróży gdziekolwiek) i widzę tam jedynie lakoniczny komunikat o tym, że z powodu ulewnego deszczu występują utrudnienia w komunikacji miejskiej, to jest to trochę za mało. Okej, rozumiem Twoje tłumaczenie, że nie dało się sprecyzować objazdów, bo przebiegały one różnymi trasami. Widocznie faktycznie tak było i widocznie trudno było nad tym zapanować (pewnie także z uwagi na niedzielę). Ale chyba służby dyżurne miały informacje o tym, gdzie takie utrudnienia występują i można było napisać, że nieprzejezdne dla komunikacji miejskiej są: aleja Armii Krajowej na odcinku od (...) do (...), ulica Obozowa na odcinku od (...) do (...) itd. Wtedy potencjalny pasażer mniej więcej wiedziałby, których rejonów unikać. Tyle chyba dałoby się zrobić? Bo pisanie ogólnie o "utrudnieniach w komunikacji" wskazuje bardziej na korki niż na całkowite wyłączenia jakichś odcinków. A pasażer, który nawet obejrzał w telewizji materiał o "jeziorze" przy osiedlu Potok (bo tylko na tym skoncentrowały się media) nie dowiedział się, czy na przykład w tunelu na alei Prymasa Tysiąclecia albo na Dźwigowej nie czekają go podobne utrudnienia. I piszę to w sumie bardziej w formie sugestii lub podpowiedzi na przyszłość niż krytyki tego, co już było i minęło.

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 10 cze 2013, 20:00

Strona z utrudnieniami na dobrą sprawę nie stanowi pewnego źródła informacji. Czasami informacje pojawiają się dość szybko, czasem z 20-30 minutowym opóźnieniem a czasem wcale. Przy czym to "wcale" nie dotyczy krótkotrwałych zatrzymań. Ale skoro problemem jest wpisanie uruchomionych przystanków PKP Toruńska do rozpisek kierowców i rozkładów jazdy (już o podwieszkach nie wspomnę), skoro jeden niemogący skręcić tramwaj (35) blokuje ruch na JPII aż po Grunwaldzki bo "ZTM nie pozwolił jechać prosto" (choć chyba to dyżurny TW boi się podjąć decyzji), to naprawdę nie wymagajmy zbyt dużo od tej instytucji. Ale najważniejsze, że Dyrektor uważa każdy rok za udany :ok:

ODPOWIEDZ