Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

Komunikacja miejska w Ursusie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 27 wrz 2013, 11:43

KwZ pisze:Trzeba policzyć brygady, ale jestem przekonany, że będzie sporo brakować.
Też mam wrażenie, że będzie spore manko. I to chyba nawet wyższe niż u osy.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Gregory80

Post autor: Gregory80 » 27 wrz 2013, 11:49

KwZ pisze:Nie podoba mi się ten plan i uważam, że to, co tu bywało prezentowane, już jest ciekawsze.

517 moim zdaniem w śródmieściu (za Politechniką) nie ma widoków na dobre zapełnienie. I nie jest to linia krótka.
Na Zachęcie zmieści się coś oprócz 174? Kiedyś było tam jeszcze 410, ale jednak słabe i krótkie.

Kasujesz 401 na Marysinie, o czym nikt tutaj nie myślał. W ramach zmian ursuskich takich rzeczy nie powinno się zakładać. Również nie jestem przekonany, żeby Gocław przyjął nową silną linię, tam już teraz brakuje miejsca.

Gregory80 pisze: Linia 206 zastępuje linię 194 na wycofanym odcinku w Dzielnicy Włochy
206 już jest na Chrościckiego. Zabierasz 194 z Nowych Włoch w zamian za co? Bo jeśli dobrze widzę, to za friko. Ja wiem, że to już sąsiednia dzielnica, ale bez przesady =;

Trzeba policzyć brygady, ale jestem przekonany, że będzie sporo brakować.

Powstaje dużo linii co 30/30/30. 177, 177bis, 206, 206bis.

Coś pewnie jeszcze dorzucę.

[ Dodano: Pią 27 Wrz, 2013 11:32 ]
177 w propozycji Gregory'ego ma samoprzecięcie koło północnego wylotu z tunelu czy mi się zdaje?

[ Dodano: Pią 27 Wrz, 2013 11:41 ]
Jeśli 177 ma mieć 15/15/20, to kursy wydłużone mogą być w DS co 20 albo 40, ale nie 30.
Odnośnie linii 517

Niestety tak zakrańcowana ze względu na liczne postulaty mieszkańców odnośnie dojazdu do Centrum.
Tego my jako Urząd nie przeskoczymy, a chcąc coś wymyśleć rozsądnego wyszło takie coś.

Jak nie pogodzimy tych wszystkich przesłanek mieszkańców, brygad, częstotliwości i trasy to wyjdzie taka szkarada jak 521 do Szczęśliwic

Z tego co wiem to 401 jadąc do Marysina potrafi mieć kilkunasto minutowe opóźnienia, nieraz dochodzi do 1 godz.
Informacja z pewnego zródła.
Już obecnie w Ursusie są kursy skrócone do Metra Służew w godzinach szczytu, ze względu na przepełnienie linii pasażerami.
Koniecznym, staje sie zwiększenie częstotliwości.

Odnośnie 177 to tak linia wylatuje dołem z tunelu w ciągu ulicy Cierlickiej a późnie po zachaczeniu przez Niedzwiadek, górą pomyka w ciągu ulicy Traktorzystów

Odnośnie częstotliwości tego nie wiedziałem. Dziękuje :).
To była moja propozycja częstotliwości.
W ZTM są fachowcy od tego i oczywiście od rozdysponowania brygad.

Odnośnie rejoniu Ursusowskiego adekwatnym byłoby jej zwiększenie, dalszy odcinek do P&R KRAKOWSKA jest opłacany w częsci przez Gmine Michałowice i tam częstotliwości nie da się zwiększyć. Bo Gmina nie chce dopłacać do kursów.
Pozdrawiam
Grzegorz Busłowski

ArturS

Post autor: ArturS » 27 wrz 2013, 12:19

del, nie doczytałem o 194.

Jeśli 401 miałoby być całotygodniowe, to wg mnie to 5xx powinno objeżdzać przez Orląt Lwowskich do Warszawskiej a 517 prosto z Keniga. Rano z ZP Hermana sporo osób wsiada do 187 czy 716 i przesiada się do 401 na Śmigielskiej.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 27 wrz 2013, 12:45

pawcio pisze:Też mam wrażenie, że będzie spore manko. I to chyba nawet wyższe niż u osy.
Żeby było śmieszniej, to go nie ma, oszczędza się sporo 8-( Tylko mam wrażenie, że te zaoszczędzone brygady biorą się z Jelonek/Sadyby (przycięcie 189), Targówka i centrum (517), Marysina (401), Nowych Włoch (194), Techników (129) itp... 8-( I 187 :-k

I nie zmienia to tego, że propozycja dalej mi się nie podoba ;P

Załączam podliczenie brygad. Dołożyłem wydłużenie 107 (162 na Stegny jest bezkosztowe) i wzmocnienie 160 do 4/12/10 oraz takie przycięcie 189, które zachowuje liczbę kursów 189+401/189+5xx.
Załączniki
Ursus wg dzielnicy 20130927.xls
(13.5 KiB) Pobrany 69 razy

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 27 wrz 2013, 12:55

KwZ pisze:Żeby było śmieszniej, to go nie ma, oszczędza się sporo 8-( Tylko mam wrażenie, że te zaoszczędzone brygady biorą się z Jelonek/Sadyby (przycięcie 189), Targówka i centrum (517), Marysina (401), Nowych Włoch (194), Techników (129) itp... 8-( I 187 :-k
Tak to sobie można dużo rzeczy wymyślać.

Na pętlę Gocław od strony TS wjechać się nie da.

Jaki jest prawdopodobny horyzont czasowy otwarcia połączenia Sosnkowskiego ze Skoroszewską?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Gregory80

Post autor: Gregory80 » 27 wrz 2013, 13:11

pawcio pisze:
KwZ pisze:Żeby było śmieszniej, to go nie ma, oszczędza się sporo 8-( Tylko mam wrażenie, że te zaoszczędzone brygady biorą się z Jelonek/Sadyby (przycięcie 189), Targówka i centrum (517), Marysina (401), Nowych Włoch (194), Techników (129) itp... 8-( I 187 :-k

Jaki jest prawdopodobny horyzont czasowy otwarcia połączenia Sosnkowskiego ze Skoroszewską?
Jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem, i działki na terenie obecnego MPO zostaną skomunalizowane (przejdą na własnośc m. st. Warszawy) to jeszcze pod koniec tego roku zostanie zlecony projekt budowlany na ulice bez nazwy.
Obecnie 1 z 3 działek przeszła w posiadanie miasta.
Reszta czeka na decyzje Wwojewody

A w przyszłym roku budowa o ile środki finansowe Dzielnicy pozwolą

Ulicę Starodęby bedzie budował deweloper budujący osiedle mieszkaniowe na rogu ulicy Skoroszewskiej i ulicy Starodęby (obecnie ma złożone pozwolenie na budowe ma go otrzymać do końca roku bieżącego)
Wobec czego będziemy zabiegac o to aby ulica Starodęby była gotowa pod koniec przyszłego roku
Pozdrawiam
Grzegorz Busłowski

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 27 wrz 2013, 13:23

Gregory80 pisze:PL. PIŁSUDZKIEGO
O Panie! (-o< To już lepiej niech zostanie na Targówku.

Gregory80

Post autor: Gregory80 » 27 wrz 2013, 13:45

emyl pisze:
Gregory80 pisze:PL. PIŁSUDZKIEGO
O Panie! (-o< To już lepiej niech zostanie na Targówku.
Czyli ogólnie nie widzicie możliwości zakrancowania tej lini gdzieś w okolicach Centrum.

Przecież ta linia 517 jest wogóle nie punktualna...
Dziś rano na Dw. Zachodnim 6 min. spóźnienia
Wiem tylko....
Ale nie raz bywa i 10 min.
Planowy przyjazd 7.02 a faktycznie przyjechał 7.08

Do tego 187 wypadło które miało byc 7.01 i raze już był ścisk tłok itp.

Może jakieś propozycje alternatywy??
Pozdrawiam
Grzegorz Busłowski

rudy

Post autor: rudy » 27 wrz 2013, 13:47

Gregory80 pisze:Ogólnie prawie cała ulica jest przystosowana do puszczenia pojazdów wielkogabarytowych, a wynika to z tego że do przebudowy pozostał odcinek Prystora - Biedronka i jeden łuk kołowy na skrzyzowaniu Dzieci Warszawy/Skoroszewska, który musi być dostosowany do odpowiednich parametrów technicznych min promień 12 m.
No czyli w tej chwili nie ma możliwości puszczenia wielkogabarytowych Skoroszewską ze względu na skrzyżowanie Skoroszewska/DW. A ja pisałem właśnie o obecnej sytuacji, a nie po przebudowie i dostosowaniu łuku na ww. skrzyżowaniu.
Pozdrawiam

Gregory80

Post autor: Gregory80 » 27 wrz 2013, 13:50

pawcio pisze:

Ale taki wjazd przez autobus jest chyba możliwy do realizacji:
Trasa Siekierkowska0 Wał Miedzeszyński - Gen. Emila Fieldorfa - Bora Komorowskiego - GOCŁAW
????

[ Dodano: Pią 27 Wrz, 2013 13:52 ]
rudy pisze:
Gregory80 pisze:Ogólnie prawie cała ulica jest przystosowana do puszczenia pojazdów wielkogabarytowych, a wynika to z tego że do przebudowy pozostał odcinek Prystora - Biedronka i jeden łuk kołowy na skrzyzowaniu Dzieci Warszawy/Skoroszewska, który musi być dostosowany do odpowiednich parametrów technicznych min promień 12 m.
No czyli w tej chwili nie ma możliwości puszczenia wielkogabarytowych Skoroszewską ze względu na skrzyżowanie Skoroszewska/DW. A ja pisałem właśnie o obecnej sytuacji, a nie po przebudowie i dostosowaniu łuku na ww. skrzyżowaniu.
Ale zmiany planowane sa na I kwartał 2014 r. nikt teraz nie będzie zmieniał tras autobusów.
Do tego czasu i ten łuk zostanie przebudowany jeżeli zaistnieje taka potrzeba.
Np. zostanie tam puszczona linia która musi byc obsługiana taborem wielkopojemnym
Pozdrawiam
Grzegorz Busłowski

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 27 wrz 2013, 13:57

Ale co na tej Skoroszewskiej ma być wielkopojemne? 178 czy 207?
Gregory80 pisze: Może jakieś propozycje alternatywy??
Torwar ew. połączenie z 411.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

rudy

Post autor: rudy » 27 wrz 2013, 14:05

W projekcie Gregory'ego80 (Dzielnicy Ursus) nie widzę żadnej linii na Nowolazurowej i to chyba też jest mankament tej propozycji.
Być może 187 z Nowolazurowej zniknie (oby się tak stało), ale jestem przekonany, że coś w zastępstwie będzie musiało być tam puszczone.

A co do Skoroszewskiej i autobusów wielkopojemnych to ja też nie wiem, jaka linia o takich gabarytach miałaby tam jeździć. Nie byłoby to chyba potrzebne.
Pozdrawiam

ArturS

Post autor: ArturS » 27 wrz 2013, 14:49

No jak przecież w projekcie zaproponowanym przez Urząd 517 się wije przez Skoroszewską :) I w Ursusie byłoby Tour de Biedronka - Orląt Lwowskich, Warszawska, Skoroszewska :)

Gregory80

Post autor: Gregory80 » 27 wrz 2013, 15:20

rudy pisze:W projekcie Gregory'ego80 (Dzielnicy Ursus) nie widzę żadnej linii na Nowolazurowej i to chyba też jest mankament tej propozycji.
Być może 187 z Nowolazurowej zniknie (oby się tak stało), ale jestem przekonany, że coś w zastępstwie będzie musiało być tam puszczone.

A co do Skoroszewskiej i autobusów wielkopojemnych to ja też nie wiem, jaka linia o takich gabarytach miałaby tam jeździć. Nie byłoby to chyba potrzebne.
Można by było spróbować tak jak jeden z forumowiczów zaproponował
cristle pisze:Proszę przeanalizować możliwy przebieg linii według następujących założeń:
129: OKĘCIE - Al. Krakowska - Hynka - Łopuszańska - Kleszczowa - Ryżowa - Nowolazurowa - Chrościckiego - Globusowa - Dźwigowa - Połczyńska - CM.WOLSKI (lub KOŁO)
Dodatkowy plus takiego rozwiązania to obsługa terenów Nowych Włoch po zabraniu 194 i utrzymanie tej relacji w kierunku Ciepłowni wola właśnie za pomoca 129

Z wyliczeń wynika, że jest jeszcze pewien zapas brygad, ale nie wiem czy na taką linię starczy...
Pozdrawiam
Grzegorz Busłowski

mb112

Post autor: mb112 » 27 wrz 2013, 15:21

Poniżej moje uwagi do projektu autorstwa dzielnicy Ursus.

Przede wszystkim co na Nowych Włochach w zamian za 194 ? 206 co pół godziny (które zresztą i tak tam teraz jeździ) to zdecydowanie za mało. W sumie może zamiast tego 206 wystarczyłoby jakieś krótkie 327 Ursus Ratusz - PKP Włochy, w dni powszednie, krótsze (nie na Odolany bo po co) ale zdecydowanie częstsze. Trzeba by tylko wymyślić sensowny sposób zawracania przy PKP Włochy, żeby nie tkwił tam w korku. Chyba najlepiej
Świerszcza - Cienista - Zdobnicza - Globusowa - Świerszcza albo Świerszcza - Wałowicka - Zdobnicza - Cienista - Świerszcza, ew. jakoś mniejszymi uliczkami jeśli dałoby radę.

Poza tym zdecydowanie nie ma sensu przeciąganie tego nowego 517 od Politechniki na północ. Nikt tak nie będzie jeździł. Że ludzie chcą do centrum ? Metro Politechnika to już też centrum. Jak chcą do skrzyżowania Marszałkowska/Jerozolimskie to i tak pojadą pociągiem, a jak będzie jakaś awaria to się przesiądą w metro przy Politechnice. Bez przesady z tym uleganiem bezsensowym postulatom.

Skrócenie 178 też proponowałem, ale naprawdę wystarczy do Okopowej/Muzeum Powstania a docelowo do Ronda Daszyńskiego. Do Emilii Plater to jest marnowanie taboru i dublowanie bardzo częstego 109. Tym bardziej że po południu trafiają się korki na Emilii Plater i Grzybowskiej.

Nie za dużo linii na Skoroszewskiej ? 177, 178, 191, 517 - trochę bez sensu jest wyginanie tutaj 517, które ma pozostać linią dowożącą w Al. Jerozolimskie i do centrum. 191 chyba też nie potrzeba zmieniać trasy.

Może jednak lepiej puścić 401 przez Nowolazurową ?
Linia 294 – PKP GOŁĄBKI – W. Kadłubka (powrót: Czerwona Droga – Kadłubka – Leszczyńskiego – Przejazdowa – Leszka Białego) – Laskonowgiego – Orłów Piastowskich – Keniga – URSUS-NIEDZWIADEK
Częstotliwość 10/15/15
Linia o charakterze dowozowym do nowej stacji kolejowej PKP URSUS NIEDZWIADEK

Druga propozycja trasy tej linii
Zgodnie z propozycją WAWKOM i według nas zamiast nowej linii 294

Linia 206 lub 294 PKP GOŁĄBKI – W. Kadłubka (powrót: Czerwona Droga – Kadłubka – Leszczyńskiego – Przejazdowa – Leszka Białego) – Laskonogiego – Orłów Piastowskich – Keniga – …. – URSUS NIEDŹWIADEK
Częstotliwość 10/15/15
A czym się różnią te dwa warianty ?
Poza tym dlaczego nie chcecie przysunąć przystanku PKP Gołąbki bliżej stacji, tak jak proponowałem ?

ODPOWIEDZ