[M1] Eksploatacja, frekwencja itp.

Moderator: JacekM

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 16 sty 2015, 0:24

Na pewno w któryś weekend jeździły "wagoniki".
ŁK

Awatar użytkownika
Tyrystor
Kontakt:

Post autor: Tyrystor » 16 sty 2015, 0:52

ashir pisze:Także od jakiegoś czasu jeździ już "14", który też ma bardzo ciekawe (warsztatowe) malowanie wagonów, jeśli dobrze pamiętam to tylko środkowych.
Czyli? Fale, falbanki, koronki, pełne zacieków? Czymś się odróżnia z daleka?
primoż pisze:
Walas pisze:Autobusy ashirowi nie wystarczają, to robi obserwacje w metrze. To trzeba być mądrym #-o (-( .
Ale co cię obchodzi, co ashir robi w czasie wolnym? Robi ci tym jakąś krzywdę? Wiem, że ashir różne głupie rzeczy potrafi wypisywać. Właśnie dlatego można się przyczepić do niego o inne rzeczy. Ale akurat przypierdalanie się o to, że ashir w swoim prywatnym czasie spisuje brygady metra zakrawa na kpinę, nawet jeśli to zajęcie jest dziwne, jak i spisywanie brygad w ogóle.
Ale jeśli Walas się dziwi, to wiedz, że coś się dzieje. ;P
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 16 sty 2015, 0:57

Tyrystor pisze:Ale jeśli Walas się dziwi, to wiedz, że coś się dzieje. ;P
Może jest zazdrosny, bo teraz to ashir jest postrzegany jako król wypisówek, a nie on :lol:

ashir

Post autor: ashir » 16 sty 2015, 7:00

primoż pisze:
Walas pisze:Autobusy ashirowi nie wystarczają, to robi obserwacje w metrze. To trzeba być mądrym #-o (-( .
Ale co cię obchodzi, co ashir robi w czasie wolnym? Robi ci tym jakąś krzywdę? Wiem, że ashir różne głupie rzeczy potrafi wypisywać. Właśnie dlatego można się przyczepić do niego o inne rzeczy. Ale akurat przypierdalanie się o to, że ashir w swoim prywatnym czasie spisuje brygady metra zakrawa na kpinę, nawet jeśli to zajęcie jest dziwne, jak i spisywanie brygad w ogóle.
Kto rzuca taką plotkę, że w czasie wolnym? :> Wspomniane składy widziane na odcinku: Młociny - Ratusz-Arsenał, który pokonuję i tak codziennie czasem nawet kilka razy "służbowo". Stąd pewnie tych składów wczoraj jeździło jeszcze więcej, bo to nawet nie połowa trasy. :)
Czotyk pisze:No ja tam się nie cieszę, jak pewnie większość pasażerów. 81 są głośne, nie ma się gdzie złapać pomiędzy drzwiami i w ogóle, to, że są z Rosji jest teraz - a dla mnie zawsze było - passé. Inne stare pojazdy jak Ikarus, 13N, EN57 i tym podobne są polskiej produkcji (oprócz Ikarusa ale wiadomo, Polak Węgier dwa bratanki :P ), wzorowane na zagranicznych ale jednak polskie. A ta techniczna myśl radzieckich konstruktorów przyjechała prosto z tego "kraju". Niech ten złom wywalają jak najprędzej... Choć szkoda, że nowe musi być tak paskudne jak Inspiro...
No widzisz, a ja się z cieszę z takiej różnorodności, bo zawsze ma się ten wybór. A moim zdaniem w pociągach rosyjskich są znacznie lepiej wyprofilowane siedzenia niż w Inspiro - po prostu jakoś wygodniej mi się na nich siedzi. :)
reserved pisze:Co do starych wagonów, ja pierwotnie myślałem, że te stare wagony są wypuszczane w godzinach szczytu, kiedy trzeba dawać jak najwięcej składów. Nie jest tak? W którąś sobotę widziałem ze dwa stare składy i się zdziwiłem.
Już od dawna tak nie jest. Pociągi rosyjskie masowo jeżdżą teraz na obiegach całodziennych w dni robocze, w soboty też regularnie można spotkać 2-3 składy, a w niedzielę 1-2 pociągi tego typu. :wink:
Tyrystor pisze:Czyli? Fale, falbanki, koronki, pełne zacieków? Czymś się odróżnia z daleka?
Tak, ma miszmasz kolorystyczny. Zacieki, miejscami podmalowany, miejscami wyblakły, wygląda jak wyciągnięty w połowie roboty z warsztatu lakiernika. :razz:

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 16 sty 2015, 7:48

Jeszcze jedno słowo, a zacznę karać komentowanie wypisówek i innych aktywności ashira ostrzeżeniami. Rozumiem, że jego zachowanie może dziwić, ale ostatecznie nie robi nic złego, a w szczególności, w odróżnieniu od kilku innych Użytkowników przestrzega regulaminu.

Awatar użytkownika
Czotyk

Post autor: Czotyk » 16 sty 2015, 14:26

ashir pisze:
Czotyk pisze:No ja tam się nie cieszę, jak pewnie większość pasażerów. 81 są głośne, nie ma się gdzie złapać pomiędzy drzwiami i w ogóle, to, że są z Rosji jest teraz - a dla mnie zawsze było - passé. Inne stare pojazdy jak Ikarus, 13N, EN57 i tym podobne są polskiej produkcji (oprócz Ikarusa ale wiadomo, Polak Węgier dwa bratanki :P ), wzorowane na zagranicznych ale jednak polskie. A ta techniczna myśl radzieckich konstruktorów przyjechała prosto z tego "kraju". Niech ten złom wywalają jak najprędzej... Choć szkoda, że nowe musi być tak paskudne jak Inspiro...
No widzisz, a ja się z cieszę z takiej różnorodności, bo zawsze ma się ten wybór. A moim zdaniem w pociągach rosyjskich są znacznie lepiej wyprofilowane siedzenia niż w Inspiro - po prostu jakoś wygodniej mi się na nich siedzi. :)
A nie, z tym to ja się zgadzam, że siedzenia w inspiro są dupne a w ruskach lepsze. Rzadko jeżdżę metrem i mogę co nieco przeoczyć :P
Obrazek
^^ widzicie go? On rozpędza się do 300 km/h a pendolino 200 km/ na 80 km...

Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. » 16 sty 2015, 16:29

Racja, jeśli uda się znaleźć miejsce siedzące i bez ścisku, to raczej trudno o to w Inspiro :evil: Mi też jakoś te starsze jednostki bardziej pasują, mimo słupków po środku przejścia w jednych i braku ekranów zwalczających nudę w drugich.

ashir, jakbyś potrzebował jakieś wypisówki z M1, daj znać - choćby z nudów (nie zawsze się ma co czytać i da się z tym rozłożyć) mogę coś po drodze pospisywać :)

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 16 sty 2015, 21:08

Ruskie wagony źle działają na słuch. Wsiadasz do takiego wagonu i musisz o dwie kreski podkręcać muzykę w słuchawkach :)
Anyway, ile Zemst Putina (wagonmasze z nową mordką) jest w ruchu? Jakoś dawno żaden egzemplarz mnie nie nawiedził.
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM

ashir

Post autor: ashir » 16 sty 2015, 21:15

Na 7 składów aktualnie jeden w ruchu (pociąg numer 34, wcześniej numer 36), ale nieregularnie jeździ. :wink:

Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. » 18 sty 2015, 21:48

Daniel_FCB pisze:Ruskie wagony źle działają na słuch. Wsiadasz do takiego wagonu i musisz o dwie kreski podkręcać muzykę w słuchawkach :)
To niestety działa tak w obie strony, jeżeli ktoś ma podkręconą muzę w słuchawkach, to sam słyszy całe widmo, a pasażerowie na pół wagonu wokół, niezależnie od tego czy leci Megadeth czy Milano, słyszą tylko wysokie tony (megadenerwujące "umcy-umcy"). Może w przypadku słuchawek typu "oponki" jest lepiej (współpasażerom na pewno :D ), myślałem też, że może by coś dało podkręcić głośność ogólną, by lepiej słyszeć średnie tony, jednocześnie ujmując sopranów, które w rywalizacji z odgłosami metra i tak skazane są na porażkę.

A propos, kiedyś widziałem jak jakiś młody gość jakąś aplikacją w smartfonie mierzył i sumował czasy przejazdu metra między stacjami oraz czasy postoju - czy sądzicie, że to jakieś potencjalne zagrożenie terrorystyczne, czy tylko niewinna pasjonacka dociekliwość "jednego z naszych"? :)

drapka

Post autor: drapka » 29 sty 2015, 10:06

Czy to, co dziś rano widziałem na tirach w al. KEN to były dwie nowe żółte drezyny dla metra? Czy jakieś wyremontowane?
Popatrz, jaka franca!

ashir

Post autor: ashir » 01 lut 2015, 15:10

Daniel_FCB pisze:Ruskie wagony źle działają na słuch. Wsiadasz do takiego wagonu i musisz o dwie kreski podkręcać muzykę w słuchawkach :)
Anyway, ile Zemst Putina (wagonmasze z nową mordką) jest w ruchu? Jakoś dawno żaden egzemplarz mnie nie nawiedził.
Aktualnie masz skład numer 35, nawet dzisiaj jest w ruchu, a towarzyszą mu przynajmniej 2 stare składy rosyjskie (jeden to bezpośrednio za nim jeździ), dobry wynik jak na niedzielę. :)

Jakby kogoś interesowało:
Rynek Kolejowy pisze:Jak informuje Metro Warszawskie, w tej chwili zafoliowanych jest dziewięć pociągów rosyjskich (o numerach 8, 9, 10, 15 i z nowych dostaw 36-40). Oznacza to, że na I linię może wyjechać 11 „starych” pociągów rosyjskich i dwa „nowe”. Jednocześnie spółka zastrzega, że wśród odstawianych składów następuje rotacja – każdy skład może być w miarę szybko skierowany do ruchu. Jedynym problemem jest wyblakła farba na części wagonów – z moskiewskiej dostawy.
Skład numer 09, 15 (i w sumie też 36) to musieli później odstawić, bo pamiętam, że większość składów rosyjskich była odstawiona to one akurat jeździły. :-k

Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. » 05 lut 2015, 11:50

Jechałem wczoraj nr 63 i... kurczę... co się dzieje, jakaś masakra normalnie - dwa skrajne człony składu totalnie zasyfione na podłodze - nie tylko piach (co normalne) ale też obficie zaplamione jakimiś cieczami, wydzielające dość wyraźny smród bezdomnych. Przez chwilę tylko łudziłem się, że to mieszanina na wpół przetrawionego alkoholu i cebuli od pana obok, ale niestety nie... Myślałem że te składy czasem ktoś myje, sprząta czy coś. Podłogi we w miarę nowych Inspiro nieraz wyglądają koszmarnie.

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 05 lut 2015, 12:05

Jacek Z. pisze:Podłogi we w miarę nowych Inspiro nieraz wyglądają koszmarnie.
Też to zauważyłem i mocno się zdziwiłem. Może na otwarcie M2 je wypucują...
Obrazek

ashir

Post autor: ashir » 10 lut 2015, 10:03

Lista składów (z Rynku Kolejowego), które są wyłączone z ruchu już nieaktualna. Najmłodszy pociąg rosyjski (numer 40) wznowił kursowanie z pasażerami. :grin:

ODPOWIEDZ