Nowe wagony dla metra

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 28 mar 2015, 13:48

Przewozy regionalne kupia, przerobią i uruchomia expresy klasy premium :D

Awatar użytkownika
Czotyk

Post autor: Czotyk » 28 mar 2015, 15:01

Jacek Z. pisze:W nawiązaniu do artykułu, zdecydowanie czuje się w grupie miłośników starych składów, zwłaszcza "zemst Putina" - ładny olschoolowy design, widno, przestrzennie, szerokie drzwi, bez żadnych słupków po środku przejść, wygodne siedzenia, naturalna klimatyzacja, duże, czytelne wyświetlacze...
Nie no, super pociągi, oprócz tego co wypisano w artykule jeszcze nie można się niczego złapać przy drzwiach a jak się stoi w tłoku centralnie pomiędzy drzwiami to przekichane, gwałtowniejsze hamowanie i lecisz na innych pasażerów. Pozbywać się na razie nie opłaca, pociągi tanie nie są ale w dłuższej perspektywie czasowej 5-10 lat należałoby chociaż zacząć je wywalać. A te najnowsze ruski to jakieś kuriozum, zamiast kupić nowy porządny tabor to zaopatrzyliśmy się w taki chłam, jeszcze gorsze od tych starych gratów, a brzydkie jak cholera, te starsze przynajmniej są ładne.

Z resztą inspiro też mi się nie podobają, szkoda, że metropolisów tak mało kupili.
JacekM pisze:Chyba ktoś po prostu sobie rzucił ot tak.
Cytują niby Lejka więc jak już to prezes sobie rzucił :P
Jacek Z. pisze:
JacekM pisze:Nie do końca rozumiem po co (i komu?) sprzedawać rosyjskie składy... Nie lepiej zmodernizować, jak w Pradze?
Ja bym to określił jako "syndrom 14WE" - które też niby cały czas są do sprzedaży, ale są potrzebne.
No raczej przestrzelone porównanie bo 14WE są 3 składy i łatwo można je zastąpić o ile w ogóle trzeba szukać zastępstwa, już teraz trafiają się dni robocze gdzie one w ogóle nie wyjeżdżają. To mówi samo za siebie. Stanowią 1/9 taboru SKM a serii 81 są 22 składy czyli ok. 1/3 taboru metra.
Obrazek
^^ widzicie go? On rozpędza się do 300 km/h a pendolino 200 km/ na 80 km...

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 28 mar 2015, 19:36

Więc w tym wypadku Lejk = ktoś. I naprawdę czekam na sensowny pomysł, kto miałby je kupić.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. » 29 mar 2015, 9:23

Czotyk pisze:Nie no, super pociągi, oprócz tego co wypisano w artykule jeszcze nie można się niczego złapać przy drzwiach a jak się stoi w tłoku centralnie pomiędzy drzwiami to przekichane, gwałtowniejsze hamowanie i lecisz na innych pasażerów.
Zależy kto stoi obok :) Merytorycznie pewnie obaj mamy swoje racje, natomiast przeciwko czemu jestem to ślepa "kaczofobia" i "rusofobia" przy doborze taboru - a to właśnie względy polityczno-emocjonalne można bardziej wyczuć w tonie tych wypowiedzi medialnych niż racjonalno-techniczne (jak np. bardzo krótkie czasy międzyprzeglądowe rosyjskich składów).
Czotyk pisze:No raczej przestrzelone porównanie bo 14WE są 3 składy i łatwo można je zastąpić o ile w ogóle trzeba szukać zastępstwa, już teraz trafiają się dni robocze gdzie one w ogóle nie wyjeżdżają. To mówi samo za siebie. Stanowią 1/9 taboru SKM a serii 81 są 22 składy czyli ok. 1/3 taboru metra.
No chyba nie pamiętasz, jak się kiedyś skichały Elfy i Impulsy, i na S1 jeździły pojedyncze 14WE - a które składy obsługiwały M1 po "aferze pożarowej" z Inspiro? Gdy dostarczano pierwsze Elfy w SKM też proporcje były inne - gdy MW zakupi nowe składy, proporcje się zmienią. Tak samo niepotrzebne miały być EN94 na WKD...

To, że jakiś tabor wyjeżdża w trasę przez 4-5 z 5 dni roboczych, a nie wyjeżdża w 1 dzień roboczy i weekendy, nie jest dla mnie raczej dowodem, że jest zbędny...

P.S. Moje stwierdzenie, że lubię jeździć "zemstą Putina" było raczej asertywne - ja lubię, i rozumiem, że ktoś inny może nie :-D

Awatar użytkownika
Czotyk

Post autor: Czotyk » 30 mar 2015, 19:21

Żeby nie było to nie kieruję się żadnymi względami politycznymi, po prostu patrzę co mi w nich pasuje a co nie i tak wychodzi. Brak poręczy pionowych chociaż przy drzwiach to dla mnie ogromny minus bo tam się nie ma czego złapać. Wolę metropolisy a nie lubię Islamskiej Republiki Francuskiej ;)

A z SKM to jest tak 2(2x19WE)+13+9=24 pojazdów na 8+5+3+4=20 obiegów, jak rozłączyć 19WE to nawet 26 pojazdów na 20 obiegów więc jakaś tam rezerwa jest ale to oczywiście naciągnięte jest na siłę ale wykonalne. W metrze po otwarciu II linii metra serii 81 nie da się uzupełnić innymi składami. O to mnie się rozchodzi. Zrobią przetarg na 2-3 pojazdy i 14WE już bez obaw o rezerwę papa a żeby zastąpić serię 81 trzeba by kupić aż 18 nowych składów.
Obrazek

ashir

Post autor: ashir » 30 mar 2015, 19:50

Czotyk pisze:W metrze po otwarciu II linii metra serii 81 nie da się uzupełnić innymi składami. O to mnie się rozchodzi.
No to w przypadku metra też masz teoretycznie w rezerwie minimalnie 9 składów, nie wysyłając na miasto w ogóle składów rosyjskich. Jak już chcesz robić takie porównania do SKM. :)

Awatar użytkownika
Czotyk

Post autor: Czotyk » 30 mar 2015, 20:11

Powiem szczerze, że pisząc post w ogóle tego nie pamiętałem i szedłem na logikę, że to chyba nie możliwe aby 18 składów stało na hali w szczycie komunikacyjnym ale faktycznie, 75 składów to bardzo dużo i nie zapełni tych 1,3 linii metra. To ile się wysyła na I i II linię? pamiętam coś, że 35+15 ale coś mi nie wychodzi tyle z tymi 9 składami w rezerwie nawet bez rusków.
Obrazek

ashir

Post autor: ashir » 30 mar 2015, 20:33

Czotyk pisze:Powiem szczerze, że pisząc post w ogóle tego nie pamiętałem i szedłem na logikę, że to chyba nie możliwe aby 18 składów stało na hali w szczycie komunikacyjnym ale faktycznie, 75 składów to bardzo dużo i nie zapełni tych 1,3 linii metra. To ile się wysyła na I i II linię? pamiętam coś, że 35+15 ale coś mi nie wychodzi tyle z tymi 9 składami w rezerwie nawet bez rusków.
M1 :arrow: 23c+10d(A)/9d(B)
M2 :arrow: łącznie 11 obiegów (ale nie wiem jaki jest podział na całodzienne i szczytowe, a chętnie bym się dowiedział)

Łącznie maksymalnie 44 pociągi obsługują obydwie linie. :wink:

Awatar użytkownika
Czotyk

Post autor: Czotyk » 30 mar 2015, 20:46

No tak, ale metro się będzie rozbudowywało a tabor kupiono na zapas i dobrze bo to by było bez sensu ogłaszać kolejny przetarg za 2 lata dla nowych pociągów do obsługi 3+3. Im mniej rodzaju taboru tym lepiej ze względów ekonomicznych. SKM niby też się ma rozwijać ale 3 spróchniałe składy 14WE raczej nie wiele mają w tej materii do powiedzenia :P
Obrazek

Michalk001

Post autor: Michalk001 » 30 mar 2015, 21:28

Dziś trochę napisali o zakupach:
http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje, ... 62909.html
Nie wiem po co tyle tego chcą jak już jest zapas. Powinni kupić 100 przegubowców i wywalić z W-wy Grodzia. :-D

Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. » 31 mar 2015, 16:30

ashir pisze:
Czotyk pisze:W metrze po otwarciu II linii metra serii 81 nie da się uzupełnić innymi składami. O to mnie się rozchodzi.
No to w przypadku metra też masz teoretycznie w rezerwie minimalnie 9 składów, nie wysyłając na miasto w ogóle składów rosyjskich. Jak już chcesz robić takie porównania do SKM. :)
A nie zapominacie przypadkiem o czymś takim jak konieczność wykonania przeglądów? :wink: Nie mam pojęcia jaki jest czas międzyprzeglądowy dla Inspiro, ale przyjmując, że dla 35 składów P1 wypada co 7 dni, mamy wyłączone każdego dnia 5 składów na kilka godzin, a w przypadku P1 co 5 dni - po 7 składów dziennie na parę godzin. Nie wspominając o konieczności dokonywania także P2, NB, NA itp.

ashir

Post autor: ashir » 31 mar 2015, 16:40

Nie, bo to tylko sytuacja teoretyczna, a Inspiro ma przegląd raz na 2 miesiące. ;)

metron

Post autor: metron » 31 mar 2015, 18:20

Czotyk pisze:
Jacek Z. pisze:W nawiązaniu do artykułu, zdecydowanie czuje się w grupie miłośników starych składów, zwłaszcza "zemst Putina" - ładny olschoolowy design, widno, przestrzennie, szerokie drzwi, bez żadnych słupków po środku przejść, wygodne siedzenia, naturalna klimatyzacja, duże, czytelne wyświetlacze...
Nie no, super pociągi, oprócz tego co wypisano w artykule jeszcze nie można się niczego złapać przy drzwiach a jak się stoi w tłoku centralnie pomiędzy drzwiami to przekichane, gwałtowniejsze hamowanie i lecisz na innych pasażerów. Pozbywać się na razie nie opłaca, pociągi tanie nie są ale w dłuższej perspektywie czasowej 5-10 lat należałoby chociaż zacząć je wywalać. A te najnowsze ruski to jakieś kuriozum, zamiast kupić nowy porządny tabor to zaopatrzyliśmy się w taki chłam, jeszcze gorsze od tych starych gratów, a brzydkie jak cholera, te starsze przynajmniej są ładne.

Z resztą inspiro też mi się nie podobają, szkoda, że metropolisów tak mało kupili.

Ostatnio jechałem Alstomem w tłoku i przypomniał mi się ten post.
Faktycznie pozioma poręcz tuż nad głową pośrodku wagonu uniemożliwiająca wygodne stanie dla ciut wyższej osoby to wzór ergonomii, tak samo zresztą jak słupki przy samych drzwiach które sprawiają że większość osób stoi właśnie w okolicach drzwi skutecznie blokując możliwość przejścia dalej

Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. » 01 kwie 2015, 0:01

ashir pisze:Nie, bo to tylko sytuacja teoretyczna, a Inspiro ma przegląd raz na 2 miesiące. ;)
Częściej nic a nic, poważnie? :-D Ani jakiegoś malutkiego P1-1 czy coś?... Aż to robocopy jedne...

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 01 kwie 2015, 10:55

Czy kiedyś nie zwalniano mechaników z MZA, bo "panie, many to bezobsługowe som"?
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

ODPOWIEDZ