Tramwajowa fantastyka i futurologia
Moderator: Wiliam
-
Stary Pingwin
Chyba się nigdy nie doczekamy tej linii chociaż obiecują ją już tyle lat :E76 Żerań
FSO - TMP Modlińska od Pętli Żerań do Trasy Mostu Północnego
Ale z tą mapą wymyślili, bo trzeba ją otworzyć oddzielnie i przejść na drugą stronę żeby zobaczyć resztę tras (np. Żerań-TMP czy Choszczówkę)
126: Nowodwory - Mehoffera - Modlińska - Klasyków - Czołowa - Marywilska!
-
Stary Pingwin
Ale to było planowane na etapie budowy osiedla a nie teraz. Poza tym po co linia do PKP Okęcie? Kto by z niej korzystał? Jeszcze jak by kończył na wyczółkach to owszem jestem za.Stary Pingwin pisze:Gdzieś czytałem, że tramwaj na Służewiec miał iść(jechać) prosto do Bokserskiej. Ktoś mądry stwierdził, że dobry będzie punt styczny z koleją radomską i linia w tej formie istnieje do dziś.
-
Stary Pingwin
- Bastian
- Sułtan Maroka
Wolfchen pisze:A mnie zastanawia, kto jest z Sochaczewa. Bo znacznie lepiej by wypadała linia do Żyrardowa (choć i jedna i druga jest głupotą)
Się zdecydujcieStary Pingwin pisze:Pomyśleć, że przed wojną BUDOWANO linie podmiejskie tramwajowe
Na razie mało kto, ale mpzp przewiduje sporą mieszkaniówką na południe od Bokserskiej.Miki996 pisze:Poza tym po co linia do PKP Okęcie? Kto by z niej korzystał?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Nie wiem dlaczego mi z małej litery się napisało. Przy Kłobuckiej już się buduje. Po jednej stronie jakieś osiedle komunalne a po drugiej też coś tylko prywatnie. No i chyba będą też jakieś bloki lub biura w miejscu składu wojskowego(chyba) przy Taborowej.Stary Pingwin pisze:Ja też. Wyczółki są tak dużym osiedlem, że nazwę piszemy z dużej litery.
Koszty. Ościennych gmin nie stać na zbudowanie infry tramwajowej.Stary Pingwin pisze:Pomyśleć, że przed wojną BUDOWANO linie podmiejskie tramwajowe, a teraz się tylko planuje, planuje, planuje i nic z tego nie wychodzi.
Ponadto Sochaczew to typowo na kolej, a nie na tramwaj (podmiejski tram jadący 40 km?)...
Ja tylko mam nadzieję, że siatka ulic powstanie albo przed albo w czasie budowy tych osiedli...Bastian pisze:Na razie mało kto, ale mpzp przewiduje sporą mieszkaniówką na południe od Bokserskiej.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nadal nie rozumiem.Wolfchen pisze:Ponadto Sochaczew to typowo na kolej, a nie na tramwaj (podmiejski tram jadący 40 km?)...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- MeWa
- Cukiereczek
Zacznijmy od tego, że:Wolfchen pisze:Ponadto Sochaczew to typowo na kolej, a nie na tramwaj (podmiejski tram jadący 40 km?)...
- zapisano trasy, co do których pojawiają się wnioski
- jeżeli chodzi o Sochaczew, przecież jakiś czas temu było głośno o pomyśle metra regionalnego czy WKD-bis, więc znikąd się to nie wzięło
- trasa do Sochaczewa może okazać się niezasadna albo trudna do zbudowania
- wykonawca może przedstawiać autorskie propozycje
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Chodzi mi o to, że moim zdaniem tramwaj jest przeznaczony raczej dla obszarów dość gęsto zabudowanych. Komunikowanie za jego pomocą odległego miasta mija się z celem, choćby ze względu na czas przejazdu, jak i istnienie niemal równoległej linii kolejowejBastian pisze:Nadal nie rozumiem.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
która to linia nie jest zapchane a w razie potrzeby mozna dobudowac trzeci tor...
Uprzedzam zeby mi sie tu nie chichrac tego co napisze poniżej..
Moze tramwaj do Janek miałby większy sen po przedłużeniu do Nadarzyna
Pomysły co prawda sa i to luźne i bez wiekszego nadęcia ekonomicznego ale...
Niestety budowa S8 pokrzyżuje ogólnie plany wiec trochę temat zakopany.
Uprzedzam zeby mi sie tu nie chichrac tego co napisze poniżej..
Moze tramwaj do Janek miałby większy sen po przedłużeniu do Nadarzyna
Niestety budowa S8 pokrzyżuje ogólnie plany wiec trochę temat zakopany.

Obiektywnie rzecz ujmując, Janki to najlepsze wyjście (jeszcze żeby tak Raszyn do Warszawy przyłączyć), bo wtedy można zrobić duży węzeł przesiadkowy - a praktycznie cała trasa, za wyjątkiem końcówki, byłaby po terenie dość mocno zabudowanym.
- Bastian
- Sułtan Maroka
W Niemczech tego jeszcze najwyraźniej nie wiedzą... Przecież to zależy od parametrów trasy i taboru, a nie od tego, czy to nazwiemy tramwajem, czy nie. Przecież nikt by tam nie posyłał stopiątek...Wolfchen pisze:Chodzi mi o to, że moim zdaniem tramwaj jest przeznaczony raczej dla obszarów dość gęsto zabudowanych.
Ale ta linia nie obsługuje Babic, Borzęcina, Leszna, Kampinosu i Żelazowej Woli, więc co ma do rzeczy? Sochaczew w tym kontekście występuje jako naturalny kraniec pasma, a nie miasto, które trzeba skomunikować. Przypominam, że idea pochodzi od władz powiatu zachodniowarszawskiego, a nie sochaczewskiego.Wolfchen pisze:Komunikowanie za jego pomocą odległego miasta mija się z celem, choćby ze względu na czas przejazdu, jak i istnienie niemal równoległej linii kolejowej