Nie od dzisiaj,ani nie od wczoraj...tomasz5254 pisze:więc ta klima działa
O chłodzeniu i niechłodzeniu
Linia 155: 1966-2011
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
Bez przesady. Jeśli klimatyzacja zostanie porządnie włączona (a nie na 24 stopnie, tak że tylko szumi, ale nic nie chłodzi), to szybko robi się przyjemnie.przewoz pisze:Nawet, jeżeli wóz jest nieźle schłodzony, to po dwóch minutach postoju na słonecznej pętli już jest gorąco wszędzie.
W niedzielę jechałem dwoma SU18 z różnych pętli po postojach. Do połowy trasy klima nie potrafiła pojazdu schłodzić do akceptowalnego poziomu.
Dlaczego w Scaniach może być włączona klimatyzacja (i to intensywnie!) przy otwartych szyberdachach? Wsiadam do następnej Scanii, w której również klimatyzacja pracuje (nawet całkiem sensownie), luki dachowe są owszem zamknięte, ale już okna wszystkie otwarte. Mam wątpliwość czy niektórzy kierowcy potrafią myśleć logicznie? 
Nie, nie potrafią. Większość kierowców wychowywała się w czasach, kiedy słowo "klimatyzacja" nie było zbyt powszechne.ashir pisze:Dlaczego w Scaniach może być włączona klimatyzacja (i to intensywnie!) przy otwartych szyberdachach? Wsiadam do następnej Scanii, w której również klimatyzacja pracuje (nawet całkiem sensownie), luki dachowe są owszem zamknięte, ale już okna wszystkie otwarte. Mam wątpliwość czy niektórzy kierowcy potrafią myśleć logicznie?
noidea
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Od czego zależy wydajność klimy w Swingu? W jednym przyjemnie i chłodno, a w innym niby coś czuć, ale siła nadmuchu okołozerowa, więc nie ma czym oddychać. I czemu w tym sezonie Swing przestał gwarantować komfort termiczny, a częściej pozoruje chłodzenie? Rok temu było o niebo lepiej.
Odkąd kilka osób zrobiło aferę, że w Swingach im za zimno, ciągle trafiam na duszne świnie w których może jest trochę chłodniej niż na zewnątrz, ale w ogóle nie ma powietrza...pawcio pisze:Od Twojego pecha. Ja zawsze w Swingu trafiam na lodówkę.Szeregowy_Równoległy pisze:Od czego zależy wydajność klimy w Swingu?
W kwestii autobusów - czy mam zaburzone myślenie, czy naprawdę w tym roku z klimą najlepiej jest w wozach z Mobilisu? Co jadę MZA, to pan kierowca ma chyba ustawione 24 stopnie i nie jest wcale komfortowo...
noidea
Zależy od tego w którym członie siedzisz. Im bliżej przodu wagonu tym chłodniej, potwierdzone organoleptycznie na przykładzie wielu wozów.Szeregowy_Równoległy pisze:Od czego zależy wydajność klimy w Swingu? W jednym przyjemnie i chłodno, a w innym niby coś czuć, ale siła nadmuchu okołozerowa, więc nie ma czym oddychać. I czemu w tym sezonie Swing przestał gwarantować komfort termiczny, a częściej pozoruje chłodzenie? Rok temu było o niebo lepiej.
[ Dodano: Wto 06 Sie, 2013 14:04 ]
Zależy od tego w którym członie siedzisz. Im bliżej przodu wagonu tym chłodniej, potwierdzone organoleptycznie na przykładzie wielu wozów.Szeregowy_Równoległy pisze:Od czego zależy wydajność klimy w Swingu? W jednym przyjemnie i chłodno, a w innym niby coś czuć, ale siła nadmuchu okołozerowa, więc nie ma czym oddychać. I czemu w tym sezonie Swing przestał gwarantować komfort termiczny, a częściej pozoruje chłodzenie? Rok temu było o niebo lepiej.
A co do końca ery swingów-lodówek, oczywiście przyszło parę skarg że "za zimno" i zaczęto zamrażarki przykręcać.
6, 20, 23, 26, 160, 509, N03