Zacznijcie zabiegać o połączenie trzech siedemsetek w jedną do Białobrzegów i połączenie wiosek eLkami, to i częstotliwość linii głównej i takty będą lepsze. I będziecie płacić mniej. Zacznijcie korzystać z tramwajów na Jagiellońskiej, to i ich funkcjonowanie będzie coraz sprawniejsze.zeus pisze:A ja przypominam, że w tamtym czasie 705/735 miały lepszy rozkład, choćby dzięki znacznie lepszej koordynacji z 734 (chociaż też nie idealnej) i większej ilości kursów, ZTCP 3 kursy w ciągu doby zostały wycięte...
Komunikacja w trakcie remontu Mostu Grota
Moderator: Wiliam
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Ale zeus nie chce korzystać z tramwajów na Jagiellońskiej, bo Jego zdaniem 18 się wlecze.
No to zamiast zastanawiać się, gdzie mają 7xx jechać, uatrakcyjnijmy tramwaje, żeby się nie wlekły!
Czy na tym forum są w ogóle jacyś samodzielnie myślący ludzie, czy tylko piewcy większości pomysłów ZTM? Z tych postów można wywnioskować. 511 do młocin genialne - trzeba zawieść ludzi po najmniejszej linii oporu do najbliższej stacji metra, 705,735 skrócone do żerania też rewelacja, niech się tam w tramwaj ludziska przesiadają. Ciekawe, że najwięcej w tej kwestii mają do napisania ludzie zupełnie z innych dzielnic, ktorych te zmiany nie dotyczą. Nieporęt czy tam inny rejon może się dziesięć razy przesiadać a co tam.
-
bartoni722
O ile 511 uważam za zmianę trafioną (szkoda, że nie chcecie żeby w ogóle ją z 518 połączyć, byłby przecież dojazd na patelnię, dworzec i do Złotych Tarasów!), o tyle 705 i 735...rzeczywiście można pociągnąć do metra, żeby nie mącić już z kolejnymi przesiadkami w tym bałaganie. Czasowo wychodziłoby podobnie, no, może nieznacznie dłużej.
I już nie stały pasażer świetnej linii 527. 
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Pierwszorzędna manipulacja. Napisałem przecież, że nie jestem po żadnej ze stron w sprawie 511, bo oba rozwiązania mają sporo obiektywnych plusów i minusów. Za to w sprawie siedemsetek zarówno logika, jak i przyjęta przez miasto polityka transportowa, a także zadania wyznaczone w przepisach dotyczących ZTM nakazują skrócenie tych linii do najbliższego węzła z komunikacją szynową, którym jest PKP Żerań. Należy się cieszyć, że ze strony ZTM jest jakakolwiek wola, by to to kursowało do exFSO, bo daje to przynajmniej kilka innych relacji, w tym jednoprzesiadkową (!) na ciąg Marszałkowskiej od Pl. Bankowego aż po Pl. Unii Lubelskiej i dalej na Mokotów. Ale nie, trzeba drzeć japę, a jak ktoś da ci palec, to odgryźć mu całą rękę.marko80 pisze:Czy na tym forum są w ogóle jacyś samodzielnie myślący ludzie, czy tylko piewcy większości pomysłów ZTM? Z tych postów można wywnioskować. 511 do młocin genialne - trzeba zawieść ludzi po najmniejszej linii oporu do najbliższej stacji metra, 705,735 skrócone do żerania też rewelacja, niech się tam w tramwaj ludziska przesiadają. Ciekawe, że najwięcej w tej kwestii mają do napisania ludzie zupełnie z innych dzielnic, ktorych te zmiany nie dotyczą. Nieporęt czy tam inny rejon może się dziesięć razy przesiadać a co tam.
1. Tak.marko80 pisze: 1. Czy na tym forum są w ogóle jacyś samodzielnie myślący ludzie, czy tylko piewcy większości pomysłów ZTM?
2. Z tych postów można wywnioskować. 511 do młocin genialne - trzeba zawieść ludzi po najmniejszej linii oporu do najbliższej stacji metra,
3. 705,735 skrócone do żerania też rewelacja, niech się tam w tramwaj ludziska przesiadają.
4. Ciekawe, że najwięcej w tej kwestii mają do napisania ludzie zupełnie z innych dzielnic, ktorych te zmiany nie dotyczą.
5. Nieporęt czy tam inny rejon może się dziesięć razy przesiadać a co tam.
2. Właśnie tak! To się wydaje najbardziej logiczne.
3. Tak samo. Najbliższy węzeł.
4. Może dlatego, że Ty będziesz bronił zawsze jak największej wygody dla siebie?
5. Tak, właśnie! Nieporęt ma to do siebie, że nie mieści się w granicach Warszawy. Jadąc 705 + 18 mamy 1 (słownie: JEDNĄ!) przesiadkę. Nie wiem skąd te 10 przesiadek wytrzasnąłeś.
To 705/735 musiałyby chyba być skrócone do Olesina.zeus pisze:Widać , że nie musisz codziennie dojeżdżać rano do pracy, bo byś wiedział że w godzinach porannych liczy się każda minuta. 18 wlecze się niemiłosiernie do Centrum, co bez sensu wydłuża czas dojazdu w porównaniu do metra. Ja korzystam z tej linii tylko jak mam za dużo czasu albo pokazuję komuś Warszawę. Dlaczego Nieporęt ma się przesiadać dwa razy, a Marki, Piaseczno, Legionowo, Radzymin, Łomianki itp. mogą mieć bezpośredni dojazd do metra?? Nieporęt płaci i to niemało za 7XX, więc może wymagać określonego standardu wykonania usługi przewozowej. Proponuje teraz skrócić np. takie 718/805 do CH marki, a 709 gdzieś do Mysiadła no bo przecież nie pakujemy podmiejskich do miasta.
A na Olesin dać 527. 
Możesz jeszcze wykrakać. Pętla winnica będzie dowiązana drogowo do modlińskiej, niecały kilometr od dąbrówki. Stawiam dolary przeciwko orzechom, że to będzie ten moment kiedy ZTM będzie chciał skasować 511. A tutaj nikt na żadną lokalną dowozówkę typu 211 na solo się nie zgodzi. Wtedy albo zostawienie 511 albo wydłużenie do dąbrówki jednej z linii krańcujących na przyszłej pętli Winnica czyli 186,509 lub 518. Wiem wybiegam dość perspektywicznie ale przecież wiem co się będzie działo. Ludziska którzy mieli bezpośrednią linię (chociażby do metra) nie zgodzą się na jakiś pseudo substytut jadący do tramwaju i dodatkową przesiadkę i chociażby ten argument jest argumentem aby docelowo zachować trasę 511 na marymont.bartoni722 pisze:O ile 511 uważam za zmianę trafioną (szkoda, że nie chcecie żeby w ogóle ją z 518 połączyć, byłby przecież dojazd na patelnię, dworzec i do Złotych Tarasów!), o tyle 705 i 735...rzeczywiście można pociągnąć do metra, żeby nie mącić już z kolejnymi przesiadkami w tym bałaganie. Czasowo wychodziłoby podobnie, no, może nieznacznie dłużej.
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Po skróceniu do Winnicy siedemsetek z Legionowa, Modlińską do Marymontu pojedzie zapewne czarnuch, o częstotliwości nie większej, niż 12/15/15. Ale to rzeczywiście zbyt daleki wybieg w przyszłość.
No i z tym bym się nawet zgodził, pytanie tylko gdzie zakrańcowany, jeżeli na dąbrówce czy Bukowie to OK, jeżeli na winnicy i będzie się robić dowozówkę do dowozówki to takie numery nie przejdą. Co do skrócenia siedemsetek do Winnicy. Zapewne będzie to też mocno oprotestowane. Jedna z nich z pewnością będzie musiała zostać na trasie do Żerania Fso.emyl pisze:Po skróceniu do Winnicy siedemsetek z Legionowa, Modlińską do Marymontu pojedzie zapewne czarnuch, o częstotliwości nie większej, niż 12/15/15. Ale to rzeczywiście zbyt daleki wybieg w przyszłość.
Biorąc pod uwagę, że po oddaniu torów do Mehoffera będą dwie linie (czyli zakładana pełna oferta dla tej trasy), można siedemesetki wysłać przez Mehoffera i Światowida na Nowodwory lub nawet Tarchomin. Żadna różnica w warunkach.emyl pisze:Po skróceniu do Winnicy siedemsetek z Legionowa, Modlińską do Marymontu pojedzie zapewne czarnuch, o częstotliwości nie większej, niż 12/15/15. Ale to rzeczywiście zbyt daleki wybieg w przyszłość.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ale jedzie, a most Grota stoi.Georg pisze:Ale zeus nie chce korzystać z tramwajów na Jagiellońskiej, bo Jego zdaniem 18 się wlecze.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ale 18 nie ma czerwonego numerkaGlonojad pisze:Ale jedzie, a most Grota stoi.