S3-a też zabrania.KwZ pisze:S3-a[...] zezwalają.
Prawko i lewko
Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy
Wcale bym się nie zdziwił, że wiki w tym miejscu jest niegodna zaufania.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Wiki jest na pewno niegodna zaufania, bo z tekstu nie wynika, że S3h zabrania zawracania, a zabrania na pewno. Zresztą mnie uczyli (w tym na studiach), że zabraniają wszystkie.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
I to jest chyba jeden z bardziej martwych przepisów, podobnie jak się zatrzymywanie na zielonej strzałce.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
- vernalisadonis
Zatrzymanie na zielonej strzałce jest po to, żeby nie najechać na pieszego. Często jest tak, że ciężarówka albo autobus zasłaniają przejście dla pieszych, a w tym momencie może ktoś wejść przed maskę samochodu.
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Bez sensu, żeby S3-f/g zabraniał. Więc nie wszystkie(?).zabraniają wszystkie.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
- R-9 Chełmska
F i g zezwala, reszta zabrania. Nie sądziłem, że z tak jasnym przepisem może być tyle interpretacji :OKwZ pisze:Bez sensu, żeby S3-f/g zabraniał. Więc nie wszystkie(?).zabraniają wszystkie.
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Naprawdę nikt z was nie zajrzał do rozporządzenia?
Zawracać można jedynie przy S2, S-3f i S-3g. Pozostałe nie zezwalają na zawracanie.Rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów drogowych pisze:§ 96. 1. Nadawany przez sygnalizator S-2 sygnał czerwony wraz z sygnałem w kształcie zielonej strzałki oznacza, że dozwolone jest skręcanie w kierunku wskazanym strzałką w najbliższą jezdnię na skrzyżowaniu z zastrzeżeniem ust. 3.
2. Sygnał w kształcie zielonej strzałki, nadawany przez sygnalizator S-2, zezwalający na skręcanie w lewo, zezwala również na zawracanie z lewego skrajnego pasa ruchu, chyba że jest to zabronione znakiem B-23.
3. Skręcanie lub zawracanie, o których mowa w ust. 1 i 2, jest dozwolone pod warunkiem, że kierujący zatrzyma się przed sygnalizatorem i nie spowoduje utrudnienia ruchu innym jego uczestnikom
§ 97. 1. Sygnały świetlne nadawane przez sygnalizator kierunkowy S-3 dotyczą kierujących jadących w kierunkach wskazanych strzałką (strzałkami)
2. Przepisy § 95 ust. 1 i 2 (definiuje co oznacza sygnał zielony i żółty) stosuje się odpowiednio do sygnałów nadawanych przez sygnalizator kierunkowy S-3.
3. Sygnał zielony nadawany przez sygnalizator kierunkowy S-3 oznacza, że podczas jazdy we wskazanym kierunku nie występuje kolizja z innymi uczestnikami ruchu.
4. Sygnalizatory kierunkowe S-3 nadające sygnały przeznaczone tylko dla pojazdów skręcających w lewo mogą nie być umieszczone po prawej stronie drogi
Jak masz lewy przód do naprawy, to wal na skrzyżowanie Łazienkowskiej i Czerniakowskiej. Jak Łazienkowska ma zielone i może skręcać w prawo w Czerniakowską, to 107 i 159 jadące z Czerniakowskiej mają bezkolizyjny lewoskręt w Łazienkowską. Łosie zawracają, więc walisz w łosia i z jego OC robisz sobie przód auta. Podobnie jest przy GUS i przy Pułkowej z Dzierżoniowską.JacekM pisze:I to jest chyba jeden z bardziej martwych przepisów, podobnie jak się zatrzymywanie na zielonej strzałce.
Nie wiedziałem, że jestem "martwy", bo zawsze się zatrzymuję przed zieloną strzałką.JacekM pisze:I to jest chyba jeden z bardziej martwych przepisów, podobnie jak się zatrzymywanie na zielonej strzałce.
http://www.youtube.com/user/esbek2
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast
Na tym zawracaniu na strzałce to chyba co drugi radiowóz policyjny w mieście można przyłapać. Co rano zjeżdżają do bazy na Belwererskiej trasą Gagarina-zawrotka-Gagarina-Nabielaka-Belwederska 
Ale też faktem jest, że w wielu przypadkach można wprowadzić możliwość zawracania, bo nie ma kolizji-jak to ma miejsce np. przy wspomnianej łazienkowskiej-CZerniakowskiej
Ale też faktem jest, że w wielu przypadkach można wprowadzić możliwość zawracania, bo nie ma kolizji-jak to ma miejsce np. przy wspomnianej łazienkowskiej-CZerniakowskiej
Popatrz, jaka franca!
A wyjeżdżają Belwederska-zawrotka-Belwederska-Dolna...
I dzwonów nie ma, bo każdy zawracający ustępuje wszystkim. Takie zawracanie, jeśli coś powoduje, to raczej tamowanie ruchu (spowalnia jadących za zawracającym) niż jakiekolwiek zagrożenie.
I dzwonów nie ma, bo każdy zawracający ustępuje wszystkim. Takie zawracanie, jeśli coś powoduje, to raczej tamowanie ruchu (spowalnia jadących za zawracającym) niż jakiekolwiek zagrożenie.
Dzwonów nie ma pod warunkiem, że zawracający wie, że nie powinien tego robic i dlaczego-policjant pewnie wie. Ale jak jakiś gamoń tego nie wie, to będzie uwazał, ze jest na prawie i moze być różnie. Jak skręcam z Łazienkowskiej w prawo na zielonym, to nie mam wrażenia, że zawracający na Czerniakowskiej czują się w obowiazku ustąpić mi pierwszeństwa.
Popatrz, jaka franca!
Przejeżdżam w tym miejscu codziennie od 16 lat i dzwona z zawracającym nie widziałem ani razu. Zresztą tam zawracających jest mało, na poprzednim skrzyżowaniu można zawrócić legalnie.
A przy Bartyckiej jest nie tylko sygnalizator strzałkowy, ale też explicite zakaz zawracania - a i tak zawracają.
A przy Bartyckiej jest nie tylko sygnalizator strzałkowy, ale też explicite zakaz zawracania - a i tak zawracają.
No bo jak wiesz, że zawracają,to uważasz. Tak samo ja koło mnie-jak przejeżdżam na zielonym przez skrzyżowaniue osiedlowych ulic z KEN-am na wprost, to z ręką na klaksonie -ale nogą nad hamulcem - bo barany skręcają hurtem w lewo z tych uliczek w KEN - zupełnie zapominając, że ktoś może jechać prosto i ma pierwszeństwo.
Popatrz, jaka franca!
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Od prawie miesiąca codziennie trzy razy skręcam z Łazienkowskiej w Czerniakowską w prawo i przynajmniej raz dziennie poważnie się zastanawiam, czy głąbowi przyłożę, czy nie. I średnio co drugi dzień jestem obtrąbiany za to, że mając zielone światło jadę. Nie jest to to, co na 143, że skręcając z Niepodległości w prawo w kraniec mogłem wybierać przed kogo sobie wyjadę i kto straci zniżki, ale i tak jest fajnie.drapka pisze:Dzwonów nie ma pod warunkiem, że zawracający wie, że nie powinien tego robic i dlaczego-policjant pewnie wie. Ale jak jakiś gamoń tego nie wie, to będzie uwazał, ze jest na prawie i moze być różnie. Jak skręcam z Łazienkowskiej w prawo na zielonym, to nie mam wrażenia, że zawracający na Czerniakowskiej czują się w obowiazku ustąpić mi pierwszeństwa.