Obwodnica ekspresowa Warszawy: S2-S7/S8-S17

Moderator: Wiliam

MichalJ

Post autor: MichalJ » 05 lis 2013, 14:12

Głownie potrzeba oznakowania - jak zjechać na stację i jak z niej wrócić, bo stacje blisko węzłów są: na al. Krakowskiej, na Połczyńskiej, na Puławskiej.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 05 lis 2013, 14:18

No tak, ale kręcenie się po węzłach i po ulicach dojazdowych to może poza szczytem strata kilku, kilkunastu minut, ale już w szczycie może to wyglądać dużo gorzej.
Na Puławskiej "tuż obok" masz Shella - po obu stronach prawie naprzeciw siebie. Żeby dojechać do jednego z nich rzeczywiście wystarczy zjechać i już jest, ale powrót na obwodnicę to jazda co najmniej do ZP Grabowa, skręt w prawo, zawracanie (chyba nawet średnio przepisowe OIDP), skręt w lewo w Puławską.
Pierwsze miejsce, gdzie można legalnie zawrócić bez kręcenie się po bocznych uliczkach to Al. Lotników/Puławska.

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 05 lis 2013, 16:28

Bastian pisze:Stacja przy Potoku będzie podobno odcięta na stałe.
Nie tyle odcięta co powiązana z Mickiewicza :)
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 lis 2013, 16:50

Przy wezle Pruszkow tez jest (nowiutka) stacja a znaku na autostradzie nie ma - pewnie jakas zasada typu "na autostradach kierujemy tylko do MOPow bo sie inaczej najemcy wkurza" dziala...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 05 lis 2013, 17:40

Przy którymś z węzłów na A2 jest strzałka do stacji, i to dość dalekiej. Ale nie pamiętam dokładnie...

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 05 lis 2013, 17:52

Póki nie ma stacji między Warszawą a Łodzią, to zarówno przed węzłem Pruszków, jak i przed Grodziskiem Maz. są żółte tabliczki informujące o stacjach w tych miastach. Na pewno w kier. Warszawy, na Łódź nie pamiętam.

cns80

Post autor: cns80 » 06 lis 2013, 7:30

MichalJ pisze:Przy którymś z węzłów na A2 jest strzałka do stacji, i to dość dalekiej. Ale nie pamiętam dokładnie...
BJ pisze:Póki nie ma stacji między Warszawą a Łodzią, to zarówno przed węzłem Pruszków, jak i przed Grodziskiem Maz. są żółte tabliczki informujące o stacjach w tych miastach. Na pewno w kier. Warszawy, na Łódź nie pamiętam.
Przy każdym węźle (a przynajmniej przy większości) jest informacja o najbliższej stacji. A że czasami trzeba zjechać aż do Mszczonowa i zrobić kilkadziesiąt km to już inna sprawa :)

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 06 lis 2013, 10:29

BJ, czy coś się zmieniło przy Poleczki, o czym nie wiem?
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

drapka

Post autor: drapka » 06 lis 2013, 11:14

A tam wydzielony lewoskręt dopuszcza zawracanie?
Popatrz, jaka franca!

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 07 lis 2013, 9:24

Stary Pingwin pisze:BJ, czy coś się zmieniło przy Poleczki, o czym nie wiem?
To zależy, co przez to rozumiesz ;)
W porannym szczycie od otwarcia obwodnicy nie przejeżdżałem tam ani razu, więc się nie wypowiem, ale poza tym to te dwa pasy generalnie świecą pustkami.
Jak bardzo Poleczki straciła na randze - dobrym przykładem jestem ja. Przed otwarciem S2 jeździłem tamtędy średnio częściej niż co 2 dni, teraz nie jechałem tamtędy od otwarcia S2.

Co do zawracania - światła zawracania nie przewidują, ostatnio zawracając tam ze skrajnego lewego pasa o tym, że łamię przepis, przypomniał mi jeszcze obszar wyłączony z ruchu.
Oczywiście nikt sobie z tego nie robi, ale przepisowo zawrócić tam nie można.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 07 lis 2013, 9:58

O tym, że Poleczki straciła na randze, pisałem miesiąc temu. Jeżeli po 16 mogę dojechać do Puławskiej stając tylko na światłach, to dobrze. Przed otwarciem obwodnicy korek na Poleczki :arrow: Puławska zaczynał się od Poloneza, a w skrajnych przypadkach(piątek), od Hołubcowej.
Puławska w szczycie popołudniowym też jakby luźniejsza :arrow: Piaseczno, oczywiście tylko do Żołny. Dalej dochodzą auta z obwodnicy.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

drapka

Post autor: drapka » 07 lis 2013, 12:40

Stary Pingwin pisze:O tym, że Poleczki straciła na randze, pisałem miesiąc temu. Jeżeli po 16 mogę dojechać do Puławskiej stając tylko na światłach, to dobrze.
W sumie to podaż dla południa Warszawy w relacji wschód-zachód przez linię radomską wzrosła ok. czterokrotnie (to, co "wisiało" na samej Marynarskiej troszkę uzupełnianej przez Baletową, teraz rozkłada się na Cybernetyki, Poleczki i obwodnicę), więc ulżyć musiało na logikę rzecz biorąc wszędzie. Tylko czy faktycznie ulżyło takiej Marynarskiej, bo prawdę mówiąc nie sprawdzałem? :-k
Popatrz, jaka franca!

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 07 lis 2013, 12:48

Marynarska jest teraz zasilona z zachodu i południa, więc siłą rzeczy tłok się zwiększył.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 07 lis 2013, 12:53

Marynarska jest zapchana ruchem docelowym, który będzie rósł, dopóki trawników do parkowania starczy.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 07 lis 2013, 14:51

Stary Pingwin pisze: Puławska w szczycie popołudniowym też jakby luźniejsza :arrow: Piaseczno, oczywiście tylko do Żołny. Dalej dochodzą auta z obwodnicy.
Ale już za Kajakową się wyraźnie rozluźnia i tak naprawdę od Żołny do Kajakowej traci się z 5 min.
Na samej obwodnicy ruch jest zaskakująco mały, również ten z Puławskiej. Rano z Puławskiej na S2 na każdym cyklu wjeżdża kilkanaście samochodów, a ja byłem przekonany, że korek do zawrotki na estakadę na S2 będzie zaczynał się gdzieś przy Żołny.

Co do Marynarskiej - zastanawiające jest, jak rozwiązać kłopot tej ulicy i całej Służewca Przemysłowego. Przecież tam jest jakiś koszmar. Co niby ma dać zrobienie estakad nad Wynalazek i Postępu? Nic nie da oprócz tego, że teraz samochody o każdej porze doby (bez korków) w miarę hamowane przez światła będą zapieprzać 2x szybciej.
Może tam naprawdę przydałoby się - po ucywilizowaniu dojścia od PKP Służewiec i generalnie przeanalizowaniu oferty komunikacji - zrobić jakąś strefę ruchu tylko dla tych, którzy mają miejsca w parkingach podziemnych. Od 7 do 19 np.
Tylko jak by to zrealizować - praktycznie przede wszystkim...

ODPOWIEDZ