A byłeś w ogóle kiedyś tam czy piszesz z perspektywy klawiatury?KwZ pisze:Po co? Chcesz je przekolorować na czerwono?No i co ważne - dzięki temu można by rozważyć usunięcie 141 143 i 188 z Kanału. 182 i 187 starczą.
Sorry za tą szczerą uwagę, ale tak to jest gdy ludzie nie znają problemu ale są specjalistami na każdy temat. Linie jadące z Wiatracznej mają parędziesiąt metrów na zmianę o trzy pasy żeby wbić na przystanek Kanał Gocławski. Jest to manewr niebezpieczny i dla pojazdu komunikacji, i dla jadących za nim od strony Wiatracznej, i dla jadących głównym ciągiem czyli Ostrobramską. I jakbyś przynajmniej kilkanaście razy tam przejechał to byś widział, że często przy tej zmianie pasów pojawiają się groźne sytuacje. Nawet w tym wątku były postulaty żeby pozbyć się tego manewru.
Taki podział ma tez naturalnie wady jak ww. obsługa przystanku Kanał Gocławski. Ale już przesiadki z czerwońców na Międzynarodowej i saskiej w czarne żeby dojechać np. na Torwar nie powinny być problemem.KwZ pisze:523 na Witolinie to pomysł stary i nie mój. I jak widać wypływa. Dla mnie głębokim fundamentem jest tutaj rozdziałDobry kierunek myślenia. Podoba mi się!
(czerwone <-> Ostrobramska) vs (czarne <-> Wiatraczna),
przy czym nie wiem, czy to dobrze, czy źle; os. Majdańska mogłoby poczuć się skrzywdzone. Ale myślę, że mógłby ułatwić komasację 188 i 523 na Olszynce.
Co do pierwszej propozycji to gdzie postój na Brazylijskiej? Wydaje mi się , że nie ma sensu wozić tych autobusów po Saskiej Kępie, bo będą robiły puste kilometry. Dlatego pomimo kilkuset metrów więcej, niech też Przyczółek z tego skorzysta. Byłbym za twoją drugą opcją przez Grenadierów (gdzie postój?), ale to ponad 1,5 km więcej niż do samego Przyczółka. Dlatego IMHO nawrotna na węźle jest najbardziej optymalna.Wiliam pisze:187 można także próbować zapętlać na trasie Trasa "Ł" - Urugwajska - Lizbońska - Saska - Brazylijska - Międzynarodowa - Trasa "Ł" lub Al.Stanów Zjednoczonych - Grenadierów - Ostrobramska - Al.Stanów Zjednoczonych.
<gdybanie>
A może docelowo 187 po prawej stronie skierowane z TŁ na Ostrobramską, Poligonową i JNJ?
</gdybanie>
powtórzę: niektórzy widzą sytuację "z perspektywy klawiatury". Mam zasadę, że o problemach dzielnic w których jestem rzadziej niż raz w tygodniu się nie wypowiadam bo po prostu mam zbyt małą wiedzę. Niestety nie wszyscy też tak robią.Wiliam pisze:W ogóle widzę że nie wszyscy dowierzają że jest różnica między czerwonym a czarnym na Trasie "Ł". A różnica bywa znaczna, bo czarnuchy mają strasznie rozwleczone rozkłady. O patologiach jazdy 182 już tu wiele razy opowiadano.