Bym musiał od przystanku do domu 700 metrów z siatami iść. Dobra, koniec OT, bo nas zjedzą.ashir pisze:168 możesz jechać bezpośrednio do Reala.
Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Komunikacja miejska w Ursusie
Moderator: Wiliam
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Witam Państwa
Jestem tu nowy, ale często zagladam, szczególnie w dział poświęcony komunikacji miejskiej w Ursusie
Mam pytanie jak widzą Państwo układ komunikacyjny (w całości) w Dzielnicy Ursus po otwarciu ważnych w przeciągu najbliższych miesięcy ważnych inwestycji infrastrukturalnych m. in. stacja kolejowa Ursus Niedzwiadek, oddanie II odcinka Nowolazurowej oraz przedłużenia ul. Gierdziejewskiego.
Z tego co czytałem wcześniej wielokrotnie było kilka propozycji rozwiązania tego układu
Co trzeba by było poprawić
Wydaj się że linie kursujące co 30 min to niestety strata taboru m. in. 129, 178 w święta
A natomiast linie wyjazdowe w głównych ciągach komunikacyjnych powinny częściej kursować. Może na krótszych trasach by zwiększyć częstotliwość
Linia 191 w kierunku Pl. Narutowicza, 194 w kierunku Ciepłowni oraz 401 w kierunku Metra Służew mają pożądną częstotliwość
187 i 517 taką sobie
A pozostałe wiecie sami
Kolej nie zawsze z punktu widzenia pasażera czyli zwykłego mieszkańca wydaje się dobrym środkiem transportu, szczególnie jak trzeba na nią czekać długo albo coś się zepsuje...
Obecnie jest z tym różnie....
Proszę o szczególowe rozwiązania tras, ale takie aby byłe możliwe do realizacji z punktu widzenia ZTM-u.
Jestem tu nowy, ale często zagladam, szczególnie w dział poświęcony komunikacji miejskiej w Ursusie
Mam pytanie jak widzą Państwo układ komunikacyjny (w całości) w Dzielnicy Ursus po otwarciu ważnych w przeciągu najbliższych miesięcy ważnych inwestycji infrastrukturalnych m. in. stacja kolejowa Ursus Niedzwiadek, oddanie II odcinka Nowolazurowej oraz przedłużenia ul. Gierdziejewskiego.
Z tego co czytałem wcześniej wielokrotnie było kilka propozycji rozwiązania tego układu
Co trzeba by było poprawić
Wydaj się że linie kursujące co 30 min to niestety strata taboru m. in. 129, 178 w święta
A natomiast linie wyjazdowe w głównych ciągach komunikacyjnych powinny częściej kursować. Może na krótszych trasach by zwiększyć częstotliwość
Linia 191 w kierunku Pl. Narutowicza, 194 w kierunku Ciepłowni oraz 401 w kierunku Metra Służew mają pożądną częstotliwość
187 i 517 taką sobie
A pozostałe wiecie sami
Kolej nie zawsze z punktu widzenia pasażera czyli zwykłego mieszkańca wydaje się dobrym środkiem transportu, szczególnie jak trzeba na nią czekać długo albo coś się zepsuje...
Obecnie jest z tym różnie....
Proszę o szczególowe rozwiązania tras, ale takie aby byłe możliwe do realizacji z punktu widzenia ZTM-u.
Pozdrawiam
Grzegorz Busłowski
Grzegorz Busłowski
Dobre! Wydział Infrastruktury Urzędu Dzielnicy po kompromitacji z własnym projektem nowoloazurowym z marca przychodzi tu po prośbie i to jeszcze prawie incognito.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Tego bym się za szybko nie spodziewał, na budowie hula wiatr, w porywach 2 pracowników max. A do zrobienia jeszcze kapa, deskowanie, barierki, nawierzchnia bitumiczna (i tak dobrze, że twardolany położony).Gregory80 pisze:przedłużenia ul. Gierdziejewskiego
Jest SKMka, więc pomijając sytuacje awaryjne (na drogach to samo, tyle, że w razie czego łatwiej objechać) częstotliwość SKM + KM przy dobrym ułożeniu rozkładu wyjdzie co 15 minut, w szczycie spokojnie można co 10 zrobić.Gregory80 pisze:Kolej nie zawsze z punktu widzenia pasażera czyli zwykłego mieszkańca wydaje się dobrym środkiem transportu, szczególnie jak trzeba na nią czekać długo albo coś się zepsuje...
Zgadzam się, choć częstotliwość co 30 jest jeszcze dopuszczalna, o ile to socjale i nie są jedynymi liniami na ciągu. Aczkolwiek 129 i 178 nie dość, że są dość długie, to jeszcze zaliczają korki i przydałoby się je albo ucywilizować albo zlikwidować.Gregory80 pisze:Wydaj się że linie kursujące co 30 min to niestety strata taboru m. in. 129, 178 w święta
Tam to raczej sprawa prosta, tzn. 194 i 206.Gregory80 pisze:oddanie II odcinka Nowolazurowej
- 194 skróciłbym albo do Niedźwiadka albo max do Sanktuarium (krótsza trasa, zastąpienie na odcinku Niedźwiadek - Gołąbki przez częstą dowozówkę do kolei);
- 177 od tunelu pod torami cały czas przez Gierdziejewskiego (albo do Karolina albo do Fortu Wola, jako socjal dla Gierdziejewskiego, żeby zapewnić tam komunikację minimalnym kosztem - a przez Posag 7 panien puścić wtedy 206; chyba, że 129 wycofamy Dzieci Warszawy, Ryżowej i Dźwigowej, to wtedy 129 przekierować, a 177 zostawić dla Mobilisu)
- 2xx PKP URSUS-NIEDŹWIADEK - obecna trasa 194 - PKP GOŁĄBKI (maksymalnie częsta dowozówka do kolei);
- 207 podbite jako dowozówka do kolei po południowej stronie torów.
No i koniecznie moim zdaniem trzeba coś zrobić z obsługą pl. Tysiąclecia, obecnie tam jest tragedia z komunikacją, jeśli odliczyć 401.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Moim zdaniem dobrym kandydatem jest 187. A co na Nowolazurową?Wolfchen pisze: No i koniecznie moim zdaniem trzeba coś zrobić z obsługą pl. Tysiąclecia, obecnie tam jest tragedia z komunikacją, jeśli odliczyć 401.
Nie wiem. Mnie chodzi po głowie 206 właśnie, bez zawijania na Nowe Włochy już, które miałoby tylko jedną stację wtedy przy trasie (Włochy).
Ale mogłoby być też np. 129.
Generalnie jest dużo linii słabych (129, 177, 178, 206, 716).
Tak na marginesie, po co 129 jedzie na Niedźwiadek? Z Niedźwiadka na Wolę jest już 194.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
177 to socjal, 716 to kwestia Piastowa. 206 też czysty socjal. Pozostaje 129 i 178.KwZ pisze:Generalnie jest dużo linii słabych (129, 177, 178, 206, 716).
Też się nad tym zastanawiałem prawdę mówiącKwZ pisze:Tak na marginesie, po co 129 jedzie na Niedźwiadek? Z Niedźwiadka na Wolę jest już 194.
Racja.KwZ pisze:Moim zdaniem dobrym kandydatem jest 187.
Na chwilę obecną - jakiś socjal, jak będzie przebicie na Wolę, to z automatu jakaś linia tranzytowa wejdzie i sprawa się sama rozwiąże.KwZ pisze:A co na Nowolazurową?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Ale 716, 129 czy 194? Bo nic innego mi na myśl nie przychodzi. Musiałaby(?) być to linia łącząca Ursus z Wolą przecież.Wolfchen pisze:
Na chwilę obecną - jakiś socjal, jak będzie przebicie na Wolę, to z automatu jakaś linia tranzytowa wejdzie i sprawa się sama rozwiąże.![]()
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Znaczy się, żeby (ramowo) Niedźwiadek z Wolą (Ciepłownia/105) łączyło 194, dla Ursusa płd. to ma być 129 (Nowolazurową), a 178 niepotrzebne (bo sama Berestecka to nie uzasadnienie dla istnienia linii)?
[ Dodano: Czw 19 Wrz, 2013 16:00 ]
A w ogóle może za dowozówkę dla Niedźwiadka miałaby robić 207, a nie 394? Czy 207 jest za bardzo korkujące się?
[ Dodano: Czw 19 Wrz, 2013 16:00 ]
A w ogóle może za dowozówkę dla Niedźwiadka miałaby robić 207, a nie 394? Czy 207 jest za bardzo korkujące się?
Ta pętla ma być zamiast czy w uzupełnieniu UN?cristle pisze:Tak, to jest pokłosie tej decyzji o której mowa wyżej, bo grunty te stanowiły przed wojną całość i miały 5 właścicieli, a później na skutek budowy torów zmieniono granicę administracyjne.Solaris U10 pisze:Mam nową ciekawostkę. W świeżym Dzienniku Ursusa piszą, że dzielnica przekazała miastu grunt pod nową pętlę autobusową w rejonie skrzyżowania Orląt Lwowskich/przyszły dojazd do wiaduktu.
Tak jestKwZ pisze:Znaczy się, żeby (ramowo) Niedźwiadek z Wolą (Ciepłownia/105) łączyło 194, dla Ursusa płd. to ma być 129 (Nowolazurową), a 178 niepotrzebne (bo sama Berestecka to nie uzasadnienie dla istnienia linii)?
207 dowozówka po południowej stronie torów, po północnej 294(?), które by pochłonęło końcówkę 194 od Niedźwiadka do Gołąbków (ZP BEŁZY miałby 194 i może 187, ale mam wątpliwości co do zabierania jej z Jagiełły). 394 do likwidacji.KwZ pisze:A w ogóle może za dowozówkę dla Niedźwiadka miałaby robić 207, a nie 394? Czy 207 jest za bardzo korkujące się?
Witam Państwawojtor pisze:Ta pętla ma być zamiast czy w uzupełnieniu UN?cristle pisze: Tak, to jest pokłosie tej decyzji o której mowa wyżej, bo grunty te stanowiły przed wojną całość i miały 5 właścicieli, a później na skutek budowy torów zmieniono granicę administracyjne.
Ta pętla pomiędzy ul. Orląt Lwowskich a drogami dojazdowymi do POW ma przejąć zadania pętli UN, niestety pomieści tylko 2-3 perony dla linii.
Więc wszystko zależy od tego ile linii będzie krańcowało na nowej UN. Być może stara UN będzie musiała zostać lub dla 1 linii zadania przejmie pętla SU w Zagłoby.
Pozdrawiam
Grzegorz Busłowski
Grzegorz Busłowski